Sammanfattning av 2011

Antal lästa böcker: 51 
Antal lästa sidor: 16677
Genomsnittligt antal böcker per månad: 4.25

Favoriter
Läsningen det här året harfgått lite upp och ner, men resultatet är jag nöjd med. Visst hade jag gärna läst fler böcker, men jag har ändåsslagit mitt förra års-bästa (med en bok, haha. Under både 2009 och 2010 blev det 50 böcker). Har läst bra böcker likväl som några som var lite sämre. Har påbörjat nya, bra serier samt fått upp ögonen mer för den engelska och amerikanska YA-världen.


Bokrelaterade upplevelser

- Hunger Games-filmens marknadsförings-planer i Sverige - Roligt att få hjälpa till och planera förberedelserna till filmatiseringen av en av mina absoluta favoritböcker.
- Biopremiären av Harry Potter and the Deathly Hallows - Denna lista vore ju helt enkelt inte komplett utan att denna magiska händelse fick vara med!
- Cirkel-minglet i Maj - Otroligt kul att bli inbjuden till det och att få lyssna på samt träffa Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg!
- Bokmässan 2011! - Mitt första besök som blev en väldigt härlig upplevelse som jag fick dela med min bokvän Frida. År 2012 ska jag återvända, såklart!
- Relase-fest för Spökriddaren och hans väpnare i September - Förutom att få gå till en rolig fest till en boks ära så fick jag även träffa Cornelia Funke!


Så, ännu ett år har gått till ända. Bok-mässigt så har det varit ett riktigt bra år!
Men jag har en känsla av att 2012 kommer att bli ännu bättre, på alla sätt och vis!

GOTT NYTT ÅR!

Dash & Lily's book of dares


Titel:
Dash & Lily's book of dares                           Författare: Rachel Cohn & David Levithan
Serie: -                                                               Sidor: 260
Bokförlag: Ember                                                Utgivningsår: 2010

“I’ve left some clues for you.
If you want them, turn the page.
If you don’t, put the book back on the shelf, please.”
So begins the latest whirlwind romance from the New York Times bestselling authors of Nick & Norah’s Infinite Playlist. Lily has left a red notebook full of challenges on a favorite bookstore shelf, waiting for just the right guy to come along and accept its dares. But is Dash that right guy? Or are Dash and Lily only destined to trade dares, dreams, and desires in the notebook they pass back and forth at locations across New York? Could their in-person selves possibly connect as well as their notebook versions? Or will they be a comic mismatch of disastrous proportions?
Rachel Cohn and David Levithan have written a love story that will have readers perusing bookstore shelves, looking and longing for a love (and a red notebook) of their own
“I’ve left some clues for you.
If you want them, turn the page.
If you don’t, put the book back on the shelf, please.”

Lily has left a red notebook full of challenges on a favorite bookstore shelf, waiting for just the right guy to come along and accept its dares. But is Dash that right guy? Or are Dash and Lily only destined to trade dares, dreams, and desires in the notebook they pass back and forth at locations across New York?
Could their in-person selves possibly connect as well as their notebook versions? Or will they be a comic mismatch of disastrous proportions? 


En bokaffär. Juletid i New York. Ett potentiellt kärlekspar. 
Tre saker som ger en bok stor potential till att vara en riktig fullträff. Och var den det måntro? 
Ja, inte långt ifrån!

Boken börjar på ett perfekt sett. Man kastas in i berättelsen direkt med hjälp av en smart första mening (se den längst ner i inlägget). Har jag berättat för er att jag älskar när första meningar är bra? Inte? Tja, nu vet ni. 
Det smarta med att dessa två författare har slagit ihop sig i en duo är att de då skriver vartannat kapitel. Ett genidrag. De skriver alltså om varsinn karaktär, vilket gör att deras personligheter blir mycket mer äkta och får sin egen röst - på ett helt annat sätt en jag förut stött på.
Språket är också väldigt bra, från båda författarna då givetvis. Det enda som blev lite jobbigt var att Dash är, som han kallar det, en "ordnörd", vilket självklart betyder att boken innehåller en hel del krångliga ord som jag inte alls förstod mig på. Visst, man kan ju hämta en ordbok och kolla upp dem, men när det kommer flera på en sida så ger man upp. Eller, jag gjorde det iallafall.

Men när jag väl accepterat att jag helt enkelt inte kommer att förstå exakt allt, så gick det ju utmärkt att kunna fokusera på själva storyn. Jag måste säga att boken är otroligt väluppbyggd. Själva idén med att de skickar en anteckningsbok emellan sig är väldigt underhållande att läsa om. Alla relationer nu för tiden behöver faktiskt inte starta via internet, bara för att vi har den tillgängligheten, eller hur? Jag tycker mer om det här sättet.

Det här är en bok som man är fast i från början till slut, ständigt nyfiken på hur relationen mellan Dash och Lily kommer att te sig när de träffas på riktigt. Passar ju otroligt bra som läsning nu kring julafton, som ni säkert förstår. Mysigt, roligt och med bra karaktärer. En bok som får en att dra på smilbanden. Ingen tio-poängare, men en riktigt bra bok!
Jag är nu mycket nyfiken på Rachel Cohn & David Levithan's andra samarbeten och även på de böcker de skrivit var för sig! - Detta är faktiskt det första jag läser av dem båda. 

Och som ni kanske förstår, så kommer jag att hålla lite utkik i de bokhandlar jag besöker. Kanske bara önsketänkande, men vem vet - kanske finner jag en liten anteckningsbok inkilad bland mina favoritböcker en vacker dag?

Betyg: 8/10
Bokens första mening: "Imagine this: You're in your favourite bookstore, scanning the shelves."

Läslampa

Häromdagen visade jag er böckerna jag fått i julklapp. Sen har jag även en annan klapp jag tänkte att jag skulle visa er.
En läslampa!
Jag har provat den de senaste kvällarna och den fungerar utmärkt. Kanske ger den inte det bästa av ljus, men definitivt ett lite mysigare ljus för de som inte behöver se superdupertydligt på kvällarna.
Den är väldigt enkel att använda. Den har en liten "hake" (som ni ser på mittenbilderna) som man trär på bokens rygg. Lampan är väldigt enkel att fälla ihop och fälla ut, är liten och lätt att packa med. Den passar perfekt nu när jag är uppe i fjällen, där alla sover i samma rum. De blir nämligen inte störda av min läsning :)
När jag är hemma så kör jag självklart på en lampa som ger bättre ljus, den vid mitt nattduksbord.

Just den här läslampe-varianten är köpt på en lampaffär vid namn LjusExperten. Men om ni inte har just en sådan butik i närheten så skadar et skadar ju inte att gå in och kolla i er närmaste lampaffär om ni blev sugna på att skaffa er en.

Vad har ni för lampa på kvällen när ni ska läsa? Äger ni en liknande den jag har?

Beastly, ett odjur


Titel: Beastly, ett odjur                                                            Författare: Alex Flinn
Originaltitel: Beastly                   Serie: -                                Sidor: 299
Bokförlag: Bonnier Carlsen                                                     Utgivningsår: 2011

Vi vet vad Skönheten tyckte om Odjuret - men hur var det för Odjuret?

Kyle Kingsbury är rik, skitsnygg, elak och egoistisk. För honom är det självklart att han ska väljas till den populäraste killen på skolbalen och få hångla med den snyggaste tjejen resten av natten.
Och allt hade nog gått som planerat om det inte hade varit för Kendra. Hon är inte särskilt snygg och hon har mage att kritisera honom för att få fördelar för att han är det.
För att ge igen bjuder Kyle henne på skolbalen bara för att dumpa henne utanför dörren och göra bort henne inför hela skolan.
Men Kendra är inte en vanlig tjej - hon är häxa. När Kyle kommer hem på natten efter skolbalen väntar hon i hans rum. Hon förbannar honom för hans grymhet och förvandlar honom till ett monster med päls, horn och huggtänder. Lika ful på utsidan som han är på insidan.
Bara om han lyckas hitta en tjej som verkligen älskar honom som han ser ut nu och som kysser honom innan två år har gått kommer förbannelsen att brytas. Och en sak till: Kyle måste också verkligen älska henne!


(Handlingen från Bonnier Carlsens hemsida)
Så det här är alltså en modern version av Skönheten och odjuret. Låter som något som kan bli riktigt bra eller kanske lite för fånigt och klyschigt. Jag själv tycker nog att boken hamnar lite där emellan.
I början så var jag ganska tveksam. Jag gillade inte alls Kyle, som såklart - ja, ni läste ju i handlingstexten ovan - är en riktig skitstövel och väldigt ytlig. Men även om det var menat att vara på det viset kändes hans karaktär väldigt platt. Jag blev bara irriterad och störde mig på hur hans personlighet var beskriven så detaljfattigt.

Språket var inte heller en höjdare enligt mig. Detta kan ju förstås bero på den svenska översättningen - jag har en känsla av att det skulle vara mycket bättre på engelska - men det kändes inte alls särskilt beskrivande och, precis som Kyle, ganska platt och trist.
Detta artade sig dock ju längre in i historian jag kom. De sista 70-50 sidorna så tänkte jag nästan inte på det alls. Kyle blev ju också mindre irriterande i och med att hans personlighet förändrades - vilket såklart är själva tanken med historian. 
Lindy var nog karaktären jag gillade bäst. Hon kändes mest uttänkt och intressant. Men däremot så tyckte jag inte att hon heller var en särskilt bra karaktär. Njaa, karaktärerna i den här boken kändes lite stereotypiska och tråkiga.

En bra sak att tänka på om du vill läsa den här boken: Du bör nog ha hyfsad koll på själva storyn om Skönheten och Odjuret. Det trodde jag att jag hade, men ju mer jag läste i boken desto mer insåg jag att jag inte alls mindes någonting från den. Antagligen så har jag inte sett Disney-versionen på minst tio år! (Måste ju ta och se den igen nu och färska upp minnet!)
Detta gjorde att jag tyckte att det kändes lite för fånigt. Det här med att stänga in någon i ens hus för att kanske, kanske hon ska bli kär i dig, det känns lite väl överdrivet. 
Som sagt, om jag hade haft originalberättelsen i färskt minne så skulle jag nog ha uppskattat den här boken mer. Men som det är så skulle jag nog ha tyckt bättre om boken om vissa saker (som troget följer originalstoryn) hade känts mindre tillgjorda och orealistiska.

Nä, mig imponerade den inte på, men om du älskar Skönheten och Odjuret och tycker att det här låter som en bra remake, då har du säkert hittat en bok som är perfekt för dig!

Betyg: 4/10
Bokens första mening: "Jag kände att alla tittade på mig, men det var något jag var van vid."
Vi vet vad Skönheten tyckte om Odjuret - men hur var det för Odjuret?
Kyle Kingsbury är rik, skitsnygg, elak och egoistisk. För honom är det självklart att han ska väljas till den populäraste killen på skolbalen och få hångla med den snyggaste tjejen resten av natten.
Och allt hade nog gått som planerat om det inte hade varit för Kendra. Hon är inte särskilt snygg och hon har mage att kritisera honom för att få fördelar för att han är det.
För att ge igen bjuder Kyle henne på skolbalen bara för att dumpa henne utanför dörren och göra bort henne inför hela skolan.
Men Kendra är inte en vanlig tjej - hon är häxa. När Kyle kommer hem på natten efter skolbalen väntar hon i hans rum. Hon förbannar honom för hans grymhet och förvandlar honom till ett monster med päls, horn och huggtänder. Lika ful på utsidan som han är på insidan.
Bara om han lyckas hitta en tjej som verkligen älskar honom som han ser ut nu och som kysser honom innan två år har gått kommer förbannelsen att brytas. Och en sak till: Kyle måste också verkligen älska henne!

Bokiga klappar

Då var julafton över igen. Så fort allt går. Men jag har iallafall hunnit med att få några paket och dessutom lite läsbara sådana med:

- The scorch trials av James Dashner
- Divergent av Veronica Roth
- Delirium av Lauren Oliver
- Arvtagaren av Christopher Paolini

Förutom dessa 4 så fick jag även City of Glass av Cassandra Clare av en kompis i torsdags, men den ligger 60 mil söderut i mitt hus, så den fick inte vara med på bild. Men det är alltså 5 böcker totalt.
Har redan hunnit ta reda på att Arvtagaren är 906 sidor lång (hjälp..) och dessutom kärat ner mig i Deliriums omslag. Den utgåvan jag fick är sååå fin. Och såklart så ser jag massor fram emot alla de här böckerna!

Tyvärr så har det inte alls blivit mycket läsning nu under julhelgen. Bara dryga 60 sidor (i skrivande stund) i Dash & Lily's book of Dares. Men imorgon ska det bli snöstorm här, så det kommer förhoppningsvis finnas tid för läsning då.

Fanns det några bokiga klappar till er under granen i år?
/Amelie

GOD JUL!God jul kära bloggläsare! Hoppas att ni får en superbra julafton!

Jullovsläsning

Senare idag åker jag mot Härjedalsfjällen, närmare bestämt till Tänndalen. Där firade jag även förra årets jul och det ska bli väldigt mysigt!
Men vad vore en tid i fjällstugan utan bra läsning? Ganska så trist, ja. Här är böckerna som följer med mig:

- Gargoylen av Andrew Davidson (Har kommit ca 150 sidor i skrivande stund)
- The tales of Beedle the Bard av J.K Rowling (Följer mest med ifall jag vill ha lite mysig HP-läsning vid sidan om...)
- Dash & Lily's book of dares av Rachel Cohn & David Levithan (Börjar jag läsa idag som en liten paus från Gargoylen, som går lite segt, och för att få mer julkänsla)
- The lightning thief av Rick Riordan (Är tänkt att vara första januari-boken, men den följer med ifall jag skulle läsa ut alla de andra)

Det var böckerna det. Jag åker senare i eftermiddag och kommer att komma fram runt midnatt. Så då är det i stort sätt julafton redan. Tyvärr så kan jag inte läsa i bilen eftersom att jag har väldigt lätt för att bli åksjuk. Därför har jag förberett mig med att låna Harry Potter och Hemligheternas kammare som ljudbok på biblioteket igår för att kunna lyssna i bilen. 

Jag kommer hem senast 1 januari, beroende på hur länge vi bestämmer oss för att stanna. Men datorn följer med och ni kommer att få se lite bilder därifrån och såklart vilka bokiga klappar jag får :)

Vad kommer in att läsa under jullovet?

God jul!

/Amelie

Himlen börjar här


Titel:
Himlen börjar här                                                              Författare: Jandy Nelson
Serie: -                                         Sidor: 371                              Originaltitel: The sky is everywhere
Bokförlag: Gilla böcker                                                             Utgivningsår: 2010

En gång för länge sen när jag låg på gräsmattan i trädgården frågade Big vad jag höll på med. Jag sa att jag låg och tittade på himlen. Han sa: "Det där har du fått om bakfoten, Lennie, himlen finns överallt, den börjar vid dina fötter."   När jag kysser Joe tror jag på det, för första gången i mitt liv.

Lennie är sjutton år och lever ett stilla liv i skuggan av sin utåtriktade syster Bailey, en tillvaro hon trivs med. Men en dag händer det ofattbara - Bailey faller ihop i en hjärtattack och dör.
Sorgen och saknaden är oändlig, och Lennie drar sig undan alla i sin närhet. Samtidigt drabbas hon för första gången av kärleken, och passionen - svindlande och förbjudna känslor som får Lennies värld att explodera.


Åh, vilken underbar bok!
Var ska jag börja? Finns så mycket känslor kring den här boken. Äsch, skriv på nu Amelie, du måste ju börja någonstans! Okej, nu kör vi.
Jag gillar verkligen bokens handling. Hur Lennie förlorar sin storasyster Bailey, Bailey som hon alltid har sett upp till. Nu är hon borta och Lennie tvingas stå på egna ben, trots att hon är helt utom sig av sorg. Hon stänger sin vän Sarah och sin familj. Hennes värld faller sönder samtidigt som den första kärleken slår till.
Den här boken blir en underbar blandning av kärlek, lycka, sorg, saknad.. allt på en gång, och Jandy Nelson gör det otroligt bra.
Med levande beskrivningar och ett härligt språk beskrivs alla känslor som Lennie känner på ett otroligt äkta sett. Det känns så trovärdigt alltihop att det är svårt att inte känna exakt samma sak som hon gör.
Dessutom ÄLSKAR jag dikterna som är i början av varje kapitel. Det märks att Jandy Nelson även skriver poesi, de är så bra! Dessutom gillar jag hur det står exakt var Lennie har gömt dikten, typ i en sko i hallen t ex. 

Karaktärerna gillar jag också starkt. Lennie känns trovärdig och är en intressant person. Gillar också hur hon utrycker sig via sin klarinett. Tycker också om minnet av Bailey, även om man aldrig får träffa henne. 
Sen har vi ju Joe som är en sak i sig. Han är en sådan där bok-kille som man blir förälskad i. Men trots det så är han inte riktigt som alla de andra bok-personerna man gillar. Joe är inte den stereotypiskt mystiska och snygga typen, utan en glad och snäll person som känns väldigt levande. 

Förutom att bli lite småkär i Joe så har jag också gått och blivit förälskad i själva boken. Den är så mysig och härlig att man bara vill äta upp den! Jag har ofta kommit på mig själv med att sitta och fånle mot den (folk har troligtvis gett mig konstiga blickar under tåg-läsningen). 
Ja, det finns inte så mycket mer att säga. Detta är en av de bästa ungdomsböckerna jag läst. Min uppmaning till dig är:
Läs den, älska den!

Betyg: 9/10
Bokens första mening: "Mormor är orolig för mig."

En ljudbok kommer snart hem till...

Av 21 namn drogs en vinnare av ljudboken Innan jag dör. Och denne är...

... Linnea!
Stort grattis! 

Till Linnea: Svara på mejlet som skickats till dig så att jag kan få din adress!
Till alla andra som deltog: Tack för visat intresse och för att ni var med! :)

Ha en bra fjärde advent!

/Amelie

I brevlådan denna vecka

Jag måste ha varit otroligt snäll i år för att ha förtjänat att få 3 paket i brevlådan denna vecka!
Bild 1: Bokmärke, nyckelringar, pins och Mockingjay pin från Nordisk film.
Bild 2: Tävlingsvinst från Bokfreak's tävling: När jag vaknar finns du inte av Cat Patrick.
Bild 3: En överraskande julklapp från Opal: Hur svårt kan de va? av Knutsson & Magnusson, Andas samma rytm som du av Annelis Johansson.

Tack, tack TACK till Nordisk film, Bokfreak och Opal! Dessa paket har verkligen gjort min vecka så mycket bättre! :) 
Julafton är ju drygt en vecka bort men jag har definitivt haft en mini julklapps-utdelning här hemma!

Hoppas att er vecka också har varit/blir bra, kära bloggläsare!

/Amelie

Tävling: Innan jag dör (ljudbok)

Då var det dags för tävling nummer två och jag tänkte faktiskt testa att lotta ut en ljudbok denna gång, något jag inte provat förut. Ljudboken i fråga är Innan jag dör av Jenny Downham:


Alla måste vi dö. Det vet vi. Men sextonåriga Tessa vet det bättre än någon annan. Hon har leukemi och bara några månader kvar att leva. Så hon gör en lista över saker hon vill uppleva innan hon dör. Högst upp på listan står att bli av med oskulden.
Innan jag dör är en bok fylld av liv och stark livskänsla. Den handlar om att ta farväl till livet, men lika mycket om att leva det. Utan sentimentalitet, med absolut närvaro och värme skildrar Jenny Downham i sin uppmärksammade debutroman den unga Tessas sista månader i livet.

Min recension på boken hittar du här.

Ljudboken innehåller 7CD-skivor med ca 8 timmars speltid. Uppläsare är Marie Richardson. 
Ljudboken är ny och oanvänd (som ni kanske ser på bilden så är den fortfarande inplastad.)
En bra julklapp till någon du känner, eller varför inte till dig själv?

Låter det intressant? Då är det enkelt: följ bara instruktionerna nedan.

1. Lämna en kommentar och säg att du vill delta. Glöm inte att fylla i mejladress i kommentarsfälten så att jag kan kontakta dig om du vinner. (Mejladressen är inte synlig för någon annan än mig)
2. Håll någorlunda koll på min blogg (t ex via Bloglovin) under tävlingstiden ifall eventuella uppdateringar eller annan information skulle dyka upp.
3. Sprid gärna tävlingen vidare via din blogg, twitter, Facebook etc. Detta är självklart inget måste. Man måste inte heller ha en egen blogg för att tävla.
4. Du måste bo i Sverige för att kunna delta (tyvärr)
5. Du kan bara anmäla dig en gång!
6. Tävlingen stänger kl 18.00 på söndag, den 18 december, och vinnaren avslöjas senare samma kväll. Tävlingen avgörs genom någon form av lottdragning. Vinnaren får ett mejl av mig som jag behöver svar på inom högst fem dagar (fredag 23/12) annars utser jag en ny person som får boken. Så se till att hålla koll på min blogg/er mejl runt den 18 december!
Om ni har några frågor om tävlingen så är det bara att lämna en kommentar!
Lycka till! :)
/Ameli
1. Lämna en kommentar och säg att du vill delta. Glöm inte att fylla i mejladress i kommentarsfälten så att jag kan kontakta dig om du vinner. (Mejladressen är inte synlig för någon annan än mig)

2. Håll någorlunda koll på min blogg (t ex via Bloglovin) under tävlingstiden ifall eventuella uppdateringar eller annan information skulle dyka upp.

3. Sprid gärna tävlingen vidare via din blogg, twitter, Facebook etc. Detta är självklart inget måste. Man måste inte heller ha en egen blogg för att tävla.

4. Du måste bo i Sverige för att kunna delta (tyvärr igen)

5. Du kan bara anmäla dig en gång!

6. Tävlingen stänger kl 18.00 på söndag, den 18 december, och vinnaren avslöjas senare samma kväll. Tävlingen avgörs genom någon form av lottdragning. Vinnaren får ett mejl av mig som jag behöver svar på inom högst fem dagar (fredag 23/12) annars utser jag en ny person som får boken. Så se till att hålla koll på min blogg/er mejl runt den 18 december!

Om ni har några frågor om tävlingen så är det bara att lämna en kommentar!

Lycka till! :)

Tävling avslutad! Se resultatet här.
/Amelie

Blood promise


Titel:
Blood promise                                                         Författare: Richelle Mead
Serie: Vampire Academy, bok 4                                         Sidor: 493 
Bokförlag: Penguin                                                         Utgivningsår: 2010

OBS! STOR SPOILER-VARNING!
Eftersom att detta är nr 4 i serien så bör du inte läsa denna recension om du inte läst bok 1-3.

How far will Rose go to keep her promise?

The recent Strigoi attack at St. Vladimir’s Academy was the deadliest ever in the school’s history, claiming the lives of Moroi students, teachers, and guardians alike. Even worse, the Strigoi took some of their victims with them. . . including Dimitri.
He’d rather die than be one of them, and now Rose must abandon her best friend, Lissa—the one she has sworn to protect no matter what—and keep the promise Dimitri begged her to make long ago. But with everything at stake, how can she possibly destroy the person she loves most?
Det som inte fick hända har alltså hänt. Dimitri är borta. Förlorad. Men Rose tänker söka upp honom och uppfylla det löfte hon gav honom. Och det är det boken handlar om. Rose jakt efter Dimitri.
Det kanske låter som en ganska tråkig och händelselös handling men precis som i de andra Vampire Academy-böckerna så är den full med händelser som håller en ständigt intresserad. Aldrig en tråkig stund när man läser de här böckerna!
Richelle Mead's är bra och har ett gott flyt som gör att man läser på utan problem. Miljöer och karaktärer är beskrivna så att man lätt kan se det framför sig. Boken utspelar sig i Ryssland och det var intressant att läsa om städerna som Rose besöker.

Karaktärerna sen. Jag gillar verkligen Rose. Hon är en bra huvudkaraktär som är en stark tjej, men som även har sina brister och därför känns hon mer verklig och realistisk - inte oövervinnerlig -  trots att hon är en fighter som kan döda onda vampyrer titt som tätt. 
Dimitri har jag älskat hela serien igenom. Han känns så trygg och god, det är svårt att inte bli lite småkär i honom när man får se honom ur Rose's perspektiv.
Men mina tankar och känslor angående Dimitri (och även lite med Rose också) åkte berg-och-dalbana i den här boken. Jag gick från att gilla honom för att i nästa stund bli arg eller irriterad. Det var ju även det som Rose kände också, så det influerade mig lätt.

Men boken är riktigt bra från första sidan. Spännande och full med bra karaktärer. Det var lite synd att Lissa, Roses bästa vän, inte fick lika mycket utrymme i boken, jag saknade henne. Men som tur är så får man se hur det är med henne genom Roses band. Adrian gillar jag också, kanske till och med bättre än Dimitri (har inte bestämt mig där ännu.) Att han får utrymme i boken glädjer mig.
Det i stort sett enda jag inte gillade var slutet. De sista sidorna. De gjorde mig besviken och irriterad. De gick i en riktning som jag inte gillade. 
Men samtidigt så förstår jag väl till viss grad att det måste sluta så, för att hålla spänningen och tempot uppe i boken.

Sammanfattning: Spännande och riktigt bra bok. Värdig fortsättning till de tidigare i serien. Hoppas dock på att serien blir ännu bättre i femte eller sjätte boken! :)

Betyg: 8/10
Bokens första mening: 

Tidigare böcker i serien:
Vampire Academy, Frostbite, Shadow kiss.
Uppföljare: Spirit bound, Last sacrifice

And the winner is...

Med gammal hederlig lottdragning är nu vinnaren utsedd. Och den lycklige är...

.. Lena! Stort grattis!

Totalt var det 34 st som deltog, jätteroligt! Tyvärr så kunde bara en vinna, men tack så mycket till alla som var med! Om jag bara hade haft 34 böcker så hade ni alla fått en varsin.

Så, då var den tävlingen till ända. Men jag har planer på ännu en utlottning. Håll utkik i veckan som kommer så ska ni se att det dyker upp ett sådant inlägg.

Fram till dess så får ni ha en fortsatt bra tredje advent!

/Amelie

Påminnelse: Tävling om "Flyga högt"

Idag är det sista chansen att anmäla dig till min bokutlottning där en vinnare får Katarina von Bredows senaste bok Flyga högt.


För att delta måste du anmäla dig senast kl 23.59 ikväll, lördag 10/11. Kl 00.00 stänger tävlingen.
Klicka HÄR för deltagande och mer information

/Amelie

Tävling avslutad!

Julönskelista

Delirium (inbunden) Divergent (häftad) The Scorch Trials (häftad)

Arvtagaren (inbunden) Spirit Bound (häftad) City of Glass (häftad)
Bilderna i inlägget är alla från Bokus.com

Böckerna ni ser ovan är de som fyller min önskelista. Har jag tur så kanske tomten kan ge mig åtminstone några av dessa :)
Vad finns det för bokigt (eller icke-bokigt också, för den delen) på er önskelista till jul?

/Amelie


- Missa inte min tävling där du har chansen att vinna ett ex av Katarina von Bredow's nya bok "Flyga högt". Klicka här. -

Blodets röst


Titel:
Blodets röst                                                  Författare: Magnus Nordin
Serie: Skuggvarelser, bok 2                                     Sidor: 365
Bokförlag: Bonnier Carlsen                                    Utgivningsår: 2010

Blodets röst tystnar aldrig...
Det har nu gått tre år sedan den där sommaren då den mystiska familjen kom till Gotland. Tre år sedan Daniel träffade Kira, flickan med bärnstens ögonen.
Daniel bor nu i Stockholm där han pluggar. Han har dessutom en flickvän - ett nytt liv helt enkelt. Men när hans pappa dör tvingas Daniel tillbaka till Gotland. Någon måste ta hand om bilskroten.
Men det förflutna har inte lämnat honom för gott. Ett djurskelett hittas i havet och snart finns de där på Gotland igen - varulvarna. Och de vill ha hämnd...


Det är nu mer än ett år sedan som jag läste första boken i serien, Skuggvarelser. Därför trodde jag att det skulle vara svårt att komma in i boken. Men det tyckte jag inte, efter ett litet tiotal sidor så var man med igen. Det enda som var lite förvirrande var namnen på alla varulvar, men det funkade bra ändå.
Något som jag gillar med de här böckerna är att varulvarna inte är vanliga människor som lever ibland oss. Inte heller är de supersnygga, mystiska eller på annat sätt lik de andra övernaturliga varelserna man läser om idag. Nej, här lever de i flock, avskärmade från människor och är inte alls speciellt vackra, som jag tolkade det. De har en historia och ett levnadssätt som känns trovärdigt. Dessutom så är det kul att det här är tjejen som är en övernaturlig varelse, inte killen som det brukar vara. Bra att läsa något annorlunda som omväxling.

Karaktärerna i boken är kanske inte de bästa jag skådat. Men jag tycker att de är lagom bra uttänkta för att göra en intressant historia. Synd är bara att Kira får så lite utrymme i boken, hade gärna sett mer av henne då hon, enligt mig, är en av de mer intressanta karaktärerna. Den jag gillar bäst är dock Alea, och hon verkar få en större roll i nästa bok, så det ser jag fram emot!

Språket i boken är inget speciellt egentligen, men man märker att Magnus Nordin är van vid att skriva spänningsromaner! Texten har ett bra flyt och det är väldigt lätt att läsa på utan att märka att tiden går. Och spännande blir det. Mycket mer spännande än vad jag räknat med! Till och med läskigt ibland. 
Det var ju inte alls mysigt att gå ensam hem på eftermiddagen, i kolsvart mörker, när man tidigare samma dag läst om blodtörstiga och skoningslösa varulvar. Nä, det blev riktigt skrämmande, det där!

Sammanfattat så är det en bra och väldigt spännande bok. Perfekt för de som vill slippa perfekt kärlekshistoria mellan människa + övernaturlig varelse, men ändå ha kvar varelserna - fast mer som de var från början!
Jag rekommenderar att man läser Skuggvarelser först, dock.


Betyg: 7/10
Bokens första mening: "I en mycket gammal sägen som finns spridd över hela världen berättas det om ett gåtfult folkslag som kallas vargfolket eller varulvsfolket."

Tidigare böcker i serien: Skuggvarelser
Uppföljare: Skuggvandrare

Tävling: Vinn Flyga högt av Katarina von Bredow!

I samarbete med Rabén & Sjögren så kan jag nu ge en av er chansen att vinna Katarina von Bredows senaste bok Flyga högt!

"Det finns koder. Vissa regler. Som när man kommer ny till klassen. Då handlar det om att inte märkas för mycket. Att vara lagom. Glida in och smälta ihop med de andra.
Så gör inte Silja. Silja gör precis tvärtom.
Vendela är femton år och har just börjat nian. Hon tycker att det är ganska skönt att vara tillbaka i skolan. Framför allt för att hon får träffa Nils igen, men också för att allt blir förutsägbart; det står på schemat hur dagarna ska se ut. Men tredje dagen dyker det upp en ny tjej i klassen, Silja. Hon tar plats och struntar helt i alla oskrivna regler. Hon sätter sig var hon vill, hon umgås med vem hon vill och hon verkar inte alls vilja smälta in i klassen. Är hon korkad, trotsig eller bara urstark? Ingen vet, men sensationen är ett faktum. Och plötsligt gäller inte den givna rangordningen, rollerna fördelas om - och inget är längre självklart."

Det är alltså handlingen till boken som kan dimpa ner i din brevlåda lagom till jul. Här har ni ni all info ni behöver:

1. Lämna en kommentar och säg att du vill delta. Glöm inte att fylla i mejladress i kommentarsfälten så att jag kan kontakta dig om du vinner. (Mejladressen är inte synlig för någon annan än mig)

2. Håll någorlunda koll på min blogg (t ex via Bloglovin) under tävlingstiden ifall eventuella uppdateringar eller annan information skulle dyka upp.

3. Sprid gärna tävlingen vidare via din blogg, twitter, Facebook etc. Detta är självklart inget måste. Man måste inte heller ha en egen blogg för att tävla.

4. Du måste bo i Sverige för att kunna delta (tyvärr)

5. Du kan bara anmäla dig en gång!

6. Tävlingen stänger om en vecka, kl 00.00 på söndagen den 11 december. Du kan alltså anmäla dig fram till 23.59 den 10 december. Vinnaren väljs genom lottdragning och avslöjas under söndagen, samt får ett mejl av mig. Om denne inte svarar med sin adress inom 5 dagar, alltså senast fredag, så utser jag en ny person. Se till att hålla koll på min blogg/er mejl runt den 11 december!

Om det är något mer ni undrar över, så är det bara att fråga!

Lycka till! :)

Tävling avslutad!

En julig bok med posten i början av december

Igår fann jag ett paket i brevlådan, innehållandes något jag nyligen beställt från Adlibris;
En bok som jag är väldigt nyfiken på:


Dash & Lily's book of dares av Rachel Cohn & David Levithan.

Jag har inte läst någon bok av denna författarduo eller en bok av var och en av dem för sig heller. Men efter att ha hört mycket bra om dem kände jag att det var dags. Här har ni handlingen:

“I’ve left some clues for you. If you want them, turn the page. If you don’t, put the book back on the shelf, please.”
So begins the latest whirlwind romance from the New York Times bestselling authors of Nick & Norah’s Infinite Playlist. Lily has left a red notebook full of challenges on a favorite bookstore shelf, waiting for just the right guy to come along and accept its dares. But is Dash that right guy? Or are Dash and Lily only destined to trade dares, dreams, and desires in the notebook they pass back and forth at locations across New York? Could their in-person selves possibly connect as well as their notebook versions? Or will they be a comic mismatch of disastrous proportions?

Jag bara älskar hela konceptet och hoppas verkligen att boken är sådär underbart mysig som den verkar! Eftersom boken utspelar sig under julen i New York så kommer jag att läsa boken under julhelgen. Perfekt va?

Har ni läst boken? I så fall - vad tyckte ni?


Psst! Denna bok har precis släppts på svenska av bokförlaget X publishing. Titeln lyder: Dash och Lily's utmaningsbok.

Sammanfattning: November 2011

Antal lästa böcker: 5
Antal lästa sidor: 1612
Genomsnittligt betyg på läsningen: 7.4


Månadens bok:
Graceling av Kristin Cashore.
En otroligt bra och spännande bok om en värld där vissa föds med två olikfärgade
ögon, så kallade Gracelings. De är alla extremt bra på något speciellt.
Katsa's Grace är dödande vilket gör att hon är både fruktad och eftertraktad. Men när
hon en dag stöter på Prins Po så börjar äventyret...

Mitt betyg: 10/10

Älskar - Hatar av Jenny Downham är en stark tvåa denna månad!

Sämsta boken: Får bli Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson. Inte för att den var dålig, för den var helt okej. Men tyvärr så var den inte lika bra som jag hoppats och det blev lite för mycket för mig ibland.
Alla böcker i November 2011: Älskar - Hatar, Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag, Graceling, Tänk om det där är jag, Blodets röst (länk kommer så fort recension finns tillgänglig.)


Jag är nöjd med läsningen den här månaden. Antalet böcker, 5, är min standard-siffra när det kommer till hur många böcker jag lyckas klämma in på en månad. Men det som jag är mest nöjd med är att jag har läst böcker som alla är ganska olika varandra. En lite djupare tonårsbok, två lite mer roliga och lätta ungdomsböcker, en klassisk fantasy bok i en annan värld och även lite spänning med varulvar på Gotland. Härlig blandning, tycker jag!
Målet till December blir att bara läsa på. 4 böcker måste hinnas med för att jag ska nå mitt mål för 2011 som ligger på 50 böcker. Men det blir ingen match, eller hur? Bara att läsa på! Dessutom brukar jag läsa lite extra i just December månad, som en liten slutspurt innan det nya året.

Har ni läst något bra i November?

/AmelieTänk om det där är jag


Titel:
Tänk om det där är jag                                       Författare: Johanna Lindbäck
Serie: -                                                                      Sidor: 224
Bokförlag: Rabén & Sjögren                                        Utgivningsår: 2009

1. Var normal. Helt vanlig. Alldeles 100% normal.

2. Ha normala kläder. Ha normalt smink. Ha normal stil. Säg normala saker. Gilla normala saker. Var bara helt normal i precis allt.

3. Var inte speciell och jobbig och överduktig och frånstötande pluggig.

4. Var öppen och utåtriktad och prata med alla. Ha inte förutfattade meningar. Var snäll och trevlig och glad och vanlig. Låtsas  vara det iallafall. Ta kontakt. Oavsett. VAR ÖPPEN!

5. Gör om, gör rätt och lyckas den här gången, please, lyckas för guds skull. Det är nu eller aldrig.

När Agnes började på gymnasiet i Stockholm så fick hon inte nya vänner som hon hoppats. Istället blev hon utanför och en nobody. Men nu när hon ska börja tvåan ska hon flytta med familjen till Umeå. Agnes ser fram emot möjligheten att få starta om på nytt - med allt.


Detta är den andra boken jag läser av Johanna Lindbäck och jag känner väl igen hennes språk från Saker som aldrig händer. Även den här boken känns fräsch, ny, modern men också väldigt enkel. Inga konstigheter utan rakt på sak och väldigt träffsäkert.
Språket är enkelt och passar bokens tema perfekt. Dialogerna och situationerna känns så äkta att man börjar undra om Johanna Lindbäck kanske har följt efter Agnes dag ut och dag in för att skaffa information till boken. Realistiska är även karaktärerna och jag tycker att Agnes är en helt okej huvudkaraktär, även om jag kunde störa mig lite på henne ibland. Men hon är ju trots allt i en jobbig situation.

Att allting i boken känns verklighetstroget gör att man lätt kommer in i den och utan problem kan sätta sig in i Agnes situation och känslor. Det var nästan läskigt hur mycket jag kunde relatera till hennes situation, jag kände precis samma oro tidigare i höst när jag började i gymnasiet, en ny skola där jag inte kände någon.
Den här boken är väldigt mysig och man läser den snabbt, säkert gärna i ett svep om man tillåts det. Den var en perfekt bok att läsa mitt emellan allt övernaturligt och äventyrligt som jag läser väldigt mycket av. Skönt att få slappna av med lite normala tonårsproblem ibland, istället för onda vampyrer, monster eller vad nu tonåringarna i fantasy-böcker får fightas med.

En bra och härlig bok av Johanna Lindbäck helt enkelt. Vill också påstå att den är bättre än Saker som aldrig händer, som jag även den tyckte om. Nu är jag riktigt sugen på att läsa hennes senaste, Välkommen hem!

Bokens första mening: "1. Var normal."
Betyg: 7/10

RSS 2.0