JAG SKA TILL LONDON!

Om en vecka exakt, sitter jag på ett flyg till London! Jag är överlycklig över detta då det är en dröm på väg att uppfyllas.
Det hela kom ganska plötsligt och bokningen gjordes i måndags. Jag fangirlade lite hela måndagsmorgonen och levde på det lyckoruset resten av dagen. Sedan dess har jag hamnat i ett sådant där tillstånd när man stundtals nästan glömmer bort att det är sant och faktiskt kommer att ske, haha.
Men 27-30 juni blir det av! Längtar massor.


Eftersom denna resa som sagt bara poppade upp från ingenstans har jag inte hunnit planera så mycket. Det jag vet  hittills är iallafall att jag ska till Warner Brothers Studio Tour, alltså platsen där stor del av Harry Potter-filmerna spelades in! Ett måste för en så stor HP-nörd som jag. Så detta är bokat och ska bli otroligt kul!

I övrigt har jag blivit tillsagd om att besöka bokaffärerna Waterstones och Foyles, så detta är med på listan. Annars är det ganska tomt...
Det är där ni kommer in lite nu. Jag gissar att ca 90% av er besökt London och därför ber jag er nu om förslag på platser att besöka i staden! Gärna bokrelaterat, såklart, men allt är välkommet! Eftersom jag är där ett fåtal dagar (och för första gången) vill jag försöka se så mycket som möjligt.
Även allmäna tips och råd om London-resor mottages tacksamt!

Tack på förhand!
Hoppas ni också har något kul planerat för sommaren?

/En superduperglad Amelie

The great Gatsby

Titel: The great Gatsby                                                        Författare: F. Scott Fitzgerald
Serie: -                                                                              Sidor: 172
Bokförlag: Penguin Books                                                   Utgivning: 1926 (denna utgåva 1950)

No one ever knew who Gatsby was. Some said he had been a German spy, others that he was related to one of Europe's royal families. Nearly everyone took advantage of his fabulous hospitality. And it was fabulous. In his superb Long Island Home he gave the most amazing parties, and not the least remarkable thing about them was that few people coild recognize their host.
He seemed to be a man without a background, without history; whose eyes were always searching the glitter and razzamatazz for something... someone?

Jag minns inte när jag senast läste en klassiker. Jag är faktiskt inte ens säker på om det någonsin hänt, annat en genom högläsning  i skolan för länge, länge sedan. Så när jag fann The great Gatsby inklämd i mina föräldrars bokhylla trodde jag att det skulle dröja länge innan den faktiskt lästes av mig. Men i och med den nya filmatiseringen och mitt intresse för den blev det av inom kort. 

Så vad tyckte jag?
Mja, jag har lite blandade känslor kring den här boken. Jag fann den aldrig särskilt underhållande, men den var intressant helt igenom. Inte särskilt händelserik, tycker jag. Visst skedde det saker genom handlingens gång, men de lyckades inte riktigt framkalla känslor hos mig som läsare.
I början var det främst nyfikenhet inför bokens klassiker-status som höll lässuget uppe. Även språket, delvis, som har en fin ton och passar berättelsens tidsperiod (tack vare dess närhet i tid, visserligen). F. Scott Fitzgerald är skicklig med ord och meningar. Det är snyggt skriver, om än lite svårläst för mig som oftast läser böcker från de senaste fem åren. Detta bidrog till att denna tunna bok (ynka 172 sidor) tog lång tid att ta sig igenom.

Jag kände snart dock att det var oklart vad boken och författaren ville säga med berättelsen. Händelserna tycktes sakna vikt och inte heller verkade de bygga upp inför något speciellt. Författarens lite frånvarande berättarstil gjorde att jag heller aldrig riktigt upplevde en närhet med karaktärerna och vad som hände i deras liv. Dessa två faktorer resulterade i att jag ganska snart tappade intresset.
När jag plockade upp den efter en två dagars-paus och bestämde mig för att jo, denna bok ska bli utläst, kom jag till slut fram till någon slags spänning. Under de sista 50 sidorna fångas mitt intesse på nytt och endast då kunde jag finna berättelsen någorlunda underhållande. Kan inflika att jag tyckte mycket om bokens sista meningar.

Som helhet var The great Gatsby för mig inte särskilt underhållande. Men den var helt klart en intressant och givande läsupplevelse! Det är sällan jag läser böcker av den här karaktären och det var fint att kliva utanför min litterära bekvämlighetszon för ett tag. 
Jag tror dessutom att det här är en bok som växer i ens ögon med tiden - när det gått ett tag efter själva läsningen och man hunnit reflektera mer kring dess innehåll.

Bokens första mening: "In my younger and more vulnerable years my father gave me some advice that I've been turning over in my mind ever since."
Utläst: 15 juni 2013

Sammanfattning: Maj 2013

Antal lästa böcker: 4
Antal lästa sidor: 1408

Månadens bok:
The archived av Victoria Schwab.
Första boken i en serie om Mackenzie Bishop som jobbar för "Arkivet" - en gömd plats där döda kroppar förvaraspå hyllor som informationskällor, så som böcker gör i vår värld. Mackenzies uppgift är att hålla kropparna kvar, för det är inte alltid de "vilar i frid"...
En bok som innehåller flera ingredienser för en bra berättelse; spänning, mystik, familjeproblem och även en hint av romans. Men framför allt finns här ett väldigt unikt koncept som är intressant och underhållande från början till slut!

Utvärdering av maj:
Hyfsad mängd läsning. Hade, som vanligt, velat läsa lite mer. Men med tanke på att skolan krävde extra mycket från en i maj kan jag väl inte klaga för mycket. De böcker jag läste var ju inte så pjåkiga heller, för den delen, även om de kanske inte var nya favoriter.

Inför juni...
Tja, halva månaden är redan förbi när jag skriver detta. Läsningen hittills har väl varit sisådär, men nu är sommarlovet äntligen här! Förhoppningsvis innebär det mer lästid (och inte en berömd lov-svacka á la Amelie...). 

Lästa böcker i maj 2013:
The archived av Victoria Schwab
Underbara helvete av Jamie McGuire
Vad mina vänner inte vet av Sonya Sones
Rebellhjärta av Moira Young

/Amelie

Stort grattis till...

Vinnaren av böcker för 15 euro på The Book Depository är...

...Anna A! Jättestort grattis! Du har fått ett mejl där jag frågar om adress samt detaljer kring din bokvinst :)

43 personer deltog, tack för er anmälan! Det kommer givetvis bli fler tävlingar i framtiden, men troligtvis dröjer det nog ett tag nu.
Det har ju varit två tävlingar i här på bloggen senaste tiden, men nästan inget annat. Nu har dock sommarlovet kommit och jag har recensioner att skriva, taggar att göra och andra inlägg att fixa. Kan lova att jag blir mer aktiv från och med nu!

Hörs snart igen!
/Amelie

Internationell tävling!

Tack så mycket för alla fina gratulationer angående bloggfödelsedagen! Kram på er.

Som utlovat - en tävling för att fira bloggens 4-årsdag! Denna blir även min första (i stort sett) internationella. Jag vill att eventuella läsare i utlandet ska få chansen att vinna. Dessutom får vinnaren denna gång chansen att välja själv!

Priset är: valfri(a) bok/böcker för maxvärdet 15 euro, från Book Depository !

Det motsvarar ca 120 svenska kronor, men jag väljer att säga prissumman i Euro då valutan finns att välja som alternativ på hemsidan. När du ska söka efter böcker på sidan väljer du alltså Euro som din valuta i högra hörnet - på så vis kan du se vad du "har råd med" om du skulle vinna (se nedan).


Okej, tävlingsregler kommer här.

1. Klicka här för att vara säker på att att Book Depository skickar fraktfritt till dig. Finns ditt land på listan? Super, då är du kvalificerad att tävla! (Om inte, kan du inte delta, tyvärr).

2. Lämna en kommentar där du meddelar att du vill vara med. Skriv även vilken titel/vilka titlar du vill ha ifall du vinner (gärna även vilken utgåva - Paperback/Hardback t ex)*.
Glöm inte att fylla i din epostadress (viktigt!) i rätt fält, samt namn. Skriv gärna första bokstaven i efternamnet också (ex: Amelie L) så att jag lättare kan hålla isär er.

Sådär, bara två regler. Inte så krångligt, eller? Om du har frågor är det bara att kommentera/mejla.
Om du vill tipsa om tävlingen på din blogg eller liknande är det väldigt välkommet, men inget krav för att delta :) 

Tävlingen stänger om 2 veckor, kl 18.00 den 16 juni, så se till att lämna din kommentar innan dess. Vinnaren avslöjas senare samma kväll eller dagen efter - håll utkik i mejlinkorgarna och här på bloggen då!
*Om du vinner och vill ändra ditt val av bok är det självklart okej!

Lycka till!

Idag är ingen vanlig dag...

... för det är bloggens födelsedag!

För 4 år sedan satt 14-åriga Amelie i sitt rum. Hon slog sig ner vid datorn och startade ett bloggkonto. En bokblogg skulle det bli.
Nu är hon 18 år och känner att 14-åriga Amelie kanske inte tog de bästa besluten, men det med att starta en blogg om böcker måste ha varit en av de bästa hon gjort - någonsin. 

Okej, nog med halvklyschigt berättar-stil för det här inlägget. 4 år, hörni! Det känns fint, väldigt fint.
Det har kommit så mycket bra ur bokbloggandet och jag blir alldeles varm av att tänka på det. Jag har hittat ett helt nätverk där man kan prata om det man älskar, mött vänner jag aldrig skulle fått annars, träffat författare och bokförläggare och andra människor som jobbar med böcker... Jag har till och med fått ett citat på baksidan av en bok! (ja, jag tycker att det är hur coolt som helst).


Tack, tack, TACK till alla som följt mig en längre eller kortare bit på bloggresan. Oavsett om du trillat in här så sent som igår eller fann Amelies boktips i juni 2009 (eller allt däremellan) - jag uppskattar verkligen alla som läser och kommenterar. Bokbloggscommunityt är en så härlig atmosfär - alla är glada och vill dela sin passion för böcker. Finns det något bättre? Jag undrar det, jag.

Nu, till det alla väntat på (eller inte), så kommer här - i stil med förra året - en uppvisning på mina matlagningskunskaper. 
(Vi får ignorera att den, som mamma så snällt påpekade, påminner lite för mycket om tv4-loggan)

Jag har varit lite inaktiv senaste månaden, men det blir bättre nu när skolan börjar närma sig sitt slut. Många recensioner och andra inlägg väntar på att skrivas.
Vi börjar imorgon med.... TÄVLING! Självklart ska jag ju fira 4-årsdagen. Håll utkik!

Nu ska jag gå och smaka på födelsedagstårtan!
/Amelie

RSS 2.0