Sammanfattning: Maj 2012

Antal lästa böcker: 5
Antal lästa sidor: 1605


Månadens bok:
Eld av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren.
Del två i Engelsfors-trilogin. Som uppföljare till hyllade Cirkeln så har
den ganska stora skor att fylla - något som den klarar bra!
I andra boken så står De Utvalda inför nya faror och problem - likväl i form
av demoner och apokalypsen som vänskap, kärlek och allt annat som hör
tonårslivet till.
Spännande, klockrena karaktärer och en historia som man inte gärna släpper
ifrån sig när man väl börjat läsa!


Denna gång blir inte heller någon bok utsedd till "sämsta bok", för jag gillade alla på sitt eget vis. 

Utvärdering: Är nöjd med antalet 5 böcker, men två av dem var dock under 150 sidor - vilket mycket väl kan var anledningen till att jag hann så många, för ibland gick läsningen ganska så segt. Men ja, jag är nöjd iallafall. 

Alla böcker i Maj 2012: Eld, Delirium, Stop pretending, Världen är elak (del 1), Aldrig släppa taget.

Ligger återigen efter på recensionsfronten, men jag jobbar på det!

Hoppas att Maj var en bra läsmånad för er!
/Amelie

Forma Books Blog Award


Ni har antagligen hört talas om det vid det här laget, men det tål väl att upprepas ännu en gång?
Forma Books Blog Award startades förra året av Forma Books och det är alltså en prisutdelning till årets bästa bokblogg. Förra år det så var det välkända (och välförtjänta!) bloggen Bokhora som vann.
Men nu är det alltså dags att nominera igen! I år finns det två kategorier: en för de som fokuserar på vuxenlitteratur och sen, det nya, en för de som främst bloggar om barn- och ungdomsböcker

Väldigt roligt att det finns en tävling som inriktar sig på bokbloggar. Och ännu roligare, tycker jag, är att de har en separat kategori för barn- och ungdomsboksbloggare!-
Själv har jag redan nominerat flera av mina favoriter. Jag föreslår att ni, om ni inte redan gjort det, gör detsamma! Nominerar och läser mer om Forma Books Blog Award gör ni här!

/Amelie

Just det! Nu när jag ändå sitter här och skriver så kan jag ju passa på att nämna att seminarieprogrammet för årets bokmässa finns ute. Ni finner det här.

Delirium


Titel: Delirium                                                                    Författare: Lauren Oliver
Serie: Delirium #1                                                                Sidor: 441
Bokförlag: HarperCollins                                                    Utgivningsår: 2011

Before scientists found the cure, people thought love was a good thing. They didn’t understand that once love -- the deliria -- blooms in your blood, there is no escaping its hold. Things are different now. Scientists are able to eradicate love, and the government demands that all citizens receive the cure upon turning eighteen. Lena Holoway has always looked forward to the day when she’ll be cured. A life without love is a life without pain: safe, measured, predictable, and happy.
But with ninety-five days left until her treatment, Lena does the unthinkable: She falls in love.
Before scientists found the cure, people thought love was a good thing. They didn’t understand that once love - the deliria - blooms in your blood, there is no escaping its hold. Things are different now. Scientists are able to eradicate love, and the government demands that all citizens receive the cure upon turning eighteen. Lena Holoway has always looked forward to the day when she’ll be cured. A life without love is a life without pain: safe, measured, predictable, and happy.
But with ninety-five days left until her treatment, Lena does the unthinkable: She falls in love.


Det här är en bok som jag har hört nämnas en ganska lång tid. Oftast bra recensioner, även de är lite blandade. Men nu är det dags för min egen lilla recension, som inte varit alltför lätt att knåpa ihop, kan jag säga.

Jag gillar verkligen hela idén med att kärleken är en sjukdom i denna framtida värld. Det är intressant hur man skyller alla världskatastrofer på just kärleken, och det känns inte allt för overkligt. Kärleken är ju, trots allt, en av de bakomliggande orsakerna till de krig och konflikter som pågår i världen.
Så med detta kan jag säga att jag tycker att Lauren Oliver lyckats bygga upp en bra grund till sin handling, ett intressant ämne och ja, potential till en bra bok, helt enkelt.

Mina förväntningar var ganska höga, men tyvärr så måste jag säga att boken inte riktigt höll sig på den nivå jag förväntat mig. Boken började helt okej, ibland ganska segt och tråkigt, faktiskt. Men när man väl kommit in i boken så blev det bättre. 
Boken har verkligen sina toppar och dalar, så det är lite svårt att säga vad jag tyckte om boken som helhet. Den hade sina stunder då den var helt underbar, fin och verkligen så bra som jag hoppats. Men ibland så sjönk den återigen ner till det där okej-bra läget. Spännande på sina stunder, jovisst, men det var lite för mycket sega partier däremellan.

Något som verkligen lyfter upp hela historian - och som enligt mig är bokens starka sida - är Lauren Oliver's språk. Hon skriver verkligen helt fantastiskt. Fina beskrivningar av miljöer, personer och känslor som jag inte kan annat än beundra. Detta var något som jag kunde ana när jag läste hennes andra bok, Resten får du ta reda på själv, men som ju var på svenska. Det gjorde att man kunde skymta de fina beskrivningarna bakom den svenska översättningen. Här får man istället ta del av det och känna det helt ut. 
Jag märkte också att bokens riktigt bra delar även hade de finaste och mest välutvecklade beskrivningarna. Vid dessa tillfällen så kunde jag läsa om ett stycke flera gånger, för att riktigt suga i mig de fina ordkonsterna.

Karaktärerna i boken är inte något jag ska klaga på, för jag är faktiskt ganska nöjd med alla. Vår huvudkaraktär, Lena, må vara ännu en av de tjejerna som "inte är något speciellt" förrän någonting stor händer i hennes liv (ofta också då ett kärleksintresse kommer in i bilden). Men jag tycker att hennes ganska neutrala personlighet i början känns hyfsat realistisk. Samhället hon lever i är ju ganska stelt och ser ner på folk som är lite för starka i sitt beteende och som tar för sig för mycket.
Och kärleksintresset som denna gång har namnet Alex har ju tyvärr lite för många av de drag som de där underbara manliga bokkaraktärerna brukar äga, så jag föll inte riktigt pladask för honom. Men visst, han har sin charm och det vore väl lögn att säga att han lämnade mig helt oberörd.
Hade gärna velat veta mer om Lenas bästa vän Hana. Har hört att det finns en liten "extra-bok" som är ur hennes perspektiv och med samma namn som karaktären själv. Men den finns dock bara i e-bok och det är inte alltför lätt för mig att få tag på. Men den vore väldigt kul att läsa en dag!

Men åter till Delirium. Ja, det är en kärleksbok men också en dystopi. Och som andra böcker i den genren så väcker den de vanliga tankarna som böcker med dystopiskt samhälle ger: Är detta en möjlig framtid? Kan kärleken verkligen ses som det värsta tänkbara istället för det underbara som det representerar idag? Kan man verkligen vilja hitta ett botemedel som ska ta bort förmågan att älska, i hoppet om det perfekta samhället? 
Men trots att världen Lena växt upp i verkar näst intill felfri så inser man snart att det inte alls är så bra som det verkar, där under ytan. Kan man någonsin uppnå det perfekta samhället? Nej, det tror jag tyvärr inte. Inte om man ska behålla det som jag relaterar till att vara mänsklig.

Så nu när den här recensionen nästan blivit ett diskussionsinlägg om dystopier och samhället vi lever i så ska jag säga mitt slutgiltiga omdöme om boken. Den hade sina otroligt bra stunder, men de var inte tillräckligt för att hålla boken på en riktigt bra nivå hela vägen. Men det är en bra bok. Vi skriver det med stora bokstäver, BRA, så fattar ni väl att den här boken är mer än bara bra. Nästan riktigt bra. Äsch, BRA, var det.

Bokens första mening: "It has been sixty-four years since the president and the Consortium identified love as a disease, and forty-three since the scientists perfected a cure."

Uppföljare: Pandemonium, Requiem (utkommer februari 2013)

Övrigt: Boken har precis blivit översatt till svenska med samma namn, av bokförlaget Bonnier Carlsen.

Olästa böcker

Andrea gjorde ett inlägg om olästa böcker. Hon har dock bara ett tiotal numera, men själv så har de olästa böckerna i min bokhylla hållt sig kring 40 hela året. Numera har de även en egen hyllsektion. 
Så lite inspirerad av Andrea så tänkte jag nu visa de olästa böckerna i min hylla, med bilder:

40 st, då inräknad med ett hemligt bokmanus som jag också har oläst hemma. Jag är inte riktigt stolt över att ha så mycket som står och väntar på mig i bokhyllan. Men kan inte riktigt låta bli att skaffa nya. Det känns liksom bra att ha dem hemma, som en garanti på att man kommer att få läsa dem.
Vissa av böckerna vill jag egentligen kasta mig över nu på en gång, men de knuffas undan av andra böcker som jag prioriterar först - som recensionsex och liknande. 

Hur är det med era olästa böcker? Hur många har ni?
Sen får även gärna säga om det finns någon av böckerna ovan som ni gillat speciellt mycket.

/Amelie

Och igen så ska jag be om ursäkt för en ganska dålig uppdatering. Läsningen har gått lite upp och ner senaste månaden och bloggandet har en tendens att följa med i de svängarna. Två recensioner är ska skrivas. De skulle ha kommit här i dagarna men jag har helt enkelt inte lyckats fått ur mig mina tankar i ord. Men så fort som möjligt, det lovar jag!

Vinnarna av Törst & Brisingr är...

Denna gång har jag skippat att göra egna lotter för att spara både tid och möda. Istället så har jag tagit hjälp av en sida vid namn random.org som slumpat fram ett nummer åt mig. Och vinnarna är...Stort grattis till Lilian E som alltså får Brisingr av Christopher Paolini!
och till Tove som vunnit Törst av Richelle Mead!

Jag har skickat er båda ett mejl där jag frågar efter en adress. Svara på det så fort ni kan (rättare sagt senast söndag, annars måste jag tyvärr dra nya vinnare...) så kommer böckerna i era brevlådor så fort som möjligt :) 

Tack så mycket till alla som var med och tävlade! Trodde faktiskt inte att det skulle vara så pass många som det faktiskt blev, med tanke på att de båda böckerna inte är särskilt nya. Men 29 personer tävlade om Törst och 15 var med i utlottningen om Brisingr (några av er var med i båda utlottningarna), så jag är nöjd!
Kommer att ha fler tävlingar i framtiden så bli inte alltför ledsna om ni inte vann denna gång. En ny chans kommer! :)

Ha nu en trevlig onsdagskväll allesammans! 
/Amelie

Betygen försvinner

När jag startade min blogg för snart tre år sedan och skrev min första recension så satte jag även ett betyg på boken. En siffra i en skala mellan 1 och 5. Det var något som för mig kom självklart, då betygssättning var något jag gjort tidigare, i skolan när vi hade en läsdagbok. Där ritade jag in ett antal stjärnor som fick symbolisera min åsikt om boken. Så den vanan fick följa med när jag började recensera här. 
Senare bytte jag dock till en ny betygsskala, 1-10 för att jag tyckte att när jag hade den femsiffriga skalan så
hamnade alldeles för många böcker på en fyra. För att de var riktigt bra, men saknade det där lilla extra. Så därför provade jag istället med fler steg, med resultatet att många böcker istället fick ett högre betyg än de förtjänade.

Jag vet att många andra av er bokbloggare där ute också sätter betyg. Några kör med skalan 1-5, andra har 1-10. Vissa av er har dock inget betygssystem alls. Bara en recension, från vilken man själv får tolka hur pass bra den är. 
Frågan om betygssystem eller inte har hängt med under hela min tid som bokbloggare. Jag har flera gånger funderat på att ta bort mitt, men inte gjort det. Förrän nu. Den senaste tiden är detta något jag tänkt lite extra på. Faktiskt sen jag läste ett inlägg som Nea skrev om betyg. För böcker är ju så olika.

Som exempel så använder jag Resten får du ta reda på själv av Lauren Oliver, och The curious incident of the dog in the night-time. Två böcker som båda är riktigt bra, men som inte direkt har något gemensamt (förutom möjligtvis att båda har långa titlar). Båda böckerna fick betyget 7/10 av mig. Men de är så olika.
I den förstnämnda får vi följa en, till en början ganska osympatisk tjej som dör och får återuppleva den sista dagen i sitt liv flera gånger. I den andra möter vi en ung kille med Asperger som gillar fysik och matematik och som försöker lösa mysteriet med en mördad hund. 
Två så otroligt olika böcker. Båda riktigt bra. Båda betyget 7/10. Men så otroligt olika att det känns fel att ge dem ett och samma betyg, som om man jämförde dem.

Så därför, kära bokläsare, så försvinner nu betygen från mina recensioner. Men jag hoppas att ni ändå väljer att läsa mina åsikter och finner att de ger en bra bild av boken i sig iallafall. Att ni orkar läsa igenom hela recensionen istället för att bara scrolla ner till betyget (som jag tyvärr gör ibland, måste jag erkänna) för att se en helhet. 
Och så hoppas jag att ni orkade läsa hela det här inlägget, för det blev visst lite längre än vad jag hade tänkt mig. Men det brukar bli så, att orden kommer lättare kring midnatt. 

Ha en fortsatt trevlig helg!
/Amelie

Uppdatering: Om någon trots allt är nyfiken så kommer jag att fortsätta betygsätta på Goodreads.

Eld


Titel:
Eld                                                                     Författare: Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren
Serie: Engelsforstrilogin #2                                           Sidor: 634
Bokförlag: Rabén & Sjögren                                         Utgivningsår: 2012

De utvalda ska börja andra året på gymnasiet. Hela sommarlovet har de hållit andan i väntan på demonernas nästa drag. Men hotet kommer från ett håll de aldrig kunnat förutse.
Det blir alltmer uppenbart att något är väldigt, väldigt fel i Engelsfors. Det förflutna vävs ihop med nuet. De levande möter de döda. De utvalda knyts allt tätare till varandra och påminns återigen om att magi inte kan lindra olycklig kärlek eller laga krossade hjärtan. 


Här har ni den bok som jag längtat allra mest efter från 2012s utgivning. Efter en så bra bok som Cirkeln så var förväntningarna såklart väldigt höga - men jag behövde inte oroa mig. Andra delen är i samma klass som den första.

Trots att det nu gått lite mer än ett år sedan jag läste Cirkeln så var det förvånansvärt lätt att komma in i berättelsen - alla karaktärernas personligheter, historia och relationer kom tillbaka till en efter något enstaka kapitel och det var inte alls svårt att få tillbaka känslan som första boken gett.
Karaktärerna som sagt, fortsätter att vara lika bra. Alla "De utvalda" är så välutvecklade att det verkligen känns som att man känner varenda en av dem och igenkänningsfaktorn är hög hela boken igenom. 
Språket är bra men inte alltför avancerat - något som ger boken ett gott flyt. 634 sidor flyger förbi väldigt fort och det kändes aldrig långtråkigt. Det var snarare så att man ville läsa boken långsammare för att spara på den än tvärt om.

Boken börjar lite i ett långsamt tempo där författarna valt att fokusera mer på de fem tjejernas privatliv och allt som hänt under sommaren, sen vi lämnade dem i Cirkeln. Men sakta, sakta kommer den där känslan av att något är fel i Engelsfors och det byggs upp en lite obehaglig känsla av att något hemskt är på väg att hända.
Idén om Positiva Engelsfors gillar jag verkligen - ett roligt tillägg i berättelsen.

Men det bästa med boken måste nog vara att följa karaktärernas utveckling. Under första boken så fick VI lära känna De utvalda, nu får de lära känna VARANDRA. Det är väldigt intressant att följa förändringen hos varje enskild person men även i deras relationer. Denna bok, och även Cirkeln, fokuserar egentligen mest på tjejernas "normala tonårsproblem" och deras privatliv än på magin och apokalypsen, något som gör att allting känns väldigt realistiskt - även vid de delar där magin står i centrum. Hela idén kring en cirkel med häxor och uppdraget att stoppa apokalypsen uppskattas mycket av mig. Det är just hela den här grejen med magi och övernaturligheter i vardagsmiljö som jag brukar dras till.

Boken är väldigt bra uppbyggd och framåt slutet så blir det väldigt, väldigt spännande! Det hela slutar på ett sätt som gör att tanken på att vänta till nästa år på del 3, Nyckeln, känns olidligt svår. 
Men en riktigt, riktigt bra bok är det. Sara och Mats har helt klart lyckats igen. Vill nästan påstå att Eld är snäppet vassare än Cirkeln, men det är svårt att säga vilken som är bäst då de skiljer sig ifrån varandra på flera sätt. Men en sak är säker - detta är en värdig uppföljare och andra del i Engelsforstrilogin. Om du ännu inte testat på dessa böcker så råder jag dig att göra det snarast!

Betyg: 10/10 
Bokens första mening: "Solljuset sköljer in genom rummets höga fönster och blottlägger varje gammal smutsfläck på de vita vävtapeterna."

Tidigare böcker i serien: Cirkeln
Uppföljare: Nyckeln (utkommer 2013)

Tävling: Utlottning av 2 böcker!

Nu är det så att jag råkar ha dubletter av två mycket bra böcker här hemma av olika anledningar. Jag själv har ingen användning för dem så tänkte jag ge dem till er!
För ett tag sedan så  över hundra prenumeranter på Bloglovin och jag är så otroligt glad över all respons jag får i kommentarsform. Tack, tack så mycket! Se den här utlottningen som en liten present till er.

Två vinnare kommer dras, och det här är böckerna det handlar om:

Törst av Richelle Mead
Brisingr av Christopher Paolini

Båda böckerna är olästa. Törst är helt i nyskick och Brisingr är i väldigt gott skick den med.

Två böcker och två lottdragningar. Två vinnare med andra ord.
Det är inte alls klurigt att vara med. Såhär gör du:

1. Lämna en kommentar där du säger att du är med samt vilken utlottning du är med i (Törst eller Brisingr). Glöm inte att skriva Namn (skriv gärna första bokstaven i ditt efternamn också) och mejladress i kommentarsfälten så att jag kan kontakta dig om du vinner.

2. Du kan vara med och tävla om båda böckerna om du vill då det är två separata utlottningar. Men du kan bara vinna en av dem. Så om ditt namn skulle dras som vinnare i båda utlottningarna så vinner du den bok som jag först drog lott till (så att det kan bli två olika vinnare).
Om du vill tävla om båda böckerna så skriver du det i kommentaren.

3. Du måste bo i Sverige på grund av ekonomiska skäl.

4. Man får bara anmäla sig en gång per person. 

5. Sprid gärna tävlingen vidare via din blogg, twitter eller liknande. Det här är en helt frivillig punkt. Du vinner inga extra röster på detta och du måste heller inte ha blogg/twitter för att delta. På så vis har alla lika stor chans att vinna :)

Så, det var allt. Om något är oklart eller om du har några frågor så är det bara att kommentera så svarar jag.
Tävlingen håller på till kl 19.00 onsdagen den 16 maj. Vinnarna avslöjas senare den kvällen. OBS - om vinnarna inte svarar inom 4 dagar så dras nya - så se till att hålla koll på min blogg samt er mejl runt den 16 maj. Ett tips är att följa mig på Bloglovin så att du håller koll på eventuella uppdateringar.

Lycka till! :)


TÄVLING AVSLUTAD!

/Amelie


The curious incident of the dog in the night-time


Titel: The curious incident of the dog in the night-time                       Författare: Mark Haddon
Serie: -                                                                                          Sidor: 272
Bokförlag: Vintage books                                                               Utgivningsår: 2004 (f.u. 2003)


The Curious Incident of the Dog in the Night-time is a murder mystery novel like no other. The detective, and narrator, is Christopher Boone. Christopher is fifteen and has Asperger's Syndrome. He knows a very great deal about maths and very little about human beings. He loves lists, patterns and the truth. He hates the colours yellow and brown and being touched.
He has never gone further than the end of the road on his own, but when he finds a neighbour's dog murdered he sets out on a terrifying journey which will turn his whole world upside down.


Jag hade inga som helst förväntningar när jag öppnade den här boken. Vår engelskalärare kom in i klassrummet med en bunt böcker, 3 olika. Denna var den enda vars titel jag kände igen, och jag mindes vagt att jag hört lite positiv kritik. 
Men vad är det för bok egentligen? Jag läste baksidan och tänkte mig någon lite annorlunda deckare. Men den här boken var verkligen något helt annat. Den är så mycket mer än vad baksidetexten, den som ni har kanske precis läst här ovan, låter avslöja. Och det är nog bättre så, för det gör läsupplevelsen så mycket bättre kan jag tänka mig. 

I början så tyckte jag att boken var lite väl märkligt. Det tog ett litet tag att vänja sig vid Christopher's sätt att tänka. Han är väldigt saklig och rakt på sak, så det är inte många "leka-med-ord"-beskrivningar i den här boken. Språket är väldigt formellt men samtidigt så är det just Christopher's annorlunda person som gör den här boken så charmig och speciell. Han lägger märke till saker som många av oss lätt skulle förbise och tänker i banor som man själv aldrig varit inne på.
Han vet mycket om matematik, fysik och en massa andra saker. Det var intressant att läsa hans resonemang, men jag hade däremot lite svårare att ta del av de ekvationer och problemlösningar som dyker upp i boken då jag inte har ett så stort intresse för matte. Men för de som gillar att klura på matteproblem kommer helt klart att gilla detta!

Christopher som karaktär är alltså väldigt speciell. Han ser saker på ett speciellt sätt och lägger märke till vissa detaljer, men samtidigt så missar han saker som vi kanske skulle ha upptäckt eller misstänkt. Dessa saker är de som kretsar kring relationer och känslor, det som Christopher har svårt att förstå. 
Boken har en charm och lockar fram leenden, men den har också en sorglig ton som faktiskt påverkade mig på ett helt nytt sätt en andra böcker gjort - mest för att vår huvudkaraktär här inte förstår, tänker och reagerar som vi och för att han har en sorts (i brist på bättre ord) oskuld kring sig. 

Det som verkar vara ett mordmysterium är egentligen en berättelse om Christopher själv, om hur han börjar med att leta efter hunden Wellingtons mördare men istället upptäcker saker om sin familj som legat gömda under ytan, saker som han inte ens anat eller misstänkt. 
Det enda som gjorde mig besviken var slutet som inte riktigt låg på samma nivå som resten av berättelsen i mina ögon. Så ett litet minus för det, men inget som påverkar helheten alltför mycket.

En småsorglig men ändå fin historia som fångade mig och som är helt olikt något jag läst förut. Jag rekommenderar den till alla, oavsett ålder, kön eller vad som nu kan tänkas skilja oss åt.

Betyg: 7/10
Bokens första mening: "It was 7 minutes after midnight."Sammanfattning: April 2012

Antal lästa böcker: 3
Antal lästa sidor: 1289


Månadens bok
Hades av Josephine Angelini, del två i serien Starcrossed.
Detta är alltså uppföljaren på boken Helena handlar om en tjej med
samma namn som bokens titel som är lite annorlunda. Lite grekisk
mytologi i modern tappning.
På grund av recensionsdatum så kan jag inte säga mycket om vad jag
tyckte om Hades, men ni kan ju anta att om den är månadens bok så
måste den ju ha varit bra! ;)

Tänker inte utse någon "sämsta bok" den här månad då jag inte tyckte att någon av böckerna var
synligt sämre. De andra två böckerna var så olika att jag omöjligt kan säga vilken jag tyckte bäst 
om.

Utvärdering: Jag är väldigt besviken över att jag bara hann ynka 3 böcker i April. Men efter ca
10 dagar med lässvacka totalt så är det kanske inte fullt så konstigt. Många sidor läste jag iallafall,
då 2/3 böcker var tjocka sådana. 

Alla böcker i April 2012: Helena, Hades (recension kommer i juni!), The curious incident of the dog in the night-time (recension på väg!)

/Amelie

RSS 2.0