En bokfri födelsedag

I måndags (27 februari) var det min födelsedag. 17 år blev man, och åldern 17 för mig betyder Trollkarlsmyndig (Harry Potter-nörden inom mig talar). Kan meddela att jag hittills hunnit vara lat och missbrukat trollformeln Accio - nu när man får göra laglig magi utanför Hogwarts så är det ju ganska onödigt att springa och hämta saker hela tiden, right?

Okej, moving on...
Ja, rubriken till det här inlägget talar faktiskt sanning. Inte en enda bok fick jag. 0 st.
Så av självklara själ så blir ju nu den där eventuella Book Haul-videon inställd. Men oroa er inte, det blir ju en Bookshelf-tour iallafall! 

Så inga böcker. Men jag är inte alls missnöjd. Tvärtom. För istället så blev det Harry Potter för hela slanten! Bild 1: En Gyllene Kvicken-tårta som mina fina vänner bakade åt mig! Gullsnoppen är alltså vad kvicken heter på norska, haha. (Ja, på riktigt!)
Bild 2: Ett Deathly Hallows-halsband!! Omg, jag har velat ha ett sådant i åratal, bokstavligt talat. Lycklig tjej här! Även ett superfint Hunger Games-halsband :)
Bild 3: Supercoola och otroligt snygga bokmärken som symboliserar alla horrokruxerna. Vet dock inte om jag kommer våga använda dem, när de är så fina och ovärderliga.

Ja, det råder ju inga tvivel om att mina vänner känner mig, eller hur?
Ni som är vän med mig på Facebook har säkert inte missat den videohälsningen som de la upp. Den innehåller ett grattis på födelsedagen samt en fin beskrivning av mina nördigare och onormalare sidor. 

Okej, nu lämnar vi Herr Potter och mina vänner. Förutom det ni ser ovan så fick jag bland annat en Iphone (yay!), en skiva, Harry Potter Lego years 5-7 (oops, där dök han upp igen) presentkort, med mera.
Men som sagt. INGA BÖCKER. Jag tror minsann att det får bli en bokbeställning väldigt snart då, med andra ord.

Och här på bloggen så kommer, förutom Bookshelf-touren, recensioner på Resten får du ta reda på själv och Divergent. Dessutom en månadssammanfattning av Februari. Börjar läsa Varma kroppar ikväll.

/Amelie


Kär i kärleken


Titel:
Kär i kärleken                                                           Författare: Lina Forss
Serie: ?                                                                             Sidor: 265
Bokförlag: Bonnier Carlsen                                                Utgivningsår: 2011

Timotej af Liljas styvpappa bestämmer att familjen ska flytta till London. En dröm för många, men för Timmy är tillvaron inte bara en dans på rosor. I skolan är det inte helt givet vilket kompisgäng hon platsar i eller vem hon kan anförtro sig åt. Och i sin lilla våning i fashionabla Chelsea ältar, gläds och sörjer hon kärleken. För så här är det: Timmy blir kär. Ofta. Hon söker sig till killar och hon söker sig bort från ensamheten.
Men är Timmy verkligen är kär i Måns, Wille, Paul eller John, eller är hon helt enkelt kär i kärleken?


Det var lite av en slump att jag läste den här boken, så därför hade jag inga speciella förväntningar på boken. Att inte förvänta något brukar vara väldigt bra innan man ska läsa en bok, men tyvärr så hjälpte det inte här.
Ganska snabbt in i handlingen så insåg jag att det inte riktigt är min typ av bok, men jag fortsatte läsa ändå, för alla böcker kan ju överraska.

Men tyvärr så hände det inte. Faktiskt så tyckte jag inte att det hände så mycket alls genom boken. Det hela kändes ganska mycket som en ganska halvdan låt som går på repeat; Timotej ser en snygg kille, blir kär (eller ja, det tror hon iallafall) och de har någon fling. Men djupare än så går inget av dessa förhållanden och Timmy blir helt nere - ända tills nästa charmiga kille dyker upp, och så börjar det om igen.
Tyckte heller inte att det fanns någon karaktär som jag fastnade för. Huvudkaraktären Timotej kändes bara ytlig, bortskämd och ganska naiv i mina ögon, något som irriterade mig. Hennes familj eller kompisar fick jag inte heller något grepp om.

Frågan jag ställde mig upprepade gånger när jag läste boken var; vad är poängen med allt det här? För jag fann varken någon form av karaktärsutveckling eller en handling som kom någon vart. Timotej verkade inte ha lärt sig någonting av dessa kortvariga förhållanden, trots att de sårat henne. 

Nu låter det som att jag tänker fullkomligt såga den här boken, men jag har lite bra att säga också. För visst finns det något litet där ändå. Lina Forss språk har en mysig känsla över sig och vissa känslor känner man väl igen som tonåring. Men det bästa var nog ändå London-beskrivningarna i boken, de var väldigt fina och målande.
Men ett fint språk och bra beskrivningar räcker inte för att jag ska gilla en bok. Jag efterlyser en utveckling genom boken samt starkare karaktärer mitt i allt kärleksflams.
Nä, det här var nog inte min typ av bok, helt enkelt.

Men om du, som läser recensionen, tycker att bokens handling låter intressant och mysig.. ja, då har du nog hittat en bok för dig. För boken har något, det tror jag, även om det inte föll mig i smaken.

Betyg: 3/10
Bokens första mening: "Mamma och jag har precis smällt igen dörren till Örjans hemliga lilla våning på Kungstensgatan (den som inte Skattemyndigheterna får veta något om) satt oss i bilen och hunnit ner till Nybroplan när mamma ser på mig."

Uppföljare: Tro, hopp eller kärlek? (utkommer i Mars)


Sportlovs-läsning!

Nu har äntligen det efterlängtade sportlovet börjat för mig. Tanken är ju att jag ska läsa extra mycket under den kommande veckan, men jag har en tendens att läsa mindre under lovdagar (knasigt, jag vet)
Men här är böckerna som jag planerar att hinna med under ledigheten:

- Divergent av Veronica Roth (Läser denna just nu. Som ni kanske ser så är det inte så jättemycket kvar, ca 150 sidor nu i skrivande stund)
- Varma kroppar av Isaac Marion 
- The Hunger Games av Suzanne Collins (Omläsning)

Inte säkert att jag hinner med alla under lovet, men ett gott försök ska jag göra! 
Ni som också precis fått Sportlov - ska ni läsa något speciellt?
Ni som redan haft ert lov - läste ni någonting bra?

En recension på Kär i kärleken är påväg, den dyker upp antingen senare ikväll eller imorgon förmiddag.

Uppdatering: Juste, det var ju en till grej att säga. På måndag fyller jag år, och kanske gör jag en Book Haul, i videoformat om de böckerna får. Kan inte lova detta, då det beror på om jag får många böcker. Men en sak jag KAN lova är att en annan video kommer under lovet - en Bookshelf-tour! :)

Ha en fortsatt trevlig fredag! :)

/Amelie

P.S Missa inte att du just nu kan vinna Varma kroppar av Isaac Marion här på bloggen! Klicka här.

Gratis böcker och prisutdelning

En torsdag utan planer tog en bokig vändning till kvällen.
Först var jag på Palatset, ett ställe för barn och ungdomar i Gamla stan som tyvärr nu gått i konkurs. Där har jag inte varit mycket, men har varit med lite för länge sedan i deras grupp BOKarna. Men nu ska Palatset stängas ner och där inne fanns bland annat ett Bokeri med massvis av böcker. Så idag fick man komma dit och plocka på sig, rädda böckerna från att kastas bort.
Och vem säger nej till gratis böcker? (även om anledningen till att man fick dem är tråkig)

Antiloper av Ester Roxberg, Spejarens lärling - Gorlans ruiner av John Flanagan, En bit av mig fattas av David Levithan, Välkommen hem av Johanna Lindbäck  - ska bli intressant att läsa alla dessa!
Hittade även Harry Potter och De vises sten som jag inte kunde låta bli att plocka på mig, trots att jag redan läst den flertalet gånger. Äger ju trots allt bara bok 7 på svenska sen tidigare, så passade på nu. Dessutom var den inbunden med ett skyddsomslag och "inbyggt bokmärke". Så fin var den!

Alla böcker var i jättefint skick, man undrar nästan om någon läst dem alls..På Palatset träffade
jag även Nea och vi gick tillsammans vidare till Kulturhuset, för där skulle nämligen vinnaren av Årets boktipsare utses. Det var inte riktigt planerat att vi skulle dit, men vi passade på. 
Av de fem nominerade som fanns på plats var Elin & Hanna från Tonårsboken, Matilda från Matildas läshörna och Tova från Bokugglan, men vinnare blev Kerstin Rydén som driver ett företagsbibliotek. 
Kul att se prisutdelningen, där även några författare intervjuades kort. 

Sen ska jag väl inte glömma att nämna att..
- Det är exakt en månad tills dess att The Hunger Games har biopremiär! Den 23 mars alltså, längtar som en galning!
- Ni vet det nog nu, men J.K Rowling ska ge ut en till bok! Gud, vad glad jag blev när jag hörde nyheten *happy-dance*. Boken ska inte alls vara i stil med Harry Potter och ska rikta sig till vuxna, men såklart så måste jag ju ge den en chans - man missar ju inte en bok av ens favoritförfattare, eller hur?

 


Okej, det var allt från mig denna inte så vanliga torsdag :)
/Amelie

Musik

Istället för ett bokigt inlägg så får ni ikväll något annat, som omväxling. 
Tänkte visa några låtar av en kille vid namn Ed Sheeran. Jag har hört talas om honom förut just för att Rupert Grint (som spelar Ron Weasley i Harry Potter-filmerna) är med i musikvideon till hans låt Lego House (se nedan)
Men inte förrän igår så la jag märke till honom på riktigt och nu är jag helt fast. Älskar hans musik, hela albumet + är så härligt bra!
Här kommer två av mina favoriter:

Mer bokiga inlägg kommer, bland annat två recensioner. Imorgon vid lunchtid bör jag vara fri från skoluppgifter och nästa vecka har jag sportlov - så mer bloggande utlovas!
Tills dess så hoppas jag att ni blir lite inspirerade av låtarna ovan, som jag.

/Amelie

Tävling!

Jag och Anna på Readingthisworld ger er nu chansen att tävla om boken Varma kroppar av Isaac Marion.
Världen har fyllts av zombier och ingen vet varför. R är en av dem. Zombier har inga egna känslor eller minnen
- men om de äter av en människas hjärna återupplever de scener ur den personens liv.  Det är så det går till när
R blir förälskad. Han dödar en ung man och övertar hans kärlek till flickvännen. Nu har R ett mål i tillvaron. Han
vill hålla kvinnan gömd från de andra zombierna och se till att hon överlever.  Den unge mannens känslor blir
som en drog för R; bit för bit äter han av pojkvännens hjärna. Scen för scen upplever R hans liv, och det förändrar
honom för alltid.

Anna och jag har varsitt exemplar att ge. Så nu bildar vi en gemensam tävling. Två böcker finns och två vinnare kommer dras.
Låter det intressant? Anmälan sker via en kommentar som ska innehålla:

1. Svar på frågan: Varma kroppar är utgivet av ett nystartat bokförlag vid namn Mix förlag. Till vilken förlagsgrupp hör Mix?
(Jag har fixat så att jag måste godkänna varje kommentar innan de visas, så svaret kommer ni inte finna där.)

2. Mejladress, så att vi kan kontakta dig om du vinner. Skriv detta i kommentarsfältet/i kommentarstexten. 

Du kan anmäla dig (och ge svar) på antingen min eller Annas blogg - vi sammanställer sedan allt till en stor dragning bland de med rätt svar på frågan.

Övriga regler och info:

- Du måste ha en postadress inom Sverige.

- Du får bara anmäla dig en gång. 

- Att följa mig eller Anna via Bloglovin eller liknande är ett tips - ifall det dyker upp ny info under tävlingens gång.

- Du kan anmäla dig ända fram till söndagen den 4 mars, alltså till kl 23.59 den dagen. Vinnaren presenteras under måndagen och får även ett mejl där vi frågar om postadress.
Håll koll på våra bloggar under måndagen! - Om vinnarna inte hör av sig senast fredagen (9 mars), så dras nya.

- Sprid gärna tävlingen vidare på din blogg, via twitter eller på annat sätt. Denna punkt är inget tvång. Det är inte heller ett måste att du har en blogg.


Sådär, det borde vara allt. Om ni har några frågor, så är det bara att fråga på. Lycka till!

Uppdatering: En förlagsgrupp är alltså en samling av olika bokförlag som alla tillhör samma företag :)

Lite tävlingstips på en söndagskväll

Hos Booklovin så pågår just nu en stor Hungerspels-tävling! Du kan välja mellan de tre böckerna i serien i olika format, samt andra titlar som kan vara intressanta inför filmatiseringen, som en Tribute Guide! Dessutom så får vinnaren också ett presentkort på SF-bio. Super, eller hur? Se till och klicka dig in här och anmäl dig innan 25 februari.

Andrea har en tävling där du har chansen att vinna upp till 4 böcker! Bland annat så ligger Resten får du ta reda på själv, Gargoylen och Mitt klimatkatastrofala liv i potten. Vill du ha chansen att vinna så är det bara att kika in här och läsa mer!

Hos Sofie har du just nu chansen att vinna en bok i Excess-format. Flera titlar finns att välja bland, t ex den väldigt omtalade boken En dag, som är den bok jag valt att tävla om. Tävlingen håller på till 2 mars. Tävlingsinlägget hittar ni här.Dessutom så kan jag meddela att en tävling dyker upp även här på bloggen imorgon! Se till att hålla utkik :)

/Amelie

Vadå för mycket böcker?

Här är de böcker som anslutit sig till min bokhylla under de senaste två veckorna:


- Wither av Lauren Destefano
- Kär i kärleken av Lina Forss (utläst, recension kommer!)
- Varma kroppar av Isaac Marion 
- Mitt klimatkatastrofala liv av Saci Lloyd 
- Resten får du ta reda på själv av Lauren Oliver (utläst, recension kommer!)
- Prinsessan och mördaren av Magnus Nordin (skolbok, läser just nu)
- Hex Hall av Rachel Hawkins (lånebok)

Så nu har jag ännu fler olästa böcker.. Men det är så svårt att hålla sig från att skaffa nya hela tiden, eller hur?
Har förresten börjar på Divergent av Veronica Roth idag. Äntligen läser jag den! Känns som att jag är sist i bokvärlden med att göra det.

Har ni fått tag i någon intressant bok senaste veckan?

/Amelie

Svar till Frågestunden, del 3

Hur gammal är du? 16
Skola jobb? Går första året i gymnasiet.
Har du något husdjur? Nej, men har däremot alltid velat ha en katt.
Vad tycker du om särskrivningar? De är väldigt irriterande att läsa.
Vad lyssnar du på för musik? Lite av allt.
Vad ville du bli när du var liten? Alltifrån artist till veterinär. Men mest artist, tror jag.
Vilket är ditt favoritämne i skolan? Svenska.
Vad äter du helst till frukost? En smörgås och lite yoghurt, eller ett kokt ägg.
Vilket är ditt favoritklädesplagg? Oj, svårt..
Vad är det dyraste som du har köpt för egna pengar? Svårt att säga, men det jag kommer på nu är en Harry Potter box med alla 7 böckerna på engelska. Den kostadade ca 820 kr.
Vilken är din favoritväxt? Oj, haha. Syrener är ganska fina.
Visste du att kött är muskler? Hahaha ja, det visste jag faktiskt.
Narnia eller Hogwarts? Hogwarts, utan tvekan. Ge mig Hogwarts-brevet och tågbiljetter så drar jag direkt. (Narnia vore ju inte helt fel heller, för den delen.)
Vampyrer eller trollkarlar? Trollkarlar, har aldrig varit mycket för vampyrer, men magi där emot, av alla slag.
Tog ett tag att få upp alla svar, men här kommer sista delen!

Hur gammal är du?
16
Skola/jobb? Går första året i gymnasiet.
Har du något husdjur? Nej, men har däremot alltid velat ha en katt.
Vad tycker du om särskrivningar? Har väldigt svårt för dem, de irriterar mig när jag stöter på dem.
Vad lyssnar du på för musik? Lite av allt, har ingen speciell genre.
Vad ville du bli när du var liten? Alltifrån artist till veterinär. Men mest artist, tror jag.
Vilket är ditt favoritämne i skolan? Svenska.
Vad äter du helst till frukost? En smörgås och lite yoghurt/ett kokt ägg.
Vilket är ditt favoritklädesplagg? Oj, svårt..
Vad är det dyraste som du har köpt för egna pengar? Svårt att säga, men det jag kommer på nu är en Harry Potter box med alla 7 böckerna på engelska. Den kostadade ca 820 kr.
Vilken är din favoritväxt? Jag gillar Krasse-plantor. Har en liten historia till just den växten, så det är nog därför.
Visste du att kött är muskler? Hahaha ja, det visste jag faktiskt.
Narnia eller Hogwarts? Hogwarts, utan tvekan. Ge mig Hogwarts-brevet och tågbiljetter så drar jag direkt. (Narnia vore ju inte helt fel heller, för den delen.)
Vampyrer eller trollkarlar? Trollkarlar, vampyrer gillar jag bara till viss del, men älskar magi däremot, av alla slag.

Andra intressen förutom läsa, skriva osv..? :)
Lyssna på musik, vara med kompisar, fotboll och andra bollsporter (även om jag inte spelar själv längre). Sen sitter jag vid datorn lite för mycket.. 

Vad har du för favoritfilmer/teveserier som inte är baserade på böcker du har läst? :)
TV-serier: Glee, The Secret Circle (baserad på böcker, jag vet, men har inte läst dem), Pretty Little Liars (samma där), Once Upon A Time. 
Filmer: Det här var betydligt svårare.. Har nästan inga film-favoriter. Men några jag gillar är Avatar, Love Actually, Lejonkungen, Hitta Nemo.. Ja, en lite salig blandning det där.

-Skriver du mycket eget? Nej, skriver nästan inte alls. Men om jag skulle vilja! Väntar på att få en bra idé och inspiration... Men visst skriver jag någon berättande text på några få sidor ibland, men alldeles för sällan :/
-Snyggaste bokomslaget ever? Finns ju så många fina, men verkligen en utgåva av Nightshade (dock inte den jag äger)
-Fulaste bokomslaget? Imorgon när kriget kom, får det nog bli. Så tråkigt och fult, inte alls passande för innehållet!
-Favoritgenre? (fantasy/sci-fi/realistiskt osv.)
-Har du sett tv-serien LOST? Nej, haha. Minns dock att mina föräldrar kollade på den när jag var yngre. Men den verkar ju superläskig! Har filmer/serier i temat skräck och som innehåller mycket våld.

Favorit serier, 1-5? Harry Potter, Hunger Games Triology, Den mörka materian, Han som föddes att möta mörkret (Vargbröder) och Vampire Academy.
Bästa författare 1-10? J.K Rowling, Suzanne Collins, Philip Pullman, Michelle Paver, Richelle Mead, Linzi Glass, Christopher Paolini, Jandy Nelson, James Dashner, Sarah Dessen. (Svåra frågor, därförf kanske inte serierna och författarna inte är i exakt ordning.)


Det var allt! Om jag missat något, eller om ni har några fler frågor så är det bara att säga till i kommentarerna!
/Amelie

Övriga delar: Del 1, Del 2.

Mysig kärleksläsning

14 februari. Här är mina tre tips på härliga kärleksböcker:

  

Glad alla hjärtans dag!  

Önskelista

Ja, om två veckor är det min födelsedag och såklart så består min önskelista till stor del av böcker.
Här är de som står uppskrivna där:
Har efteråt insett att priset för dem alla är lite väl saftigt, men det vore ju trevligt om jag kunde få några av dem iallafall (speciellt de på översta raden!).

Vilken bok står högst upp på er önskelista just nu?

Udda verklighet


Titel:
Udda verklighet                                               Författare: Nene Ormes
Serie: -                                                                    Sidor: 254
Bokförlag: Styxx Fantasy                                          Utgivningsår: 2010

"Hon vänder sig för att börja klättra nerför stegen när de hinner ifatt henne. Vassa tänder kastar sig mot hennes ansikte, klorna river genom tyg och kött."

I hela sitt liv har Udda plågats av hallucinationer och onda drömmar. Men en natt händer något som förändrar hennes liv och hennes världsbild för alltid. Hon drömmer om en kvinna som flyr för sitt liv på spårområdet vid Malmö Central. Det blir upptakten till en jakt genom Malmös gator och hus, genom nutid och dåtid, där fiende och vän är svåra att skilja åt och ett enda felsteg kan betyda skillnaden mellan liv och död...
Udda upptäcker en annan verklighet, långt ifrån det vardagliga livet i Malmö. En värld som befolkas av hamnskiftare, orakel och magiska lotsar - rivaliserande grupper som alla är mycket intresserade av den sanndrömmande Udda.


Det här är en bok som jag gått och spanat på länge. Faktiskt ända sedan jag började se dem i bokhandlarna och på bloggar över internet. Frågan är bara vad som höll mig borta från den? Handlingen låter ju hur bra som helst, en bok som borde vara precis i min smak.
Men nu är den alltså äntligen läst och det är jag glad över.
Jag gillar verkligen hela konceptet med Udda som drömmer sanndrömmar. Hur hon på så sätt långsamt introduceras till den här andra verkligheten som finns gömd bakom Malmös vardagliga fasad. Visst, man har läst liknande historier flera gånger, men den här boken har något som de andra inte har, som gör den unik.
Kanske är det att det utspelar sig i en vanlig svensk stad som Malmö (som jag förvisso aldrig har besökt) eller kanske för att Nene Ormes har någon speciell ton i sitt språk och skrivande som gör att det känns nytt och annorlunda. Jag vet inte riktigt, det är nog flera olika faktorer som spelar in, men jag gillar det, det är något som är säkert.

Karaktären Udda är väl kanske inte den bästa av huvudkaraktärer som jag stött på, men jag gillar henne. Det är något med sättet hon tänker, det känns ärligt och äkta - vardagligt, på ett bra sätt. Hennes vän Daniel gillar jag också, och hennes relation till honom. 
Övriga karaktärer - de som tillhör den övernaturliga världen vi sedan kommer in i - är intressanta och jag önskar att vissa av dem fått lite mer utrymme så att man lärt känna dem mer. Då tänker jag mest på Imona, som bara dyker upp väldigt snabbt.

Men det är trots allt en relativt kort bok, så att allt inte får lika stor plats i det hela är förståeligt. Men det gör ingenting, för det blir riktigt bra ändå. Det är spännande, lite mystiskt realistiskt ibland då det vardagliga livet pågår bredvid allt det overkliga. Bitvis blir det också ganska skrämmande, man kan riktigt känna och se hemskheter hända.

Men bäst av allt - det är svenskt. Etthundra procent svenskt.
Udda verklighet kan nu gott ansluta sig till Cirkeln på min lista över svenska böcker inom magisk realism att vara stolt över, för det här var bra!

Betyg: 8/10
Bokens första mening: "Luften brinner i hennes lungor och benen lyfter knappt från asfalten när hon slänger sig in i en portuppgång."

Någon som vill ha?

Min olästa hylla får tillskott hela tiden och därför så har jag nu gått igenom den. Fann en titel som jag inser att jag aldrig kommer att läsa, en som stått där i år. 
Därför tänkte jag kolla med er ifall att någon där ute skulle vara intresserad av denna:

Tagg i hjärtat av Cannie Möller. Ni kan läsa om handlingen här.

Jag tvivlar på att intresset är stort (om det ens finns) men i så fall så är allt man behöver göra att skicka ett mejl till mig, på amlii@live.se där du säger att du vill ha den. Jag skickar den till dig, gratis. Inga konstigheter.
Boken är inte skinande ny, men i hyfsat skick. 
OM det mot förmodan skulle vara flera som är intresserade så gäller principen först till kvarn. 

Uppdatering: Boken har fått en ny framtida ägare :)

För övrigt så jobbar jag på en recension av Udda verklighet av Nene Ormes, som förhoppningsvis dyker upp senare idag. 
Ha det bra så länge!

/Amelie

Svar till Frågestunden, del 2

Om du inte gillar en bok, vad gör du då för att orka fortsätta läsa den?
Jag försöker att dela upp antalet sidor som jag har kvar på ett antal dagar, till exempel en vecka. Då kan jag se hur mycket jag måste läsa dagligen, det brukar hjälpa mig på traven. Tänker också på att jag antagligen kommer att få läsa mycket bättre efteråt.


Vad har du för kamera?
En Nikon D3100 som jag "lånar" från skolan för att vi har en Foto-kurs nu i ettan. Så tyvärr så måste jag lämna tillbaka den till sommarlovet.

Har du nån annan blogg utom den här?
Nej. Eller jo, jag har iförsej två tumblr-bloggar. En som är bara Harry Potter (littlepadfoot.tumblr.com) som jag dock inte är så aktiv på längre, och en mer personlig och blandat som jag är den jag använder mest (allwaswellalways.tumblr.com).

Vilka bokbloggar läser du och varför tycker du att de är bra?
En lista på bra bokbloggar finns längre ner i menyn. Den är dock inte uppdaterad nyligen, men det ska jag göra väldigt snart, för har hittat ett antal nya bloggar. 
Jag följer dem för att de skriver bra och ger bra boktips!


Varför har du inte sagt att du har en engelsk jättebra kanal på youtube? :)

Okej, avslöjad... Ja, jag har faktiskt en Book-channel på YouTube. Har väl inte sagt något här för att jag ville att de två sakerna skulle vara separata och dessutom för att jag velat se hur det var att göra bokvideos (började i November) där innan jag sa något om det hela.
Och även för att det känns läskigt att ni ska se mig på video. När jag pratar engelska. Usch.
Och juste, tack, för att du gillar den :)

Jag undrar om du skulle kunna plocka ut fem kvinliga och fem manliga favoritkaraktärer?
Kvinnliga:
Hermione Granger för att jag ser en bit av mig i henne och Luna Lovegood för att hon är annorlunda och bryr sig inte om vad andra tycker om henne (Båda från Harry Potter).
Katniss Everdeen från Hungerspelen för att hon är modig och också hon en bra kvinnlig huvudroll.
Lyra Belacqua från Den mörka materian för att hon är väldigt intressant och annorlunda.
Rose Hathaway från Vampire Academy, för att hon är en stark kvinnlig huvudkaraktär som står upp för sig själv och inte tar skydd bakom en kille. 

Manliga:

Harry Potter för att jag har blivit så fäst vid honom efter alla dessa år. Känner igen mig i honom väldigt ofta, trots att vi är ganska olika.
Severus Snape för att han är nog den mest genomtänkta karakären jag någonsin stött på. En så bra bakgrundshistoria!
Adrian Ivashkov från Vampire Academy, för att jag helt enkelt älskar varje gång han dyker upp i böckerna. Har iförsej hittills bara läst bok 1-4.
Får man välja djur? Isåfall tar jag Ulv från Vargbröder, för han är ju en varghane. Älskar kapitlena skrivna hur hans perspektiv, en av de bästa sakerna med de böckerna!
Wes från Mitt perfekta liv av Sarah Dessen. Kan ju inte förneka att jag blev lite småkär i honom när jag läste boken...


Det får bli en del 3 också. Alla svar kom inte med nu heller. Ska svara på de sista så fort som möjligt!
/Amelie

Snökristallens frusna skönhet


Titel:
Snökristallens frusna skönhet                                     Författare: Theres Amrén
Serie: Glaciärernas era #1                                                  Sidor: 421
Bokförlag: NutraVendo                                                   Utgivningsår: 2011


Allt börjar på Sjukavdelningen där Nigala vakar över De äldsta, ett gåtfullt folk som har legat i koma under århundraden sen den stora katastrofen ödelade världen och skapade en ny istid. Nigala känner djup samhörighet med dem, men det är när hon lär känna dr Rakov som hon får veta varför. I takt med att hemligheterna avslöjas uppdagas en annan verklighet. Är dr Rakov verkligen den han utger sig för att vara, eller är han lika falsk och manipulerande som prästerskapet?
I det konservativa Samhället finns inget utrymme för misstag och en felriktad lojalitet kan få ödesdigra följder. Kyrkans makt är stor och konvenanserna starka, oliktänkare går en grym död till mötes. Insatserna är höga, men varken Nigala eller dr Rakov har något val. Nu gäller det bara att spela spelet och överleva.
Allt börjar på Sjukavdelningen där Nigala vakar över De äldsta, ett gåtfullt folk som har legat i koma under århundraden sen den stora katastrofen ödelade världen och skapade en ny istid. Nigala känner djup samhörighet med dem, men det är när hon lär känna dr Rakov som hon får veta varför. I takt med att hemligheterna avslöjas uppdagas en annan verklighet. Är dr Rakov verkligen den han utger sig för att vara, eller är han lika falsk och manipulerande som prästerskapet?
I det konservativa Samhället finns inget utrymme för misstag och en felriktad lojalitet kan få ödesdigra följder. Kyrkans makt är stor och konvenanserna starka, oliktänkare går en grym död till mötes. Insatserna är höga, men varken Nigala eller dr Rakov har något val. Nu gäller det bara att spela spelet och överleva. 

Ja, jag har lite blandade åsikter om den här boken. När jag började läsa så hade jag inga som helst förväntningar, vilket enligt mig är den bästa förutsättningen för att gilla en bok. Tyvärr så kom jag inte alls in i boken i början. Jag fick ofta kämpa med att ta mig igenom bara ett fåtal sidor och lästakten var allmänt långsam vilket gjorde att jag flera gånger kände att jag inte riktigt kom någon vart.
Samtidigt så kan jag inte helt skylla att läsningen var otroligt långsam bara på boken, utan även på mig själv. Mitt lässug var inte på topp och jag läste ganska sällan. Men däremot så hade jag gärna föredragit om boken varit lite mer händelserik under den första halvan, för det hade underlättat för mig.

Ja, det dröjde ungefär till halva boken, om inte lite mer, innan det äntligen började hända saker, enligt mig. Innan dess så kändes det ganska händelselöst och det var flera gånger som jag upplevde att handlingen "stod stilla" och att man inte riktigt kom vidare i historian. 
Men när det väl började hända grejer så hände saker och ting ganska fort, inte något som jag kommer att klaga på. Jag gillar böcker med fart och det var väldigt tur att det blev lite sånt till slut.

Något jag gillar med boken är det samhälle de lever i. En ny istid har kommit och de bor alla i välisolerade små hus och allting har i och med den kalla perioden gått tillbaka lite i tiden. Kyrkan står för styret över Samhället och alla är väldigt insatta i dess tro och fördomar. Kul är också hur man får lite glimtar av hur allting var innan, till exempel under vår tid. 
Lite för mycket politik blir det kanske, för min smak, men det känns ändå bra och nödvändigt för historian. 

Karaktärerna i boken kände jag dock inte riktigt att jag fick ett så jättebra grepp om. Det jag syftar på är deras personligheter, som jag bara kunde ana väldigt svagt. Det kändes inte riktigt som att jag lärde känna karaktärerna så mycket som jag hoppats. Men däremot tycker jag att det jag får höra om de två huvudkaraktärerna, Nigala och Dr. Rakov, är intressant.
Språket är inget att klaga på, för Theres Amrén har ett bra berättande språk som passar bokens innehåll och handling, speciellt med tanke på att det är lite gammaldags, det samhälle de lever i. 

Mot slutet så läste jag utan de svårigheter som jag hade i början och jag tycker att boken slutar på ett bra sätt, även om jag önskade att det hade hänt lite mer genom hela boken, och inte bara de sista 100-150 sidorna ungefär. Om jag har fattat det rätt så skrivs det på en uppföljare, något som jag skulle vara intresserad av, för visst är jag nyfiken på vad mer som finns i den här framtida och kalla världen.

Allt som allt så är det en bok som får godkänt, om inte mer. De sista 100 sidorna höjer boken, men tyvärr så måste den lite långsamma biten i början också räknas med i betyg och omdöme. Men en bra bok med en intressant idé och miljö.

Betyg:
5/10
Bokens första mening: "Hon satte sig käpprätt upp i sängen."

- Om du vill ha mer information om boken eller kanske provläsa ett par kapitel, se då till att besöka bokens hemsida, www.snokristallensfrusnaskonhet.se

Ny trailer till Hunger Games!

Finns väl inget bättre sett att avsluta en torsdag på än med en helt ny trailer till The Hunger Games?


Vad tycks?
Själv så hade jag kanske hoppats på lite mer, men det är väl för att första trailern var så otroligt bra. Men denna lyckades iallafall få mig att längta ännu mer till filmen!
Snälla 23 mars, kom nu!

/Amelie

Sammanfattning: Januari 2012

Antal lästa böcker: 4
Antal lästa sidor: 1309
Genomsnittligt betyg: 5,5

Månadens bok
The lightning thief av Rick Riordan.
Första boken i Percy Jackson-serien. Handlar om Percy som hela sitt liv
känt att han är annorlunda och som snart får reda på att han otroligt nog
är son till en av de gamla Grekiska gudarna!
Underhållande och spännande läsning. Lättläst, bra och intressant fakta om
den grekiska mytologin!

Mitt betyg: 8/10

Sämsta bok
Jonas bok av Eden Maguire. Nä, helt enkelt ett bottennapp. Platta karaktärer utan
personlighet och ganska tråkigt språk. Handlingen höll inte heller i längden. Nä, denna
bok var inget som imponerade på mig.

Utvärdering: Det blev alldeles för lite läsning i Januari. Det började bra och jag trodde då att jag skulle 
hinna med mitt mål på 6 böcker, men så blev läsningen seg och jag läste samma bok under halva månaden,
så där raserades de planerna. Ganska blandade åsikter om böckerna också, allt från riktigt bra till dålig.
Men ganska blandad läsning bjöds det på iallafall.
Dock så hoppas jag att det blir fler böcker läsa under februari!

Böcker i Januari 2012: The lightning thief, Jonas bok, När jag vaknar finns du inte, Snökristallens frusna skönhet (recension kommer!)

/Amelie

RSS 2.0