Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet


Titel: 
Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet             Författare: Jennifer E. Smith
Originaltitel: The statistical probability of love at first sight                       Sidor: 206
Bokförlag: B Wahlströms                                                                      Utgivningsår: 2012

Vem kunde tro att fyra minuter skulle förändra allt?
Det måste vara den värsta dagen i Hadley's liv. Hennes pappa ska gifta sig med en kvinna hon aldrig har träffat och hon missar planet från New York till London. Nu är hon fast på flygplatsen i flera timmar! Men det är också dagen hon möter Oliver - drömkillen från England som ska med nästa plan till London. 
Under de följande 24 timmarna utspelar sig en oförglömlig kärlekssaga.


Nu sitter du antagligen och tänker att den här boken är en fånig och sådär puttinuttig kärlekshistoria där allting bara är så otroligt perfekt att det nästan blir för mycket? Det gjorde jag med. Men jag plockade ändå upp boken som ju trots allt fått bra kritik och som bara är drygt 200 sidor - en perfekt sommarbok, eller?

Jag blev positivt överraskad när det visade sig att den här boken var mycket mer än bara "pojke möter flicka och blir kära direkt". Visst, första halvan handlar mest om deras mysiga flygresa till London där de, som utlovat, fattar tycke för varandra. Men i den andra halvan fokuserar boken mycket mer på de två huvudkaraktärernas familje-relationer och problem. Det blir till och med lite småsorgligt ibland.
Det här är något som ger boken ett visst djup och som gör att den lite för förutsägbara och gulliga berättelsen faktiskt blir något mer än kärlek vid första ögonkastet. 

Vår huvudkaraktär Hadley är inte en favorit, men inte heller en dålig en. Hon funkar bra i den här boken och får tack vare glimtarna från hennes bakgrund och familje-situationen lite mer personlighet.
Oliver är såklart en sådan där fin och rolig kille som man gärna skulle stöta på själv - men han är inte heller någon jag kommer att minnas alltför länge. Men Hadley och Oliver funkar väldigt bra i en ganska enkel historia som denna.

Boken går fort att läsa och Jennifer E. Smith's språk flyter på bra. Däremot så tror jag att boken hade gjort sig bättre i jag-form, istället för tredje-person. Perspektiv är inte något som jag nästan aldrig tänker på när jag läser böcker, men just här så blev det lite irriterande. Ibland när "Hon" nämndes så blev jag för ett kort ögonblick förvirrad och undrade vem tjejen var och var hon kommit ifrån innan jag insåg att det var Hadley det handlade om. Nja, jag tror nog att jag-form hade passat perfekt för en bok som denna.

Sammanfattningsvis så är detta en väldigt fin kärleksberättelse som är lite förutsägbar och aningen för gullig ibland, men som har ett djup och andra fokus-punkter som väger upp boken som helhet. Så om du, som jag, inte är ett jättestort fan av "insta-love"-historier så är det kanske ändå värt att ge denna en chans? Det lönade sig ju för min del, iallafall. 
Och jag ska inte ljuga - man blev ju lite sugen på att boka biljetter till första bästa flygplan i hoppet om att stöta på en egen Oliver.

Bokens första mening: "Det kunde ha slutat annorlunda på så många olika sätt."

Kommentarer
Postat av: Olivia

Den vill jag så himla gärna läsa! Haha, det andra tycker är "aningen för gulligt" brukar jag älska ;)

2012-06-27 @ 14:46:19
URL: http://teenbooks.blogg.se
Postat av: Nea

Svar: Tack! Skönt att du inte känner sig sådär nervös inför TFIOS längre. Det gjorde ju jag helt i onödan. Håller tummarna för att du gillar den sen :D

2012-06-27 @ 19:25:56
URL: http://boknea.blogspot.com
Postat av: Clara

Upp på vill-läsa-listan! :)

2012-06-28 @ 16:48:13
URL: http://bokclara.blogspot.com/
Postat av: Tess

Eller hur vill man också träffa en kille på en flygplats och bara bli sådär upp över öronen kär så att allt snurrar och man varken vet ut eller in när man har läst den!

Mvh Gift sedan fem år ;-)

2012-06-29 @ 08:22:49
URL: http://www.pocketlover.se
Postat av: Lisa - Lisas Böcker

Säger som Clara, den här sätter jag upp på min vill-läsa-lista ;)

2012-06-29 @ 14:45:41
URL: http://boklisa.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0