Shadow kiss


Titel: Shadow kiss                                                                       Författare: Richelle Mead
Serie: Vampire Academy, bok 3                                                    Sidor: 443
Bokförlag: Penguin                                                                     Utgivningsår: 2008

DENNA RECENSION INNEHÅLLER STORA SPOILERS FÖR ER SOM INTE LÄST BÖCKERNA INNAN I SERIEN.

What if following her heart means losing her best friend - forever?
Rose Hathaway knows it is forbidden to love another guardian. Her best friend, Lissa, must always come first. Unfortunately, when it comes to the gorgeous Dimitri Belikov, some rules are meant to be broken.
Lying to Lissa about Dimitri is one thing, but suddenly there's way more than friendship at stake. The immortal dead are on the prowl and in a heart-stopping battle, Rose will have to choose between life, love and the two people that matter the most.
But will her choice mean that only one survives?

Tiden efter Rose's vän Mason's död har inte varit lätt och när de nu börjar med den viktiga "Field experience" så måste hon vara på topp. Minnen av det hemska i Spokane och skuldkänslorna över Masons död sitter dock kvar. Men som om inte det vore nog så börjar nu även Rose se hans spöke. Vad betyder det? Vill Mason ha hämnd eller är det någon annan anledning till att han inte gått vidare? Rose börjar misstänka att det har något att göra med att hon är "Shadow kissed", ett utryck som visar sig betyda ännu mer än hon trodde...

Jag gillade verkligen de tidigare två böckerna i den här serien, så när jag började på denna hade jag höga förväntningar. Men den här var inte lika bra.
Den var bättre!
Shadow kiss är verkligen ett lyft i den här serien. Spänningen är där hela tiden och aldrig är det en tråkig stund. Detta är tack vare roliga och intressanta karaktärer och en bra uppbygd vampyrvärld. Jag gillar verkligen relationen mellan Dimitri och Rose, men samtidigt gillar jag även Adrian. Relationen mellan Lissa och Christian är även en som jag tycker om. Dock känner jag att Lissas och Rose's relation känns lite väl svag då de ska vara så nära vänner som bästa vänner.. Men det kanske är något som bara är i denna boken som har en mörk skugga över sig hela tiden, trots sina ljusa stunder.
Dessutom gillar jag idén med Moroi, "helvampyrerna", och Dhampirerna som är halvvampyrer. Jag gillar hur Dhampirerna ska skydda Moroi men samtidigt tycker man ju att det är ett ganska orättvist samhälle.
Men när det finns onda mördar-vampyrer som Strigoi är det väl nödvändigt antar jag. Strigoi är också ganska intressanta trots deras hemskhet.

Jag tyckte att det fanns väldigt gott om spänning i Vampire Academy och Frostbite och blev glatt överraskad när denna lyckades med att få den att stiga ytterligare. Jag har visserligen hört att just denna bok ska vara ett lyft i serien och det glädjer mig att de har rätt. Språket är inte genialiskt, men det är bra och passar boken. Dessutom vågar jag påstå att det är mycket bättre i detta engelska original än i svenska översättningen (har dock inte läst VA på svenska).

När slutet närmar sig känner man på sig att något är på gång och när det händer är det otroligt spännande! Inte en enda lugn sekund och ingen går säker! De sista ca 80 sidorna tog andan ur mig och det var omöjligt att släppa boken ifrån sig.
När slutklämmen kom hände en stor händelse som skulle ha varit en stor chock. Men jag hade faktiskt känt det på mig väldigt länge så det blev aldrig så chockerande eller stort som det nog skulle blivit annars, men det var ändå den grejen med att få det bekräftat för sig.
Den här recensionen känns ganska dålig, måste jag säga. Men jag har bara en sista sak att säga till er: Det här är serien som har allt: bra och intressanta karaktärer, kärlek, vänskap, sorg, spänning, skräck och humor. Glöm Twilight, glöm House of night! Det här vampyr-serien som gäller!
Jag kan även intyga att jag nu har en ny serie att lista bland mina favoriter...

Bokens första mening: "His fingertips slid along my back, applying hardly any pressure, yet sending shock waves over my flesh."
Betyg: 8/10
Tidigare böcker i serien: Vampire Academy, Frostbite
Uppföljare: Blood Promise, Spirit Bound, Last Sacrifice

Grattis Joanne Rowling & Harry Potter!

Idag är det J.K Rowlings, min absoluta favoritförfattares, födelsedag! Grattis grattis grattis! :D


Det är också Harry Potters födelsedag, stort grattis till honom också! :)


Idag var även första chansen att registrera sig på Pottermore! Det är stängt för idag, men öppnar imorgon igen och och i övermorgon - sju dagar framåt, till 6 augusti. Så ni som inte hann idag så finns det fler chanser.
Jag lyckades registrer mig idag och just nu väntar jag på mitt "Welcome Letter" som ska säga att jag är en av de 1 miljoner personer som får testa Pottermore före den officiella öppningen i Oktober. Hoppas hoppas!
Gå till Pottermore för mer info.

Nya böcker i Augusti 2011

Oj oj oj, nu har det gått massor med dagar sedan jag senast skrev något här. Är det okej att skylla på Harry Potter igen? Inte? Okej, då ska jag skylla på att jag varit upptagen, vilket faktiskt är lite sant iallafall.


Har kollat runt lite på de böcker som ska komma ut i augusti och samlat ihop de jag hittade. Här är de:
Gone 3 - Lögner (inbunden)Kaostrilogin 2 - Cirkeln och pilen (inbunden)Mer än ögat ser  4 - I ljuset av din skugga (inbunden)Yttersta offret (häftad)Välkommen hem (kartonnage)Blodröd väg (kartonnage)Pojkarna (inbunden)Strimmor av hopp (inbunden)


Ser ni något intressant? Själv ska jag helt klart läsa Lögner då jag gillat de tidigare böckerna i Gone-serien.
Även Välkommen hem, Blodröd väg och Strimmor av hopp verkar bra.
Sen kommer jag att läsa Yttersta offret i sitt engelska original (Last sacrifice) någon gång i framtiden och Pojkarna håller jag faktiskt på att läsa nu.
Skicka gärna en kommentar om jag missat någon intressant bok som kommer ut i Augusti  :)

/ En Amelie som lovar att uppdatera bättre i fortsättningen


Hungerspelsspecial, del 2: Författaren

Suzanne Collins är kvinnan bakom otroliga böckerna i Hungerspelstriologin. Här kommer lite fakta om henne:

Tiden innan Hungerspelen inkluderade skrivande, men då skrev hon för Barnprogram på TV. Hon jobbade med flera program för kanalen Nickelodeon, bland annat: Clarissa Explains It All, The Mystery Files of Shelby Woo, Little Bear och Oswald. Hon var även huvudskribent för Schoolastic Entertainment's Clifford’s Puppy Days.
Med inspiration från Alice i Underlandet skrev hon sin första barnbok Gregor the Overlander, första boken av fem i Fantasy och krigs-serien The Underland Chronicles. Dessa skrevs mellan år 2003 och 2007.

I september 2008 släppte Schoolastic hennes första bok i Hungerspelstriologin, The Hunger Games. Därefter släpptes del två, Catching Fire år 2009 som följdes upp av tredje och sista delen Mockingjay.
På bara 14 månader tycktes 1.5 miljoner kopior av de första två böckerna - och det bara i Nordamerika! The hunger games låg på New York Times Best Seller listan i över 60 veckor i rad. Suzanne Collins utnämndes till en av Time Magazines mest inflytelserika personer år 2010.
Första boken översattes till svenska år 2009.

Hittade inte så mycket fakta om Suzanne Collins, men detta hittade jag via Wikipedia och härifrån.
Om ni vet någon ytterligare fakta om Collins så lämna gärna en kommentar och berätta :)

Tidigare delar i Hungerspelsspecialen:
1. Böckerna
Nästa del kommer handla om filmatiseringen. Håll utkik nästa vecka! :)

Vinnare utsedd

Nu har vinnaren i min tävling om boken Jag saknar dig, jag saknar dig! dragits.
Den som snart blir en bok rikare är...


... Jessika! :)

Grattis! Ett mejl har skickats till dig om adress, så svara på det så skickar jag boken!

Tack också till alla andra som var med i tävlingen, totalt 16 st, jätteroligt! :)
Det kommer att dyka upp fler tävlingar här på bloggen, dock vet jag inte när... Håll utkik!

/Amelie

Sista chansen att vinna "Jag saknar dig, jag saknar dig!"

Idag är sista tävlingsdagen och sista chansen att anmäla sig till min tävling om boken Jag saknar dig, jag saknar dig! av Peter Pohl och Kinna Geith.
Tävlingen stänger 19.00 ikväll så se till att ha skickat din anmälan innan dess. Mer info och anmälan hittar du här.

Uppdatering: Tävling avslutad!

Recensionsex och förhandsex

Har två nya böcker jag inte skrivit om ännu. Tänkte nämna dem båda lite snabbt nu.


Sanningen om Alice av Rebecca James dök upp i brevlådan för någon vecka sedan. Tack Alfabeta!


Pojkarna av Jessica Schiefauer, förhandsexemplar från Bonnier Carlsen. Boken utkommer i augusti.

Förlåt också för den fortfarande ganska dåliga uppdateringen. Jag ska verkligen försöka bättra mig och inte
låta Harry Potter ta upp all min tid..

Har börjat på Pojkarna som är helt okej hittills. Samtidigt har jag också börjat på Shadow kiss av Richelle
Mead. Känns härligt att komma tillbaka till Vampire Academy-världen där humorn och spänningen tar 
överhand :)

Har ni köpt/lånat någon ny, spännande bok senaste tiden? :)

- Missa inte min pågående tävling där du kan vinna Peter Pohls bok Jag saknar dig, jag saknar dig! Klicka här -

Tävling hos Bookrelated

... där du kan vinna två böcker, som du dessutom får välja själv!
Utbudet är 8 intressanta böcker utav vilka du får välja 2 stycken du skulle vilja ha. Blir det du som vinner så får du de böcker du valt! Väldigt generöst, tycker jag som självklart är med och tävlar. Kika in på Pias blogg nu!


Bilden är från Pias blogg.

Ny design

Nu har jag äntligen skaffat mig en ny design. Skönt med lite nytt! Bort med det mörka nu och in med ljust
och fräscht!Men det är inte mig man ska tacka för det, utan det är supersnälla Frida som varit snäll och gjort den åt mig!
Tack så jättemycket Frida! :)
Själv skulle jag aldrig ens kunna göra hälften så snyggt, jag är ganska kass på design och skulle gå vilse
bland alla koder, stilmallar och kodmallar. Mina kunskaper ligger på den nivån att jag kan ändra stil och färg
på en text, ungefär.
Okej, det kanske inte är helt sant. Jag lyckades ju faktiskt med förra designen själv, men ändå :)

Och nu, när jag ändå nämner henne så tycker jag att ni borde klicka er in på hennes blogg och kolla in hennes
supersnygga foton och jättebra bokrecensioner! Klicka in här.


Om det är någon som ännu inte ser den nya designen så prova med uppdatera sidan genom att trycka på F5.
Ska försöka fixa lite smågrejer dagarna framöver. Måste ändra massor i menyn, vissa saker står likadant som
för två år sen då jag startade bloggen.. dags för uppdatering där nu va?


- Missa inte min pågående tävling där du kan vinna boken "Jag saknar dig, jag saknar dig!". Klicka här.

Vinn "Jag saknar dig, jag saknar dig!"

Nu hade jag tänkt att ha en liten tävling. Vinsten denna gång är ett exemplar av Jag saknar dig,
jag saknar dig!
av Peter Pohl och Kinna Geith.Nu är det april månad och hemma i Rosengården sitter två flickor. Cilla och Tina heter de.
Enäggstvillingar är de och ska fylla fjorton år i sommar. Men det får Cilla inte vara med om - hon
kommer snart att dödas i en trafikolycka. Det är det vidrigaste som har hänt mig, och jag berättar
det med en gång, för det här är inte menat att vara en spännande story med fiffigt slut som måste
hållas hemligt till sista sidan, utan det handlar om Tina som blev kvar, tvungen att försöka stå
upprätt och hålla balansen i livet utan Cilla.
Och jag som berättar är Tina, men jag vet att jag inte kommer att orka berätta om "mig", så därför
säger jag "hon" istället.

En tidlös beskrivning av bottenlös sorg, men också om kärlek och hopp. Vinnare av Augustpriset
1992.


Så detta är alltså boken du kan vinna. Filmatiseringen av den har premiär den 19 augusti. Jag själv
kommer att läsa boken innan jag ser filmen. Kanske vill du också göra det? Eller bara läsa boken.
Då är det bara att vara med i tävlingen:

1. Lämna en kommentar där du nämner att du deltar i tävlingen. Fyll i namn och mejladress i
kommentarsfälten så att jag kan kontakta dig om du vinner.

2. Sprid gärna tävlingen vidare, via twitter, din blogg eller annat sätt. Uppdatering: Detta är inget 
måste :)

3. Ett tips kan vara att följa min blogg via bloglovin under tiden tävlingen pågår så att du kan hålla
koll på den.

4. Tävlingen stänger torsdag 21 juli kl 19.00 och vinnaren dras och avslöjas senare samma kväll.

Lycka till!

Tävling avslutad!

Som ett avslut på inlägget lägger jag upp trailern för filmatiseringen:Filmrecension: Harry Potter and the Deathly Hallows part 2

Denna recension borde vara så gott som spoiler-fri, men för er som inte vill veta något alls så kanske ni borde hoppa över att läsa denna.

Okej, nu har jag sett den. Filmen som jag väntat på längre än sedan jag sett del 1 i November 2010. Längre än ett år. Det måste nog vara ända sedan jag läste ut sista Harry Potter-boken.
Och den här recensionen som jag ska skriva nu är nog en av de svårare jag har skrivit.

De senaste 19 timmarna har varit ett enda virrvarr av känslor och tankar om filmen. Det har varit svårt för mig att riktigt kunna samla alla de här känslorna för att få en slutgiltig bedömning. Men nu känner jag mig redo.
De första minutrarna, introt, av filmerna får jag alltid gåshud. Alltid. Och filmen började lite långsamt, kan jag medge, men man fick då mycket fakta och jag tror att det är bra med en lugn början för sedan kom massor på en gång.
Det var väldigt spännande och jag var nöjd över hur de gjort början av filmen och scenerna från Gringotts. När så den slutgiltiga striden på Hogwarts började så kändes det väldigt, väldigt bra.
Men sedan, efter en väldigt känslosam händelse som helt enkelt var helt underbar och som jag verkligen älskade, började det dala neråt för mig.

Jag gillade inte hur de ändrat för mig ganska viktiga delar ur boken. När man ser filmatiseringar måste man vara beredd på ändringar, men i den här filmen gick det ibland nästan över gränsen enligt mig. Vissa saker kändes bara helt, helt fel och jag blev besviken över att de inte hållt sig mer till boken vid tillfällen.
Ibland tog action och krigs-temat över så mycket att det knappt kändes som Harry Potter längre, vilket är väldigt tråkigt för det ska inte behöva ske.

Men filmen är ändå underbar för den har verkligen sina fantastiska scener som jag verkligen älskar. Man skrattade högt och snyftade om vartannat. Jag är en sådan person som i stort sätt aldrig gråter till filmer. Och när jag gör det är det kanske 1-2 tårar. Jag kan inte minnas att jag någonsin gråtit som när jag såg den här filmen. Så känslosamt och otroligt skickligt gjort. Och ni som läst boken (eller nu sett filmen) vet att en karaktär verkligen kommer fram och det var nog det bästa jag sett på film, just de "tillbakablickarna". Jag älskade varje minut och det var verkligen smärtsamt och samtidigt så fint att se det.

Precis när eftertexterna började rulla igår kände jag först och främst besvikelse, för det fanns (och fortfarande tycker jag det) scener som de ändrat och lagt till som kändes så fel att jag blir irriterad.
Men ändå hamnar de ögonblicken i skugga när man tänker på de scener som var så otroligt bra och underbara och även väldigt trogna boken! De gjorde verkligen detta till en bra avslutning på de bästa filmatiseringarna av de bästa böckerna.
Nu när jag hunnit filmen få sin tid har jag accepterat ändringarna mellan boken och filmen tycker därför på ett sätt att detta nog är en av de bästa filmerna jag sett. Men samtidigt, på ett sätt tycker jag inte det. Känner mig aningen kluven.

Men jag vill så gärna se den igen! Och jag tror att när jag gör det - oavsett om det blir snart via ett extra biobesök, eller om ett tag när DVDn kommit ut - så tror jag att jag kan känna mig mer nöjd över den än vad jag gjorde när jag igår reste mig ur stolen i biosalongen.

Väldigt hemskt att det är slut nu.. har inte kommit över den sorgen ännu. Känner mig ledsen men också glad, för jag är så nöjd över böckerna och filmerna.

Dessutom måste jag säga att filmens bästa skådespelare är Alan Rickman, som spelar Severus Snape. Jag är så sjukt imponerad! Hans skådespeleri i den här filmen är helt otroligt. Jag har visserligen bara sett honom i Harry Potter men hans prestation i den här filmen är verkligen över all förväntan. Helt otroligt bra!

Allt som allt: Jag är väldigt nöjd. Det underbara överglänser det dåliga.Så nu när jag sett filmen och skaffat min egen åsikt, och även så gott som lyckats få ut den i ord, kan jag börja kolla runt på andra recensioner och omdömen om den - något som jag undvikit tills nu.

Kass uppdatering + Harry Potter-utställning

Ja, jag vet att min uppdatering har varit ganska kass senaste veckan eller så. Förlåt så mycket för det!
Jag har tyvärr ingen bättre ursäkt en sanningen, så här får ni den: Harry Potter har tagit över.
Jag har läst, kollat internet, tittat filmer och allt annat man kan tänkas komma på. Och nu när filmen
är här (ikväll kl. 22 är det min tur!) är det svårt att fokusera på annat, därför har inte heller läsningen
av annat än Harry Potter varit så lockande.
Men förhoppningsvis ska jag bli lite mer aktiv när all hysteri gått över en smula.

Tänkte även passa på att visa bilder från en liten Harry Potter-utställning som just nu finns i NK inne i Stockholm. Där hade de kläder och rekvisita som verkligen funnits med i filmerna!Och alldeles i närheten, i Kungsträdgården, fans posters visandes "behind the scenes", uppsatta:


Utställningen håller på till och med 17 juli. Den är inte så stor och fantastisk, men rolig att ha sett iallafall.
Det är ju inte ofta något sådant här finns att se i Sverige!
Kanske lägger upp fler bilder en annan dag.

Imorgon kommer så fort som möjligt en filmrecension på Harry Potter and the Deathly Hallows part 2.
Tills jag själv sett filmen kommer jag dock hålla mig borta från bloggar för att undvika sådana recensioner.
Vill skapa min egen åsikt om filmen innan jag hör andras, nämligen.

Ha det så bra så länge!

/Amelie
(10 timmar kvar!)

Harrry Potter and the Deathly Hallows


Titel:
Harry Potter and the Deathly Hallows                                     Författare: J.K Rowling
Serie: Harry Potter, bok 7                                                             Sidor: 607
Bokförlag: Bloomsbury                                                                 Utgivningsår: 2007

DENNA RECENSION INNEHÅLLER MED STOR SANNOLIKHET SPOILERS FÖR ER SOM INTE LÄST BÖCKERNA INNAN.

Harry has been burdened with a dark, dangerous and seemingly impossible task: that of locating and destroying Voldemort's remaining Horcruxes. Never has Harry felt so alone, or faced a future so full of shadows. But Harry must somehow find within himself strength to complete the task he has been given.
He must leave the warmth, safety and companionship of the Burrow and follow without fear or hesitation the inexorable path laid out for him...

Den sjunde och sista boken om Harry Potter är helt olik de andra. Här lämnar de tryggheten som Hogwarts alltid gett dem oavsett vilka faror som kunde tänkas lura utanför, och ger sig av på flykt ut i det okända. Ingenstans är det säkert, man kan inte lita på någon. Harry är Undesirable no.1 och har ett pris på 1000 galleoner på sitt huvud. Voldemort har tagit över både Trolldomsministeriet, och även Hogwarts vilket gör att Harry inte kan återvända för sitt sjunde år.
Ron och Hermione bestämmer sig för att följa med i Harrys farliga sökande efter Horrokruxerna, de objekt i vilka Voldemort gömt delar av sin själ i - hemligheten bakom hans odödlighet.
Det sista mötet mellan Harry och Voldemort närmar sig. Bara en av dem kan överleva...


Den här boken är verkligen den ultimata Harry Potter-upplevelsen. Den slutgiltiga uppgörelsen mellan Voldemort och hans Dödsätare och Harry Potter och hans vänner, Fenixorden och Hogwarts. Den är otroligt spännande och välskriven. Miljöer och karaktärer känns väldigt trovärdiga. Som vanligt har Joanne Rowling lagt stor vikt på detaljer. Man kan verkligen se allting som en film i huvudet. 
Och appropå film, ni har väl inte missat sista Harry Potter-filmen har premiär i Sverige imorgon? Bara en dag kvar tills jag får se den. Så spännande ska det bli, men det är hemskt och sorgligt att det slutar nu.

Men just det, det här var ju en bokrecension.. Iallafall, jag är väldigt nöjd över hur J.K Rowling lyckas få boken, som inte utspelar sig på skolan som man är van vid, utan på massor av ställen, att ändå kännas som Harry Potter. Den är så väldigt annorlunda från de tidigare, allvarligare, sorgligare - men samtidigt är det Harry Potter-känsla hela vägen igenom.

Under hela boken avslöjas hemligheter och detaljer man väntat på sedan första boken. Alla frågor får sina svar och i slutet av boken får man veta sanningen. Sanningen om allt, precis som Harry får.
Och såklart - man får också veta hur denna långa kamp mellan Harry och Voldemort slutar. Den som började sjutton år tidigare, när Voldemort en kväll försökte döda en ettårig pojke. Pojken som överlevde.

Även efter denna sjätte gång kan jag säga att jag fortfarande älskar den och att det här fortfarande är min favoritbok. Det är helt enkelt omöjligt att för mig att älska en annan bok mer än denna. Och så kommer det att förbli. 
Precis som ett citat ur boken så vackert säger:

'After all this time?'
'Always.'Bokens första mening: "The two men appeared out of nowhere, a few yards apart in the narrow, moonlit lane."

Tidigare böcker i serien: Harry Potter and the Philosopher's stone, Harry Potter and the Chamber of Secrets, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Harry Potter and the Goblet of Fire, Harry Potter and the Order of the Phoenix, Harry Potter and the Half-Blood Prince.


Den vita katten


Titel:
Den vita katten                                                             Författare: Holly Black
Serie: Berörarna, bok 1                 Sidor: 282                         Originaltitel: The White Cat
Bokförlag: B Wahlströms                                                       Utgivningsår: 2011

Tänk om dina drömmar plötsligt kändes mer verkliga än dina minnen?
"Här är sanningen om mig, i stora drag: Jag dödade en tjej när jag var fjorton år gammal. Hon hette Lila, hon var min bästa vän och jag älskade henne. Jag dödade henne iallafall.

Cassel Sharpe dödade sin vän Lila. Han vet det, hans familj vet det. Men hans minnen om mordet är otydliga. Han minns inte händelsen, bara hur han står över hennes döda kropp med ett leende på läpparna. Men mordet är inte det enda som han har svårt att minnas. Hela hans förflutna är fullt av utspridda minnesluckor.
Som för att göra det hela ännu konstigare så börjar han drömma konstiga drömmar. Drömmar om en vit katt. När han en natt vaknar upp på skolans tak utan minsta aning om hur han hamnat där så är det inget tvivel om saken: det är något som inte är som det ska.


Okej, jag ska försöka förklara bakgrunden till denna historia. Cassel Sharpe kommer från en släkt som i århundraden kunnat manipulera känslor, minnen, lycka och död - de är berörare. Vissa använder sin magi i goda syften men andra gör det inte. Det finns känsloberörare som kan få folk att känna vad än beröraren önskar. Det finns dödsberörare som kan få vem som helst att falla död ner. Ni fattar poängen va? Beröringen är en farlig handling som nu blivit olaglig. Alla tvingas därför bära handskar.
Cassel är den yngste sonen till en känsloberörare, men själv har han inte förmågan att beröra.

Hoppas att ni fick en god hint om vad boken handlar om nu, handlingen är rätt komplicerad.
Komplicerad är även ett ord jag skulle vilja använda för att beskriva bokens början. De första hundra sidorna var för mig ganska otydliga, förvirrande och svårförstådda. Jag läste, tog in information, men det kändes aldrig som att jag verkligen förstod. Alla frågor som poppade upp i huvudet fick inte fulla svar, bra svar. Det kändes svårt att få grepp om boken, vad det egentligen var för bok. Det som drev mig att läsa vidare var sökandet efter svar på frågorna och nyfikenheten på var detta skulle leda.

Efter denna del i boken tog berättelsen fart. Dock i den riktning jag hade förväntat mig, så spänningen höjdes bara en aning. Men alltefter som handlingen fortgick avslöjades mer frågor och man nystade bit för bit upp mysteriet samtidigt med Cassel som sökte efter svar om sig själv.
Spänningen blev hög och jag blev ganska facsinerad över den lilla värld Holly Black byggt upp, hur berörarna bemötts, deras historia och deras kraft. Trots att folk med krafter inte är särskilt nytt kändes detta ändå unikt på ett sätt.
I slutet tog berättelsen verkligen fart och den överraskade mig totalt med en twist på slutet när man precis trodde att man fattat allting. Jag stängde boken med ett snett leende på läpparna och jag kände verkligen att Holly Black avslutat perfekt.

Allt som allt, en lite komplicerad bok som är lite krånglig i början, men som klarnar mer ju längre in i boken man kommer och som blir en spännande, magisk berättelse med lite thriller-känsla. Jag gillar det här, det är riktigt bra. Den här boken lämnade mig inte oberörd. Är väldigt nyfiken på uppföljaren.

Bokens första mening: "Jag vaknar barfota och omtöcknad på kalla skifferplattor och drar ett djupt andetag av den isande luften."
Betyg: 7/10

Uppföljare: Red Glove (Engelsk titel, ej utkommen på svenska ännu)

Irriterande

Länge har jag velat läsa en bok, och nyligen har jag också bestämt mig för att läsa den. Jag har
hört mycket positiva kommentarer, hyllningar och boken verkar verkligen fantastisk.
Sen har jag också hört ett antal säga att boken var riktigt bra, men att de fått höra en spoiler som
(ganska självklart) förstörde en del av läsupplevelsen för dem.

Efter att jag hörde detta bestämde jag mig för att inte läsa några fler recensioner på denna bok, inga
fler inlägg som möjligtvis kunde innehålla denna sortens spoiler. Jag avskärmade mig helt från all fakta
om boken för att försäkra mig om att slippa detta.
Och vad händer då?
Jo, jag läser ett inlägg, ett inlägg som inte alls har något med boken att göra. Ett inlägg som borde vara
helt riskfritt. Och där står det, mitt i allt. En mening. En enda mening, men som säkerligen innehöll denna
stora spoiler.

Kan man verkligen strö ut sådana saker bland sina inlägg? Själv är jag skeptisk till om man ens kan skriva
sådana saker i en recension. Isådanafall borde orden varning för spoiler! stå skrivna för att varna läsaren.
Vad säger ni om detta? Hur mycket får man spoila utan att varna? Hur bör man egentligen
hantera spoilers?

Väldigt irriterande, efter att försöka undvika alla riskzoner för spoilers, att träffa på dem på ställen som borde
vara helt riskfria.
Hur som helst så hoppas jag att jag kan uppskatta boken mycket ändå trots att jag nu vet, nästan 100%
säkert, denna stora händelse som var tänkt att överraska läsaren.Bilden har ingenting med ämnet att göra, den fick bara hamna i inlägget för att det nu är 5 dagar kvar
till premiären, den dagen jag kommer att få se
Harry Potter and the Deathly Hallows part 2. Underbart!

Sammanfattning: Juni 2011

Bättre sent än aldrig; här är min sammanfattning av juni.

Antal lästa böcker: 5
Antal lästa sidor: 2128
Genomsnittligt betyg på läsningen: 9

Månadens bok
När jag lät dig gå av Gayle Forman. En mysig och fängslande fortsättning på
underbara boken Om jag stannar som handlar om Mias och Adams liv tre år efter
olyckan. Denna gång är det ur Adams perspektiv allt sker.

Mitt betyg: 8/10

Den här månaden lästes ganska många böcker, men desto fler sidor. Det sistnämnda beror nog
på att hela 3 Harry Potter-böcker lästes ut nu i juni, vilket blir upp mot 1500-2000 sidor. Annars
var det lite synd att det inte hann bli så mycket olika sorters böcker.

Övriga böcker i juni: Harry Potter and the Goblet of Fire, Harry Potter and the Order of the Phoenix,
Harry Potter and the Half-Blood Prince, Sommaren jag blev vacker.En rolig överraskning i brevlådan

Idag kom jag hem från sjukgymnastiken och fick höra från mamma att jag fått paket.
Konstigt, tänkte jag, som inte väntade mig något paket. Jag har inte beställt något från Bokus den 
senaste tiden..

Paketet visade sig vara från Rabén och Sjögren och innehöll en total överraskning:


Ett recensionsexemplar på Sarah Dessen's nya Mitt perfekta liv och ett Glassogram (en gratis glass på Pressbyrån.)
Det här gjorde mig verkligen glad denna sommardag som för övrigt är ganska mulen och tråkig.
Har hittills inte läst något från Sarah Dessen ännu, men jag har nu två böcker av henne hemma. Denna och
dessutom Mycket mer än så (lånad från biblioteket).
Så nog ska det läsas åtminstone en bok av henne i sommar.

Tack så jättemycket till Rabén och Sjögren!

Sommaren jag blev vacker


Titel:
Sommaren jag blev vacker                                                         Författare: Jenny Han
Serie: (Ja, men vet ej namnet) bok 1                                                    Originaltitel: The summer I turned pretty
Sidor: 250                              Bokförlag: B Wahlströms                      Utgivningsår: 2010

Jag säger: Händer det här verkligen på riktigt? Och så som han ser på mig förstår jag att svaret är ja. Att det alltid har varit ja. I det ögonblicket känns det som att det inte finns något annat än det ordet. Allt som hände i somras, och alla andra somrar innan dess, har lett fram till det här. Till detta nu.

Så länge som Belly kan minnas har hon tillbringat somrarna i vid havet, i Cousins. Där bor hon med sin mamma hos mammans väninna och hennes två söner, bröderna Conrad och Jeremiah. Belly längtar hela året efter sommaren då hon får återse sina barndomsvänner.
Men den här sommaren är inte som andra somrar. Den här sommaren är speciell. För det är sommaren Belly blir vacker.


Den här boken har jag hört mycket och jag har velat läsa den hela året, men har medvetet sparat den till sommarlovet för den ultimata sommarkänslan. Och finns sommarkänslan där? Ja, det är det inget tvivel om. Sommaren i boken tar verkligen tag om en och man kan riktigt känna solen värma och höra vågorna mot stranden. Känslan när man läser den här boken är verkligen den man får av en mysig sommardag med sina vänner.

Till bokens handling: Jag gillar verkligen att boken växlar mellan nutid och tillbakablickar från tidigare somrar, det ger läsaren en väldigt bra inblick i relationerna mellan Belly, Conrad och Jeremiah - deras bakgrundshistorier och hur de är som personer. Jag gillar verkligen Bellys relationer till Conrad och Jeremiah, speciellt till Jeremiah. Men förutom att det här är en kärlekshistoria så finns här även sorg, avundsjuka och hemligheter. Som bokens baksida så fint berättar: "Det är första delen i en trilogi om att plötsligt förväntas vara vuxen nog för sanningen. Den kan göra ont, men den kan också fresta eller ge tröst." Den meningen beskriver lite av vad boken handlar om på ett bra sätt.

Det var inga problem att komma in i boken. Man kom snabbt in i sommarkänslan och det var inte krångligt att uppfatta karaktärernas relationer. Man läser med ett gott flyt och även om det inte är så jättespännande så läser man gärna på med stor nyfikenhet.
Tyvärr måste jag nog säga att jag blev smått besviken. Troligen har all god kritik jag hört gett mig för höga förväntningar. Jag kände redan från början av boken att "det här kommer bli bra!". Och det blev det. Men det kändes som att det aldrig blev sådär jättebra. Det var som att jag genom hela boken väntade på något mer, på någon stor händelse som skulle ge en "wow"-känsla. Men den kom inte. Därför kändes boken aningen platt när man kom till mitten och framåt slutet. Och slutet är jag inte sådär jättenöjd med. Där hade jag också förväntat mig något mer, något extra.

Missförstå mig inte nu. Den här boken var väldigt bra, jag hade bara förväntat mig lite mer av en bok som fått sån positiv kritik. Boken kunde definitivt ha varit sämre och besvikelsen är inte så stor att den påverkar läsupplevelsen alltför mycket. För allt som allt så är detta en väldigt mysig och bra bok om kärlek, vänskap och sorg och som passar perfekt för sommarläsning. Perfekt bok på semestern; funkar att snabbt lägga ifrån sig och sedan lätt att återvända till.
Och jag vill väldigt gärna läsa fortsättningen.

Utlästes: 30/6

Bokens första mening: "Vi hade kört i ungefär sjutusen år."
Betyg: 7/10

Uppföljare: Ingen sommar utan dig, We'll always have summer (engelsk titel, ej utkommen på svenska ännu.)

Harry Potter and the Half-Blood Prince


Titel: Harry Potter and the Half-Blood Prince                                  Författare: J.K Rowling
Serie: Harry Potter, bok 6                                                            Sidor: 607
Bokförlag: Bloomsbury                                                               Utgivningsår: 2005

DENNA RECENSION KAN INNEHÅLLA SPOILERS FÖR ER SOM INTE LÄST BÖCKERNA FÖRE DENNA I SERIEN.

Harry's sixth year at Hogwarts begins, and it feels like a reassuring place to return to after the strange events of the summer. Disappearances, murder and an ominous chilling mist which swirls through both the Muggle and wizarding worlds are harbingers of more sinister purpose. Voldemort's army is swelling, and with it the Death Eaters are growing bolder and more deadly. Suspicious are rife, and allegiances questioned as even the safest havens cease to feel secure from the Dark wizards.
As the storm gathers strength, Harry must face the terrifying truth of his destiny...


Nu när Trolldomsministeriet erkänt Lord Voldemorts återkomst är hela trollkarlsvärlden i gungning. Ingen går
att lita på och man kan inte känna sig trygg någonstans. Alltefter som Voldemort's grepp över landet hårdnar
ökar de mystiska försvinnandena och morden.
Samtidigt på Hogwarts, som borde vara det tryggaste stället att vistas på i dessa tider, händer hemska saker
och Harry går detta år på privatlektioner hos Dumbledore som, enligt rektorn själv, ska hjälpa Harry i hans
slutgiltliga kamp mot Voldemort.


Den här boken är annorlunda än de tidigare. Trollkarlsvärlden är medveten om faran som lurar och allting är
mer öppet allvarligt och hemskt. Kanske är det just därför denna bok inte känns lika mystiskt spännande som
i de tidigare, när man inte visste mycket. Men även här är det spännande och extra intressant när Voldemort's förflutna avslöjas i takt med att Harry's framtid blir allt klarare. Den väg han ska följa blir bitvis uppenbarad för
Harry och läsaren allteftersom boken fortsätter.

Men förutom hemskheterna och allvarligheten känns boken på ett sätt mer humoristisk på flera punkter än de tidigare böckerna. Och dessutom spirar romanser mellan flera Hogwarts-elever, däribland Harry själv. På detta sätt är boken annorlunda.

På något konstigt sätt är det denna bok jag minns minst ifrån när jag tänker på serien. Den tycks liksom försvinna in i mängden, vilket är väldigt konstigt då den är en väldigt väldigt viktig del i historien och dessutom, enligt mig, en av de bättre i serien. Varför jag glömmer detaljer från denna bok vet jag inte, men jag blir glatt påmind vid omläsningen och känner att boken är väldigt viktig. Den är väldigt tätt sammanlänkad med sjunde boken, som ju är den stora upplösningen. 

Ett plus är att de två första kapitlen utspelar sig någon annanstans än hos Harry. Det ger en intressant inblick i andras perspektiv som ökar spänningen inför kommande boken då stora frågor väcks till liv.


Utlästes: 29/6
Bokens första mening: "It was nearing midnight and the Prime Minister was sitting alone in his office, reading a long memo that was slipping through his brain without leaving the slightest trace of meaning behind."

Tidigare böcker i serien: Harry Potter and the Philosopher's stone, Harry Potter and the Chamber of Secrets,
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Harry Potter and the Goblet of Fire, Harry Potter and the Order of the Phoenix
Uppföljare: Harry Potter and the Deathly Hallows


Tillbaka i Stockholm

Igår kväll kom jag hem efter mysiga dagar i Skåne! Har varit väldigt skönt att komma hemifrån och ännu
skönare att vara utan dator. Att komma bort från vardagen är hälsosamt. Resultatet är att jag idag ska
kolla igenom de drygt 200 inläggen via bloglovin som är från bokbloggar, kompisars bloggar och sånt.

Vi började med att åka till Båstad där vi sov 3 nätter. Vi har sovit i husbil vilket har varit ganska skönt,
trots att det är trångt. I Båstad var det mest vila och promenader.
I torsdags åkte vi till Helsingborg där vi på fredagen gick runt i staden. Sen blev vädret dåligt på lördagen
(ösregn hela natten och förmiddagen) så vi bestämde oss för att åka hem.

Men nu är jag alltså tillbaka och kan rapportera att jag har läst mer än vanligt och jag har två utlästa böcker
att recensera här på bloggen; Harry Potter and the Half-Blood Prince och Sommaren jag blev vacker. Den
första recensionen kommer idag och den andra ikväll eller imorgon, håll utkik!
I övrigt har jag börjat på Harry Potter and the Deathly Hallows och Den vita katten.

Men nu ska jag uppdatera mig på allt som har hänt i världen under min frånvaro. Ha det bra så länge!

Hungerspelsspecial, del 1: Böckerna

Något jag skrivit alldeles för lite om, särskilt med tanke på dess storhet, är Hungerspelen!
Jag har faktiskt inte skrivit ett ord om det på otroligt länge, senaste måste väl ha varit min recension
på sista boken i Oktober? Det går inte för sig!
Dessutom, nu med filmatiseringens casting klart och filmandet i full rulle är det ju verkligen på tiden!
Här kommer del 1 av ett inte ännu bestämt antal delar om denna underbara serie av Suzanne Collins.


DEL 1 - BÖCKERNA


  

Hungerspelstriologin består av tre böcker: Hungerspelen (2008), Fatta eld (2009) och Revolt (2010) som
skrivits av amerikanska författaren Suzanne Collins.
För er som inte är bekanta med handlingen så kommer en liten introduktionstext här:

Boken utspelar sig i framtida Nordamerika där landet är uppdelat i 12 distrikt. Varje år, för att påminna
invånarna om det hemska förflutna så hålls varje år Hungerspelen, där 24 barn/ungdomar, en flicka och
en pojke från varje distrikt lottas ut för att tävla mot varandra.
Tävlingen har bara en regel:
Den som överlever vinner. Allt direktsänds på tv.
När Katniss lillasyster Prim dras som deltagare tar Katniss hennes plats och förs till huvudstaden för
förberedelserna...

Dessa böcker är fantastiskt bra och otroligt spännande. Kapitlena avslutas med cliffhangers hela tiden
som gör att de är helt omöjliga att lägga ifrån sig. Och trots att detta låter som en väldigt brutal och
hemsk bok då 24 barn ska försöka överleva mot varandra, men jag kan säga att det är mycket mer än
så. Visst, det hemska finns här, men det man fastnar för är storyn. Vänskap, kärlek och spänningen
vävs samman med det hemska och det är nästan lite läskigt att man i slutet knappt ens reagerar när
någon dör. Man blir så inne i historien.

Mina recensioner på böckerna:
1. Hungerspelen
2. Fatta eld
3. Revolt


Del två av Hungerspelsspecialen dyker troligtvis upp nästa vecka :)

Vad tycker ni om Hungerspelen?

RSS 2.0