Filmrecensioner: Sea of Monsters & City of Bones

Jag måste erkänna att jag, sedan jag läst boken iallafall, varit lite skeptisk inför denna film. Första filmen var ju... inte riktigt en succé, kan man ju säga. 
I Sea of Monsters tycks man dock ha ansträngt sig mer för att följa bokens händelseförlopp. Många bekanta händelser och karaktärer. Så ja, definitivt bättre än förra filmen.

Tyvärr fanns det saker jag inte tyckte om. För det första: Karaktärerna - var är deras personligheter? Percys humor och charm skymtades knappt, Annabeths karaktär var platt och Grover framställdes som en side-kick vars enda syfte var att minska allvaret då och då med några skämt.
Dessutom tyckte jag att det kändes ologiskt kring hur pass "stark" man är som demi-god. I ena stunden behöver Annabeth hjälp av Percy när hon fallit till marken och i nästa kan hon slå ner fem personer på fåtalet sekunder? Och i en scen kunde Percy skapa surfvågor i vattnet för att i nästa bara kunna plaska lite med handen i det?

Nja, det var flera saker som kändes väldigt "off". Förresten: Var det bara jag eller hände en sak i slutet som inte sker förrän i tredje boken? 
Hur som helst. Sea of Monsters var en hyfsat spännande och underhållande film. Men tyvärr kan jag inte säga att den var mer än okej-bra.

Jag ska vara ärlig och säga att mina förväntningar var ganska låga när jag klev in i biosalongen. Jag var taggad, men ändå rädd att det hela skulle bli alldeles för mycket romans och alldeles för lite action.

Jag kan dock säga att jag blev positivt överraskad! För wow, den här filmen var faktiskt riktigt bra. 
Nu är det ju nästan två år sedan jag läste boken, så därför kan jag inte påstå att jag minns dess händelseförlopp till punkt och pricka.
Men jag tyckte att de lyckades få in väldigt mycket på drygt två timmar. För en gångs skull kändes faktiskt en filmadaption inte som att den var alldeles för kort. Jag minns att jag satt lite orolig i början, för vänta - visst tar alla scener lite för lång tid? Hur ska vi hinna få in allt? Men faktiskt kändes filmen inte kort. Tvärt om, jag kom flera gånger på mig själv med att undra om inte filmen var slut snart - men på ett positivt sätt. Skönt med en film där saker fick ordentligt med utrymme.

I övrigt så tyckte jag att alla skådespelare gjorde ett utmärkt jobb! Alla spelade sina karaktärer väldigt bra - jag har faktiskt inget att klaga på där! Dessutom kändes romansen mellan våra huvudkaraktärer inte alltför hastig, även om det nog var på gränsen. Det kändes mer som attraktion än "I love you so much, you are my everything!"-stilen. Och inte överdrivet mycket triangeldrama heller - puh!

Nej, jag har inte mycket negativt att säga om den här filmen. Det ända kanske var att action-scenerna i "slutstriden" kändes något utdragna - de hade kunnat kortas av snabbare. Plus att Jace's repliker kändes okaraktäristiska i slutscenen (förövrigt var de väldigt bra!)
Så ja, jag trodde faktiskt inte att jag skulle säga detta om City of Bones, men det är en av de bättre filmadaptionerna jag sett, helt klart. Mycket bra!

Kommentarer
Postat av: Nina

Jag såg framemot Sea of Monsters, men blev faktiskt lite besviken. Länken mellan Grover och Percy är borta, det framgår inte riktigt hur förbannad Luke faktiskt är, och lite andra saker. Men jag tycker ändå att den är ganska bra och kommer se den ingen.

City of Bones tycker jag är väldigt bra. Jag hade glömt att jag läst boken, förstår inte varför för jag tycker den är jättebra, och tyckte då inte att jag hade nåt att jämföra med. Men läste sen boken igen och störde mig på en del "småsaker" som Alec och Clary, att det får så lite plats att han är avundsjuk och lite andra grejer. Men jag gillar filmen jättemycket och ska se den igen och kommer köpa DVD:en. Jamie Campbell Bower är jättebra som Jace. Inte lika snygg som Jace ska vara i boken, men han passar så bra. Lily Colins tycker jag är rätt bra som Clary, men ibland vet jag inte vad jag tycker.
Ser framemot att läsa dom andra böckerna och längtar till nästa film.

2013-09-06 @ 00:40:42
URL: http://ninasfilmochbok.blogg.se
Postat av: Rebecca

Jag är extremt nöjd med City of Bones filmen. Enligt mig var den helt fantastiskt, och hade verkligen något som tilltalar alla. Lite humor blandat med romans och en massa actionscener, en massa övernaturligt, dessutom med en stänk av mystik och äventyr. En toppen film med andra ord.
Har sett den tre gånger på bio nu och tycker om den lite mer varje gång jag ser den. Såg den med min familj en utav gångerna och till och med min 46 åriga pappa tyckte den var väldigt bra.
Är speciellt nöjd med skådespelarna. Det enda som kanske var lite synd var att Alec inte fick tillräckligt mycket med plats, men hoppas på att få se mer i uppföljarna.

2013-09-08 @ 17:37:04
URL: http://bokmalen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0