Bokpaketet går till...

Hejsan! 
Förlåt så mycket för förseningen på detta inlägg. Både internetproblem och skolarbete kan hållas ansvariga för det. Men nu är det dags - titta på videon nedan för att se om du vunnit bokpaketet...

Grattis till vinnaren! Du har fått ett mejl av mig där jag frågar om din adress. Svara så kommer böckerna med posten :)

Tack till alla som deltog! Snart kommer en till tävling - och den kommer vara internationell...

/Amelie

Påminnelse: Sista chansen att tävla!

Ikväll kl 20.00 stänger min tävling för anmälan. Priset är böckerna nedan:
Kretsen av Maggie Stiefvater & Rör mig inte! av Tahereh Mafi.

För mer regler, information och anmälan, klicka här.

/Amelie

Bokbytardagen!

Imorgon är det Stora Bokbytardagen
 
På flera platser runt om i landet byts det böcker hit och dit. 
Tanken är att man ska ha med sig en bok när man går ut och sedan återvända hem med en ny! Superhärlig idé, tycker jag.
 
Jag deltog lite smått förra året. Den här gången ska jag möta upp med några kompisar för att byta lite böcker och ta en glass.

För att läsa mer om Bokbytardagen och hitta en bytar-plats nära dig, klicka på bilden!
 
Planerar du byta böcker imorgon?
 

/AmelieTävling: Vinn bokpaket!

Nu när våren (äntligen!) är här på allvar passar jag på att lotta ut två vårnyheter från B Wahlströms!
Kretsen av Maggie Stiefvater (läst min recension av engelska versionen här).
Rädda mig inte! av Tahereh Mafi (här finns min recension på engelska originalet

Dessa är alltså priset. Båda är riktigt bra böcker du inte vill missa!

För att delta i tävlingen behöver du...
1. Ha en postadress inom Sverige.
2. Lämna en kommentar till detta inlägg innehållandes:
Namn: Skriv gärna även den första bokstaven i ditt efternamn, så att jag kan hålla isär er bättre! (Ex: Amelie L)
Mejladress: Det är genom den jag kommer att kontakta vinnaren efteråt. Skriv helst detta i det fält som är märkt just e-postadress, så att bara jag kan se den.

Anmälan stänger om en vecka, kl 20.00 på torsdagen den 16/5, så se till att lämna din kommentar innan dess!
Vinnaren avslöjas samma kväll eller alternativt dagen efter.

Lycka till!

(Till er som inte bor i Sverige: Jag planerar ha en internationell tävling snart...)

"Nyckeln" har fått omslag!

Snubblade över något mycket trevligt denna morgon - nämligen omslaget till tredje och sista delen i Engelsforstrilogin!

Det har gått drygt en månad sedan tragedin i Engelsfors gymnasiums gympasal. De utvalda får ingen tid att återhämta sig innan deras värld vänds upp och ner igen. Frågor besvaras. Hemligheter avslöjas. Lojaliteter prövas. Tiden håller på att rinna ut och till slut kan De utvalda bara vara säkra på en sak: Allt kommer att förändras.

Ännu ett häftigt omslag!
Tillsammans med framsidan fann jag också ett utgivningsdatum: 11 november i år! Ett halvår kvar, med andra ord. Nyckeln blir dessutom ännu större än sina föregångare - hela 868 sidor! - så vi som vill ha mer Engelsfors kommer minst sagt få det.

(Uppdatering: Uppgifterna kring antalet sidor är inte korrekta, har jag fått höra.)

Är ni lika taggade som jag?

/Amelie

The archived


Titel: The archived                                                                      Författare: Victoria Schwab
Serie: The archived #1                                                                 Sidor: 321
Bokförlag: Hyperion                                                                  Utgivning: Januari 2013

Imagine a place where the dead rest on shelves like books. Each body has a story to tell, a life seen in pictures that only Librarians can read. The dead are called Histories, and the vast realm in which they rest is the Archive.

Da first brought Mackenzie Bishop here four years ago, when she was twelve years old, frightened but determined to prove herself. Now Da is dead, and Mac has grown into what he once was, a ruthless Keeper, tasked with stopping often—violent Histories from waking up and getting out. Because of her job, she lies to the people she loves, and she knows fear for what it is: a useful tool for staying alive.

Being a Keeper isn’t just dangerous—it’s a constant reminder of those Mac has lost. Da’s death was hard enough, but now her little brother is gone too. Mac starts to wonder about the boundary between living and dying, sleeping and waking. In the Archive, the dead must never be disturbed. And yet, someone is deliberately altering Histories, erasing essential chapters. Unless Mac can piece together what remains, the Archive itself might crumble and fall.


Den här boken har varit på min att-läsa-lista från första gången jag hörde talas om den. Ett arkiv med döda människor, hur coolt låter inte det? Många har talat väldigt gott om The archived och det gav mig ganska höga förväntningar.

Jag hade inga problem med att komma in i boken, även om det var lite förvirrande med alla termer, regler och nya saker som hör Arkivet till. Boken hade ett fint flyt som gjorde att jag kunde ha överseende med det.
Jag älskar verkligen konceptet med ett arkiv där man, istället för böcker, har döda kroppar vars minnen är 
informationskällan. 
Vi får även tillbakaglimtar till huvudkaraktären Mckenzie's samtal med Da. Det är ett bra och smart inslag för att förklara den nya världen som finns gömd här.

Mckenzie funkar fint som huvudkaraktär, även om jag aldrig riktigt lärde känna henne. Karaktärerna runt omkring är lite vaga, men även de är tillräckligt bra. Wesley är nog min favorit, han sticker ut lite.
Något jag verkligen uppskattar är att kärlek inte tar stor plats i boken. Potentialen för romans finns men det steget tas inte riktigt, vilket är skönt. Vi kan istället fokusera mer på det stora mysterium som kretsar kring Arkivet, det nya huset Mckenzie flyttat in i och människorna hon möter.

Victoria Schwab har ett väldigt bra språk. Det är snyggt och målande, men flyter på väldigt smidigt vilket verkligen gynnar handlingen. Det är en spännande bok och jag var konstant hungrig efter fler ledtrådar och mer information!
Den här boken innehåller allt som jag vill ha i en bok; En häftig ny värld (här gömd i vår), mysterier, spänning, bra karaktärer och snabbläst språk. Men The archived saknar även något, och det är den där gnistan som gör en bok till något alldeles extra. 
Jag tyckte mycket om boken och gillade den ända från början. Men först framåt slutet växte den i mina ögon och då var det lite för sent. 

Men jag rekommenderar den här boken! Handlingen är annorlunda och spännande.
Nästa år kommer uppföljaren som jag definitivt ska läsa! Jag ser fram emot att få reda på mer om Arkivet och dess hemligheter. Förhoppningsvis finner jag även den lilla gnistan där.

Bokens första mening: "The Narrows remind me of August nights in the South."
Uppföljare: The unbound (Januari 2014)

Lite nytt


Jag vet, jag sa i min senaste Book haul-video att jag inte skulle ha några fler bokhögar på ett tag...
MEN, jag har faktiskt endast köpt en av dessa - Origin av Jessica Khory. Denna blev jag inte fullt intresserad av förrän jag hörde att den är en fristående roman, vilket känns ovanligt i jungeln av trilogier och serier.

Resten är recensionsexemplar:
Rebellhjärta av Moira Young är uppföljaren till Blodröd väg som jag gillade jättemycket. 
Safirblå av Kerstin Gier är nummer två i Ädelstenstrilogin och har redan blivit läst. Här kan du läsa min recension.
Underbara helvete av Jamie McGuire har jag precis börjat läsa. Den låter inte riktigt som min typ av bok, men då den fått bra kritik från flera håll, samt för att den ska tillhöra den nyskapade "New Adult"-genren, är jag nyfiken.

Tack så mycket Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen och Kalla Kulor Förlag!

Har ni läst någon av dessa? Vad tyckte ni?

/Amelie

Sammanfattning: April 2013

Antal böcker: 3
Antal sidor: 966

Månadens bok: 
Unravel me av Tahereh Mafi.
I denna uppföljare till Shatter me får vi se hur det går för Juliette efter allt som skedde i slutet av bok ett. Hurkommer hennes framtid se ut? Vad vill hon ha och vem vill hon egentligen vara?
Boken imponerade inte direkt i början, men framåt slutet var jag fullkomligt uppslukad! I helhet en väldigt bra bok.

Utvärdering av april:
Tja... vad hände? 3 böcker är inte alls tillräckligt för att göra mig nöjd. Men sista halvan av månaden blev något av en lässvacka och jag var fast i en och samma bok hela den tiden (som inte blev utläst förrän i maj). Boken var inte dålig - det var jag som inte hade lässuget. Nåja.
Ingen bok var heller en tydlig favorit eller självklart för månadens bok. Men alla var väldigt bra!

Inför maj...
Ett antal böcker jag räknat med att hinna läsa i april hamnar nu i maj-högen. Jag ska läsa Underbara helvete av Jamie McGuire först, sedan väntar antagligen Rebellhjärta av Moira Young. Vill dessutom avsluta Percy Jackson-serien och fortsätta i The mortal instruments om tiden finns... 
Maj kommer dock bli en smått kaotisk skolmånad, så vi får se vad som hinns med.

Alla böcker i april 2013:
Berättelser från Engelsfors av Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren, m.fl
Unravel me av Tahereh Mafi
Safirblå av Kerstin Gier

Safirblå

Titel: Safirblå                                                                                                Författare: Kerstin Gier
Originaltitel: Saphirblau                   Serie: Ädelstenstrilogin #2                       Sidor: 393
Bokförlag: Bonnier Carlsen                                                                            Utgivning: Mars 2013

Åh, Mmmmm och Mer! är det enda Gwendolyn kan tänka under den första kyssen. De börjar kyssas 1912 och slutar i nutid. Gwendolyn har en gen som gör att hon kan resa i tiden. Som tur är har även Gideon det. Kärleken börjar mitt i ett tidssprång, men när de är tillbaka sätts den på prov.
Gwendolyn inser att hon snarast bör ta sitt förnuft till fånga, inte låta hormonerna styra, om det alls ska bli någon kärlek, tidlös eller ej! Det gäller istället att fokusera på att rädda världen OCH lära sig att dansa menuett (och inget av det verkar enkelt). 
Det ordenssällskap som vill att Gwendolyn och Gideon hämtar blod från andra tidsresenärer för att läsa in dem i kronografen, verkar ha dolda motiv. Ska hon gå dem till mötes eller ... Så möter hon sin morfar när han var ung, och tillsammans börjar de smida planer!

En efterlängtad uppföljare! Jag tyckte mycket om Rubinröd, så Safirblå var väldigt välkommen läsning.
Vi hoppar rätt in i berättelsen som följer upp precis där första boken slutade. Det tog en stund att komma in i det hela då jag behövde påminnas om vissa karaktärer och händelser som skett tidigare, men snart flöt det på smidigt.

Det fina flytet och den enkla känslan som ligger över böckerna i den här serien är just en av orsakerna till att jag gillar dem. Det är en ganska lätt, humoristisk chic-lit stil över det hela och det bildar en härlig mix med tidsresor och forna miljöer.
Kerstin Gier's koncept är fortsatt intressant och bra, även om jag tyckte mig finna några få brister eller informationsluckor i boken - till exempel kring hur dessa tillbakahopp i tiden påverkar framtiden.

Gwendolyn's berättarröst fortsätter vara rolig och är ett plus i bokens helhet. Däremot är jag inte riktigt säker på vad jag tycker om henne som karaktär för tillfället. Jag var inte helt överens med hennes val och irriterade mig något på hur hon ena sekunden gnällde över att hon är så ovetandes om saker och ting, för att i nästa neka informationen när den blir serverad till henne på silverfat.
Jag vet inte heller om jag är särskilt förtjust i Gideon... Både han och Gwendolyn har inte hunnit utvecklas tillräckligt hittills för att jag ska ha en klar uppfattning.
Övriga karaktärer är fortsatt förvirrande att hålla koll på och jag blandade ofta ihop de mindre karaktärerna.

Men jag tycker ändå mycket om Safirblå. Det är härligt, snabbläst och spännande!
Jag oroar mig dock lite för hur hela serien ska knytas ihop. Allt som skett hittills (både bok ett och två) har ägt rum i endast en vecka, vilket känns alldeles för lite med tanke på att det endast finns en bok kvar i trilogin.
Jag är rädd för att Gier kommer behöva trycka ihop alldeles för mycket i uppföljaren och göra den alldeles för hastig. Det har ju pratats mycket om vad Gwendolyn kan tänkas göra längre fram och det eventuella känns väldigt avlägset just nu. 

Nåja, vi får hoppas att författaren vet vad hon gör! Men jag hade nog känt mig något tryggare om det funnits minst två uppföljare till - eller om de två första böckerna varit en enda. 
Hur som helst, jag gillar Safirblå, serien i allmänt och ser massor fram emot tredje delen, Smaragdgrön, som tack och lov inte dröjer längre än till hösten!

Bokens första mening: "Gränderna var mörka i Southwark, mörka och ensamma."

Tidigare böcker i serien: Rubinröd.
Uppföljare: Smaragdgrön (utkommer augusti 2013)

RSS 2.0