En liten uppdatering

Hejsan! 

Först och främst så säger jag förlåt så mycket för den dåliga uppdateringen. Tiden har helt enkelt inte räckt till för
mig och jag har knappt haft ro att slå mig ner alls de senaste 1-2 veckorna. Sen så har läsningen inte alls varit på topp. En hel vecka gickunder mitten av månaden där jag inte läste någonting. Inte en enda sida. Ja, jag tror inte att det
finns en annan förklaring till det än en lässvacka av något slag.

Har även inte lagt upp några bokrecensioner på länge. Har läst ut två böcker sedan senaste recensionen, en av dem har en färdigskriven (Hades) men den får inte postas förrän i Juni på grund av recensionsdatum. Så länge så kan jag ju iallafall avslöja att jag gillade den :)
Sen så ska jag finna tid (förhoppningsvis imorgon eller så) till att fixa ihop en recension till The curious incident of the dog in the night-time. En mycket speciell bok det där, men bra den med kan jag säga som en liten hint.

Just nu läser jag Eld. Eller ja, jag började faktiskt för några timmar sedan och har hittills bara läst ett kapitel. Tanken var att jag skulle börja i fredags men jag har känt mig för stressad för att sitta ned och läsa. Men jag ska läsa, det lovar jag. Hur länge har jag inte längtat efter Eld, liksom?

Så okej... Lässvacka, recensioner, lässtatus... Det är något jag har glömt. Jo, juste! Jag har planer på att fixa en liten uttlottning här på bloggen i veckan. Det kommer inte att vara några nya böcker, men enligt mig så är det iallafall två riktigt bra titlar som ligger i potten. Ja, ni får veta mer snart, helt enkelt :)

Ha en trevlig valborg nu gott folk! En recension på The curious incident... samt en månadssammanfattning är på gång :)

/Amelie


Uppdatering: Jo, det var faktiskt en dag till. Har utmanats av flera om att svara på 11 frågor. Kul! Ska försöka svara på så mycket som möjligt så snart jag kan.


Elden sprider sig!

Elden sprider sig! Nu har den även nått till min brevlåda.

"De utvalda ska börja andra året på gymnasiet. Hela sommarlovet har de hållit andan i väntan på demonernas nästa drag. Men hotet kommer från ett håll de aldrig kunnat förutse.
Det blir alltmer uppenbart att något är väldigt, väldigt fel i Engelsfors. Det förflutna vävs ihop med nuet. De levande möter de döda. De utvalda knyts allt tätare till varandra och påminns återigen om att magi inte kan lindra olycklig kärlek
"De utvalda ska börja andra året på gymnasiet. Helasommarlovet har de hållit andan i väntan på demonernas nästa drag. Men hotet kommer från ett håll de aldrig kunnat förutse.
Det blir alltmer uppenbart att något är väldigt, väldigt fel i Engelsfors. Det förflutna vävs ihop med nuet. De 
levande möter de döda. De utvalda knyts allt tätare till varandra och påminns återigen om att magi inte kan lindra olycklig kärlek."
Åh, vad jag sett fram emot att läsa denna!

/Amelie


På gång i pocket

Samma böcker, mindre format - här har ni pocketnyheterna för de kommande månaderna!

Ingen sommar utan dig (pocket)
Förlorad ängel (pocket) Pojkarna (pocket)


Förut så brukade jag ha mycket bättre koll på när böcker kom ut i pocket - de är ju trots allt billigare än de inbundna. Men nu läser jag dem oftast i originalutgåvan iallafall.
Men när sommaren närmar sig så känns pocketböckerna ännu mer lockande, håller ni inte med? Passar så bra när man ligger på solstolen eller sitter ute i trädgården.

Tänker ni köpa någon av böckerna ovan (eller någon annan) när de kommer i pocket?

/Amelie

Två dagar i Lund

Igår kväll så rullade tåget tillbaka till Stockholm med mig och Linnea i en av vagnarna. Efter två fullspäckade dagar i Lund så var vi båda väldigt trötta - men nöjda! Tänkte nu berätta om vad jag har haft för mig.
Jag åkte alltså söderut för att åka med Bonnier Carlsen till Litteralund - en bokfestival för barn och unga. Där skulle bland annat den amerikanska författaren Josephine Angelini (recension på hennes bok Helena här) vara. 

Vi kom fram och vandrade bort mot Konserthuset där Josephine precis hållit ett tal inför 300 åttondeklassare (får scenskräck bara av att tänka på det!) och när vi sedan skulle säga hej så var man såklart lite nervös. Men Josephine visade sig vara hur trevlig som helst! Vi gick sedan till en restaurang där vi åt lunch tillsammans med Josephine, hennes man (också jättetrevlig), Karin och Hanna från Bonnier Carlsen.

Jätteroligt att få prata med Josephine! Som tur var så föll engelskan på plats och det var väldigt intressant att få höra om hennes bakgrund till böckerna och samtalsämnena var även lite vad som helst. Något som var kul att märka var att Josephine och jag verkar ha samma boksmak! 
Så fick vi tillfälle att intervjua henne (ni kan läsa den på Bonnier Carlsens blogg där vi även gästbloggat lite under resan) och sen fick vi lyssna till när hon blev intervjuad av City Skåne (som ni finner här - klicka in på tidningen från idag, 19/4, och bläddra er fram). Roligt att få se hur en riktig journalist intervjuar!
Vi har även uppdaterat lite på Bonnier Carlsens Facebook under resans gång.

Under onsdagen, igår alltså, så fick vi se när Josephine höll föredrag 2 och 3 för fler åttondeklassare. Hon var väldigt duktig på att fånga publiken och på att kunna få alla att relatera till det hon sa, genom att blanda in film och tv-spel för de som inte är särskilt läsintresserade.
Hon pratade om hur man kan underlätta läsningen av gamla texter, typ Shakespeare, genom göra om de platser och karaktärer som finns där till saker du kan relatera till i ditt liv.

Hon berättade om hur gamla sagor - till exempel de från den grekiska mytologin, som hennes böcker inspirerats av - återkommer om och om igen i ny tappning. Till exempel att Hungerspelen är baserad på en grekisk historia där barn stängdes in för att dö i en labyrint! Det hade jag ingen aning om. Känner verkligen att jag borde ta och läsa Iliaden nu och lära mig mer om den grekiska mytologin, för den har verkligen helt fångat mig i sitt grepp nu! Dessutom så var det även tre viktiga teman som återanvänds flitigt - kärlek, krig och familj. Hennes båda tal fick mig verkligen att se på saker annorlunda - väldigt inspirerande på alla sätt och vis! Man fick även höra om hennes resa till författarskapet och eleverna som lyssnade fick ställa frågor.

Efter att Josephine intervjuats av Sydsvenskan så var det dags för att ett ledsamt farväl. Man hade blivit så fäst vid Lund och det var så tråkigt att säga hejdå till Josephine. Men tåget skulle hem till Stockholm och helst inte utan oss.
Kommer att sakna Lund väldigt mycket - en så vacker och mysig stad och dessutom bra sällskap hela tiden!
Märker nu att jag använt orden "roligt", "kul" och "trevligt" i massor i detta inlägg, men det är ju precis så allt har varit här!
Det har varit en otrolig upplevelse, en stor ära att träffa Josephine och jag kan ju inte annat än att tacka Bonnier Carlsen för att jag fick följa med!

Ännu en tävling

Finns många bra tävlingar där ute och en utav dem är på bloggen Boktjuven där du kan vinna en valfri bok från Bokus som kostar högst 150 kr.
Ett tips är till exempel Cirkelns efterlängtade uppföljare Eld. Jag är helt klart med och tävlar och skulle då gärna vilja vinna John Green's The Fault in our stars som jag velat ha väldigt länge nu!
Klicka på bilden nedan för att komma till tävlingsinlägget!
Helena


Titel:
Helena                                                                                 Författare: Josephine Angelini
Originaltitel: Starcrossed             Serie: Starcrossed #1                     Sidor: 506
Bokförlag: Bonnier Carlsen                                                            Utgivningsår: 2011

Helena Hamilton är extremt blyg. Så blyg att hon faktiskt mår fysiskt illa av att dra uppmärksamhet till sig. Problemet är att hon är 17 år, lång, blond, extremt bra på löpning och har ett ansikte som en gudinna skulle avundas henne. Som om inte detta skulle räcka för att få folk att glo på henne så händer det där med den nyinflyttade killen, Lucas Delos.
Det första Helena känner när hon ser Lucas är ett starkt hat. Hon vill verkligen döda honom. Och hon får ett ganska bra grepp om hans hals när hon anfaller honom i skolkorridoren ...
Den pinsamma skolkorridorskatastrofen visar sig vara början på ett nytt liv för Helena, och hon är verkligen inte den hon trott sig vara. Till exempel verkar inga vapen kunna skada henne.
Men det är inte bara hon som bär på en stor hemlighet: När Helenas och Lucas känslor för varandra går från iskallt till stekhett visar det sig att deras liv är bundna till en tragedi som utspelade sig för flera tusen år sedan. Precis som Sköna Helena och Paris vid Troja är de ödesbestämda att starta ett krig för sin kärleks skull. Ett krig som kan förgöra världen.
Trots att Helen och Lucas inser att de aldrig kan vara tillsammans, är de krafter som drar dem till varandra ännu starkare. Kan de trotsa det öde som står skrivet i stjärnorna?
Kan man trotsa det öde som står skrivet i stjärnorna?

Helena Hamilton är extrempt blyg. Så blyg att hon faktiskt mår fysiskt dåligt av att dra till sig uppmärksamhet. Vilket inte är så lätt att undvika eftersom hon är lång, blond och vacker som en gudinna. Hon är dessutom fruktansvärt stark och övermänskligt bra på löpning.
Men den senaste tiden har underliga saker börjat hända, och hon hemsöks av blodiga mardrömmar och syner. Och när hon träffar Lucas Delos för första gången drabbas hon plötsligt av ett överväldigande hat och försöker döda honom. Inför hela skolan.
Trots det  så känner sig Helena oförklarligt dragen till Lucas, och bitvis börjar sanningen om vem hon är att uppenbara sig...


Så den här boken hamnade i mina händer ganska plötsligt och var inte en del av mina läsplaner de kommande månaderna. Men jag har gått och spanat på den ända sen den kom ut förra året och varit intresserad av den. Det är nog mest på grund av de väldigt blandade åsikterna jag har hört kring boken som gjort att den inte blivit läst.
Men nu har jag läst den och jag är glad att jag gjorde det. Men läsningen var inte riktigt på topp ända från början.

Något man ofta hört kring den här boken är att den är lik Twilight. Och ja, den är väldigt lik Twilight. Från början så kändes det lite överdrivet, men efter ett tag så kändes det okej. För Helena är tack och lov inte en lika mesig och tråkig karaktär som Bella ganska ofta kunde framstå som. Nej, här kan huvudkaraktären försvara sig själv och är inte beroende av att en kille praktiskt taget räddar hennes liv varje vaken sekund.
Men en sak som verkligen kändes exakt likadant var familjen Delos. De är otroligt lika The Cullens. Jag kunde verkligen sitta och hitta familjemedlemmarnas motsvarigheter i böckerna.

Så, nu ska jag inte jämföra mer, för jag avskyr egentligen att jämföra böcker med succé-serier - särskilt med Twilight eftersom att media gör det konstant. Men det var inte bara dessa likheter som gjorde mig lite uttråkad i början. Jag tyckte att boken gick segt under första halvan - vilket är ganska intressant då de flesta säger att boken är snabbläst rakt igenom - och dessutom så var språket (eller kanske är det överssättningen) ganska tråkigt och detaljfattigt. Ett bättre språk hade höjt läsningen.
Visst hände det saker genom hela boken, men jag hade väldigt svårt att komma in i handlingen och att läsa med flyt.

Men trots de små brister jag nu pekat ut så tror jag att det till stor del beror på mig. Jag försökte och ville helt enkelt gilla den så mycket att jag inte kunde slappna av. Jag ville verkligen inte behöva såga den här boken, för jag såg en potential i den. Men efter halva boken så kunde jag äntligen lägga det åt sidan och njuta av boken, för den har faktiskt en bra handling.
Jag gillar Josephine Angelinis egna tolkning av den Grekiska mytologin - ett ämne som jag blivit intresserad av sen mitt första möte med Percy Jackson. Hon lyckas hitta sin egna twist och berättelse trots att hon utgår från en källa som många använt före henne.

Och karaktärerna, till och med familjen Delos som helhet, kom jag att börja gilla. Även Lucas, trots att han är en lite väl typisk perfekt kill-karaktär.
Framåt slutet så blev det riktigt spännande och jag var tvungen att stanna uppe halva natten för att läsa ut de sista 150 sidorna. 
Så trots att det gick lite trögt i början och även om det finns vissa saker med handlingen som inte är fullt så unikt så gillar jag den här boken! Jag förstår varför vissa sågar den på grund av dess likeheter med Twilight och många andra paranormal romance-böcker nu för tiden, men jag tycker att Josephine Angelini har lyckats få ihop en bok med en bra handling. Ska bli kul att läsa uppföljaren!

Betyg: 7/10
Bokens första mening: "'Men om du köper en bil åt mig nu, så får du ju tillbaka den om två år, när jag flyttar, och då kommer den fortfarande att vara nästan ny', sa Helena hoppfullt."

Uppföljare: Hades (utkommer i Juni) + en tredje bok, hittills utan titel.

J.K. Rowlings nya bok kommer att heta...

The Casual Vacancy

When Barry Fairweather dies unexpectedly in his early forties, the little town of Pagford is left in shock.
Pagford is, seemingly, an English idyll, with a cobbled market square and an ancient abbey, but what lies behind the pretty façade is a town at war.
Rich at war with poor, teenagers at war with their parents, wives at war with their husbands, teachers at war with their pupils…Pagford is not what it first seems.
And the empty seat left by Barry on the parish council soon becomes the catalyst for the biggest war the town has yet seen. Who will triumph in an election fraught with passion, duplicity and unexpected revelations?
Blackly comic, thought-provoking and constantly surprising, The Casual Vacancy is J.K. Rowling’s first novel for adults.
When Barry Fairweather dies unexpectedly in his early forties, the little town of Pagford is left in shock.
Pagford is, seemingly, an English idyll, with a cobbled market square and an ancient abbey, but what lies behind the pretty façade is a town at war.
Rich at war with poor, teenagers at war with their parents, wives at war with their husbands, teachers at war with their pupils…Pagford is not what it first seems.
And the empty seat left by Barry on the parish council soon becomes the catalyst for the biggest war the town has yet seen. Who will triumph in an election fraught with passion, duplicity and unexpected revelations?

Blackly comic, thought-provoking and constantly surprising, The Casual Vacancy is J.K. Rowling’s first novel for adults.

Även om det inte handlar om Harry Potter så längtar jag massvis efter att få läsa mer av J.K. Rowling!
Den 27 september kommer den. And now we wait.

Tänker ni läsa hennes nya bok?/Amelie

P.S J.K. Rowlings hemsida har precis uppdaterats med ny information!

Påsklovsläsning

I torsdags fick jag påsklov och självklart så ska jag försöka hinna med lite läsning under min ledighet. Här är böckerna som jag planerar att ta itu med:

- The curious incident of the dog in the night-time av Mark Haddon
- Helena av Josephine Angelini
- Hades av Josephine Angelini

Ja, jag vet att den understa boken i själva värket är en pärm, men jag har manuset till Hades där i för att underlätta läsningen (och för att inte tappa bort en av de 500 sidorna). Helena håller jag på och läser nu och har i skrivande stund precis passerat hälften. Helt okej hittills, men något seg.
Hades ska jag läsa sedan och det är just dessa två som jag ska fokusera på då jag läser dem nu innan jag åker till Lund

The curious incident... läser jag via skolan och jag har den mest med på bilden för att den troligtvis kommer att bli en bok som jag kanske plockar upp någon gång ibland och läser några sidor ur ifall jag behöver lite avstånd från Josephine Angelinis värld. Sen så ska jag ju gärna läsa lite ur den enligt läraren också.

Men mer än så blir det inte. Ska fokusera på Starcrossed-serien detta lov och - som jag nämnt - så brukar jag vara ganska dålig på att läsa på loven, det liksom blir inte av att jag gör det. Men nu ska jag det, har ju 750 sidor jag måste hinna med!

Ni som redan haft påsklov: Läste ni något roligt under ledigheten?
Ni som har påsklov nu/ska ha senare: Planerar ni att läsa något speciellt?

/Amelie

Glad påsk!

Glad påsk på er alla!Önskar Amelie :)

Lite tävlingar

Hos Booklovin kan du just nu tävla om att vinna två böcker utgivna det här året. En Paperback och en Hardback - du får välja själv bland en massa intressanta titlar! Du finner tävlingsinlägget här.

På thecuriouscaseofthebooks så kan du vinna ett Postens paket (storlek L) med hemligt innehåll - bokrelaterat till viss del. Klicka in här för att tävla. 

Två riktigt bra tävlingar. Själv är jag med i båda. Tävla ni med!

Tumblr_lyk5ta8vn41qkou6ro1_500_large
Bild från weheartit.comOm två veckor åker jag...

... Till Lund!

Japp, om två veckor (faktiskt exakt på dagen) så ska jag åka söderut och besöka Lund för första gången. Men det blir ingen vanlig visit, för jag ska nämligen till bokfestivalen Litteralund som äger rum den 16-20 april.

Jag och min fina bloggarvän Nea har fått äran att åka dit med Bonnier Carlsen och vara deras på plats-reportrar. Vi kommer också att få träffa författaren Josephine Angelini och intervjua henne (gulp!). Josephine har skrivit Starcrossed-serien där den första boken heter Helena och den andra, Hades, kommer i sommar. En tredje del är även på gång. Så just nu håller jag på att läser hennes första två böcker (varav den ena består av en bunt med ca 500 A4-sidor). 
Både jag och Nea kommer att rapportera på våra bloggar när vi väl är på plats samt på Bonnier Carlsens facebook och blogg.

Känner mig väldigt hedrad över den här möjligheten (stort tack Bonnier Carlsen!) och är väldigt peppad på att få åka iväg! Kommer antagligen att skriva ytterligare om detta då jag vet lite mer. 

/AmelieRör mig inte!


Titel:
Rör mig inte!                                                                          Författare: Tahereh Mafi
Originaltitel: Shatter me                 Serie: Shatter me #1                     Sidor: 306
Bokförlag: B Wahlströms                                                                  Utgivningsår: 2012 

Ingen vet varför Juliettes beröring är dödlig. Och så länge hon sitter inlåst och inte kan skada någon är det ingen som bryr sig om det heller. Världen har för fullt upp med att falla sönder för att ha tid med en 17-årig, trasig och inbunden tjej. Svält och sjukdomar decimerar befolkningen, fåglarna flyger inte längre och molnen har fel färg. Återetablissemanget sa att bara de kunde ställa saker till rätta igen, och de låste in Juliette i en cell. Nu har så många människor dött att de överlevande viskar om krig. Och Återetablissemanget ändrar sig. Kanske är Juliette mer än en pinad själ i en giftig kropp. Kanske är hon precis vad de behöver just nu.
Juliette tvingas välja: bli ett vapen i Återetablissemangets tjänst. Eller slåss mot dem.


Det här är en bok som jag har spanat på länge, men när jag till slut öppnade den så hade jag fortfarande ingen aning om vad jag förväntade mig, men helt klart inte det jag fann bland bokens sidor.

Under de första femtio sidorna så visste jag inte alls vad jag tyckte. Den var lite allmänt otydlig och mycket av det beror på Tahereh Mafi's språk som helt klart är det mest unika med boken. Det är lite svårt att förklara för er som inte läst den, men jag ska göra ett försök; Det är som att Mafi överanalyserar känslor i sättet hon beskriver dem. Det var något som jag skulle komma att gilla, men i början så gjorde det mig mest förvirrad. Ibland kunde man stöta på meningar som var i stil med denna: "Stora droppar av blod rann från min kropp ner på golvet", och jag tänkte: "Va? Blöder hon? När blev hon skadad?" vilket ledde till att jag fick läsa om små textstycken igen för att inse att detta var författarens sätt att beskriva en känsla - något som är med genom hela boken och blir lite av hennes signatur.

Men när jag vant mig vid detta så kunde jag lättare ta in språket och gilla det. Jag kunde även njuta av boken mer, för den visade sig bli riktigt bra! 
I början så hände inte mycket, Juliette var instängd i en cell som hon snart skulle komma att dela med en kille vid namn Adam. Nja, det var inte särskilt många större händelser i första halvan av boken, men det fungerade bra ändå. För det fanns fortfarande något som höll mig kvar - man ville veta mer om Juliette's "gåva", Återetablissemanget och denna framtid de befinner sig i. 

Karaktärerna i boken gillade jag. Juliette var inte så jättespeciell, men ändå intressant att följa då hon har en ganska annorlunda syn på saker och ting - hon har ju trots allt blivit behandlad som ett monster genom hela sitt liv och suttit i en cell i månader. Adam var lite väl lik alla andra killar i böcker likande denna, men ja, han fick väl godkänt.
Den mest intressanta karaktären var utan tvekan Warner som jag verkligen gillade att läsa om (ni som läst boken, missförstå mig inte nu! Haha) då han var den karaktären som var roligast att analysera.

De sista hundra sidorna var riktigt spännande och flög förbi i snabb takt, ett plus i boken som annars gick framåt i ganska lågt tempo.
Det finns en romans i boken som jag tyvärr tyckte var lite för förhastad och som saknade en riktig förklaring, men den fungerade ändå för att den hade något smått som var unikt och jag gillade att läsa om den iallafall.
Den relation jag gillade bäst - om man nu kan kalla den för relation - var den mellan Warner och Juliette. 

En andra bok är på väg. Den ska heta Unravel me på engelska och kommer i februari nästa år, så det blir en lång väntan, tyvärr. Men jag ser fram emot det! Man fick tyvärr inte veta mycket om världen runt omkring i bok ett så jag hoppas på mer av det i nästa bok. Det verkar som att detta ska bli en hel trilogi, så en tredje bok finns också att vänta.

Men detta var en bra bok med intressant handling och som var väldigt spännande framåt slutet. Boken släpps idag, 2/4 på svenska (jag läste ett förhandsexemplar).

Betyg:
7/10
Bokens första mening: "Jag har varit inlåst i 264 dagar."

Uppföljare: Unravel me (engelsk titel, utkommer i februari 2013) + en tredje del, hittills utan namn och release-datum.
Ingen vet varför Juliettes beröring är dödlig. Och så länge hon sitter inlåst och inte kan skada någon är det ingen som bryr sig om det heller. Världen har för fullt upp med att falla sönder för att ha tid med en 17-årig, trasig och inbunden tjej. Svält och sjukdomar decimerar befolkningen, fåglarna flyger inte längre och molnen har fel färg.
Återetablissemanget sa att bara de kunde ställa saker till rätta igen, och de låste in Juliette i en cell. Nu har så många människor dött att de överlevande viskar om krig. Och Återetablissemanget ändrar sig. Kanske är Juliette mer än en pinad själ i en giftig kropp. Kanske är hon precis vad de behöver just nu.
Juliette tvingas välja: bli ett vapen i Återetablissemangets tjänst. Eller slåss mot dem.

Sammanfattning: Mars 2012

Antal lästa böcker: 5
Antal lästa sidor: 1703
Genomsnittligt betyg på läsningen: 7/10

Månadens bok:
En sån där vidrig bok där mamman dör av Sonya Sones.
Boken handlar om Ruby som tvingas flytta till L.A efter sin mammas död
och bo hos en pappa hon aldrig träffat. Pappan må vara en stor filmstjärna
men för Ruby är han en svikare, för annars skulle han väl aldrig ha lämnat
henne och mamman?
En otroligt härlig och rolig bok som verkligen bjuder in till sträckläsning
och som lockar fram många leenden under läsningens gång. Boken må låta
som deppig eller fånig, men den är faktiskt en av de bästa ungdomsböckerna
jag läst under den senaste tiden. Rekommenderas varmt!

Mitt betyg: 9/10

Sämsta bok: Varma kroppar av Isaac Marion. Den var inte jättedålig, den här boken,
men den föll mig helt enkelt inte i smaken. Zombier tycks inte riktigt vara något för mig.

Utvärdering av månaden: Det blev väldigt varierad läsning den här månaden. Från zombier
och allt vad det innebär till en rätt så normal ungdomsdeckare. 5 böcker är ett godkänt antal, men
jag hade gärna velat hinna med en till. 

Alla böcker i Mars 2012: The Hunger Games, Prinsessan och mördaren, En sån där vidrig bok där 
mamman dör
, Varma kroppar, Rör mig inte!/Amelie

RSS 2.0