Sagan om Harry Potter

En sommarnatt i mitten av juli, för ganska exakt fem år sedan, så låg Amelie, 12 år, nerbäddad i en säng i ett hotellrum på Mallorca. Hon låg där med en begynnande öroninflammation under den sista kvällen av semestern utan att kunna sova. De av er som haft örinflammation någon gång vet nog ungefär hur dåligt hon mådde, hur hemskt det var. 
Värktabletter kunde bara ta bort lite av smärtan och väldigt lite fanns som distraktioin i rummet. Hennes mamma kom för att ge sin dotter ett glas vatten och satte sig på kanten av sängen. Det var när Amelie räckte tillbaka det nu tomma glaset som hon såg något. En bok stack upp ur en väska i andra änden av rummet. Boken hade följt med för att Amelies lillebror skulle få den högläst för sig under resan, men det hade aldrig hänt.

Boken var bekant. Det var den första delen i en bokserie som Amelie alltid varit lite smått nyfiken på, men som hon inte plockat upp på grund av deras tjocklek (den femte boken hade avskräckt ganska rejält).
Några av filmatiseringarna hade hon sett dock, om de gått på tv någon gång. Men böckerna? Nej, inte de tegelstenarna!
Men där låg den nu, den till synes enda möjliga distraktionen i rummet. 
"Mamma", sa Amelie, med en röst full av utmattning. "Kan inte du läsa den för mig?"
Hennes mamma, som likväl hon var helt tom på idéer för att hjälpa sin dotter, och som förstod att denne knappast kunde läsa själv för tillfället, gick med på detta utan att ifrågasätta. 
Hon öppnade boken på första sidan, harklade sig lätt och läste:
"Mr och mrs Dursley i nummer fyra på Privet Drive var med rätta stolta över att kunna säga att de var helt normala..."

Även om det helt klart låg något magiskt över det där första kapitlet, så vore det väl lögn att säga att min  sjukdom plötsligt blev bättre. För nej, så blev det ju inte. Men den hjälpte på sitt sätt, då jag kunde fokusera lite på något annat än mitt onda öra. Och någon gång somnade jag väl tillslut, antagligen någon gång i början på kapitel två. 
Sedan följde flera dagar av sjukdom för min del. Speciellt jobbig var flygresan, då ett väldigt ömt öra och trycket som bildas vid start och landning inte är någon vidare bra kombination av ganska självklara anledningar.

Men när jag sedan mådde bättre så plockade jag faktiskt upp boken, Harry Potter och de vises sten, igen. För något bland de där första tiotalet sidor hade väckt min nyfikenhet.
Och snart, när jag läst hyfsat mycket av boken, så insåg jag att jag inte visste hur den slutade. För av en okänd anledning så hade jag bara sett första halvan av filmen. Så då, helt plötsligt blev allting mycket mer spännande!
Snart var bok ett utläst, och den lämnade mig i total chock. För aldrig, aldrig - trots att jag läst flertalet böcker i mitt liv redan - hade jag läst något liknande.
Och ungefär i samma veva som jag fick tag på bok två så fick jag höra att samma höst, i november 2007, skulle den sista boken i serien släppas på svenska. Jag bestämde mig helt enkelt för att läsa alla böckerna, trots deras storlek, innan dess.
Flera gånger tvivlade jag på att jag skulle hinna, men i slutändan så blev jag klar nästan en månad för tidigt. Så i flera veckor väntade jag spänt, och sedan, på dagen den släpptes så sprang jag till närmaste bokaffär direkt efter skolan för att köpa den - Harry Potter och Dödsrelikerna.
Och herregud vad jag älskade den sista boken. Vad jag älskade hela serien.

Jag hade läst böcker innan och gillat dem. Men de var böckerna om den unga trollkarlen Harry Potter som fick mig att inse vilka enorma berättelser en pärm och en bund papperssidor kan innehålla. 
Snart läste jag alltmer utmanande böcker, helst i likande genrer, gärna med lite magi eller fantasy. Böcker blev en helt annan del i mitt liv än innan - en större del.
Ungefär ett och ett halvt år senare startade jag den här bloggen. Mitt intresse för böcker hade vuxit sig så starkt att jag nu ville skriva och prata om dem ofta. Den här bloggen, som nu funnits i drygt 3 år, skulle antagligen aldrig ha existerat om det inte vore för den där örininflammationen på Mallorca. Om det inte vore för Harry Potter. Om det inte vore för att en kvinna vid namn Joanne Rowling fick en fantastisk idé när hon satt på ett tåg på väg mot London.

Idag, den 31 juli, så fyller båda dessa år. De två personerna som jag har att tacka för att jag är den jag är idag och för att jag fått uppleva en fantastisk resa och allt som bokvärlden har gett mig. 
Så stort grattis på födelsedagen! Och tack så otroligt mycket Joanne Rowling och Harry Potter - jag har er att tacka för allt jag är idag.




Och tack till dig, som följer min blogg. Speciellt tack om du orkat läsa hela detta milslånga inlägg, som jag inte alls förväntar mig då jag bara lät orden flöda utan stopp. Om du läst allt, ja då är du värd en guldmedalj!


Nattens cirkus

Titel: Nattens cirkus                                                                                  Författare: Erin Morgenstern
Originaltitel: The Night Circus                                                                  Sidor: 421
Bokförlag: Norstedts                                                                                Utgivningsår: 2012

Cirkusen anländer utan förvarning. Den föregås inte av några reklamutrop, inga flygblad på lyktstolpar och anslagstavlor. Plötsligt är den den bara där, på en plats där den inte fanns igår. Och den svarta skylten med vita, målade bokstäver som hänger på grindarna, den som bär texten:
"Öppnar vid mörkrets inbrott. Stänger i gryningen"


Välkommen till Le Cirque des Rêves - en cirkus olik alla andra. Inne i de svart- och vitrandiga tälten, i en färglös värld som hör nattens mörkaste timmar till, döljer sig helt unika upplevelser och fantastiska fenomen.
Bakom kulisserna pågår en kraftmätning mellan två unga magiker, Celia och Marco, som sedan barndomen tränats i att spela ett spel där de måste använda fantasins och viljans krafter för att överträffa varandra...

Det här är en bok som jag varit nyfiken på att läsa ända sedan den kom ut, men trots det så visste jag inte särskilt mycket om den när det väl blev dags. Jag visste att magi var involverat - och en cirkus, förstås. Men trots att jag inte hade en speciellt klar bild av vad jag skulle förvänta mig av denna berättelse så blev jag ändå lite förvånad - för den var ändå inte alls som jag tänkt mig.

Boken började väldigt bra och fångade direkt mitt intresse. Men ganska snart så tappade jag flytet - faktiskt så mycket att det tog mig hela fyra veckor (!) att få det tillbaka. Jag gissar att det mest berodde på mig, för boken blev inte sämre. Men det kom ändå en liten del av boken som var ganska full med information, vilket ledde till att takten slogs av lite. Här hade jag nog behövt lite mer spänning och fart, så jag läste lite andra böcker emellan. 
När jag så tog upp läsningen igen så fann jag att berättelsen inte alls var särskilt svårläst eller trög - utan riktigt mysig och intressant! Det som krävdes av mig var bara att jag ägnade boken min fulla uppmärksamhet (något jag inte riktigt lyckades med från början) i några timmar.

Och då såg jag verkligen vilken otrolig bok detta är. Cirkusen, som allt kretsar kring, kan ju inte beskrivas med ett annat ord än magisk. Den är öppen under nattens timmar och är omgiven av mystik. Den dyker upp ur tomma intet och försvinner lika plötsligt. Genom att läsa om den så förstår man verkligen varför alla dess besökare blir så fästa vid dess skapelse. 
Erin Morgenstern har verkligen lyckats fånga upp cirkusens mystiska sken och spridit det över hela boken - varje kapitel, ord och mening. Som läsare blir man både fascinerad och förundrad - precis som de människor som vandrar bland de många tälten. Och precis som dem så har man aldrig full koll på vad som verkligen pågår, något man får vänja sig vid för att se bokens charm då magin de utövar och andra saker förblir lite av ett mysterium.

Magin och tävlingen var en av de saker som visade sig vara annorlunda mot vad jag trott. Magin (även om dess utövare inte riktigt vill kalla deras konst vid det ordet) är här något man kan lära sig, inte en speciell förmåga du föds med, eller liknande. 
Tävlingen hade jag föreställt mig som en kamp av något slag, typ som en duell (Harry Potter-stil, kanske) men den visade sig vara mycket mer komplicerad än så. Jag hade även förväntat mig att våra huvudkaraktärer skulle vara yngre - ungefär 12-17 snarare än 20-30. 

Karaktärerna kan jag inte säga så mycket om egentligen. Trots att alla är väldigt intressanta så läggs inte så stor vikt på deras personligheter då boken ger känslan av att berättas lite ur ett allvetande synpunkt. Men detta är något som passar boken utmärkt och bibehåller den mystiska stilen.
Språket är otroligt vackert och beskrivande i minsta detalj. Man vill liksom läsa långsamt och uppmärksamt för att suga i sig varenda litet ord.

Boken lämnar mig med känslan av att ha läst en otroligt bra bok, men även med känslan av att inte riktigt ha förstått allt - något som jag tycker, och antar hör, hör lite till charmen med hela berättelsen. 
Mer än så tänker jag inte säga. Läs den!

Bokens första mening: "Cirkusen anländer utan förvarning."

Nu kör vi igen

Så, jag kom hem från Rhodos i söndags. Tanken var att jag skulle blogga redan samma kväll, eller på morgonen dagen efter - men det blev inte riktigt av. Har varit ganska upptagen och trött, så därför hör ni inte ifrån mig förrän nu.
Men jodå, jag hade en väldigt trevlig vecka på Rhodos! Varmt har det varit. Första 2-3 dagarna så var det som högst 44 grader (något som är en aning för varmt enligt mig), men sen svalnade det av till 35. Tyvärr så fick jag också en ganska rejäl förkylning efter halva veckan som gjorde att jag inte orkade göra lika mycket som önskat, men det gick hyfsat bra ändå. Förkylingen är dock inte borta ännu - en av anledningarna till att jag är ganska trött.

Jag läste ut Anna and the French kiss, så recension kommer på den! (En liten hint: Ja, jag gillade den!) och dessutom så har jag även en recension på Nattens cirkus redo, som jag skrev en mysig eftermiddag på balkongen. Så den ska bara renskrivas och sen upp på bloggen - borde bli redan imorgon :)

Så, två recensioner som bör dyka upp denna vecka. Dessutom så har jag lite andra idéer till inlägg, så snart borde jag vara igång igen! 

För att liva upp inlägget lite så bjuder jag nu på några bilder från min resa. 





Nu ska jag fortsätta kolla igenom de nästan 300 blogginlägg jag missat under min semester...
Håll utkik efter recensioner och andra inlägg!

/Amelie

Semester

Imorgon åker jag söderut för att spendera en vecka på Rhodos. Blir att masa sig upp ur sängen väldigt tidigt på morgonen för att ta sig till flygplatsen - något som lär bli extra svårt då jag vänt lite (läs: mycket) på dygnet de senaste veckorna. 
Det sägs att hotellet ska ha Wi-fi, men det blir antagligen inget bloggande från mig när jag är där. Jag kommer att ha min Iphone med mig (ingen dator), men jag är inte särskilt bekväm med att skriva från Blogg.se's app, så det får vänta. Kommer däremot att försöka uppdatera min läsning på Goodreads, lite allmänt på Twitter, och med bilder via Instagram (där jag heter ameliiel) - om ni är intresserade av att se vad jag har för mig.
Förutsatt att jag har internet-åtkomst, vill säga.

Jag kanske tidsinställer något inlägg så att bloggen inte står helt tom. Men annars blir detta min sista uppdatering på en vecka. 
Men åter till ämnet läsning, för lite sådant ska jag försöka hinna med under min solsemester iallafall. Här är böckerna jag tar med mig: 


The perks of being a wallflower av Stephen Chbosky
Anna and the French kiss av Stephanie Perkins
The scorch trials av James Dashner

Tänkte nog börja med Anna and the French kiss, som jag tänkte fokusera mest på just för att den nog passar väldigt bra i solstolen. De andra två följer med mest för att jag inte kan bestämma bara en av dem. Sen är det ju bara bra att ha två väldigt olika böcker att välja mellan.
Jag är dock inte alltför tidsoptimistisk. Jag räknar inte med att hinna läsa ut alla innan jag återvänder, men det känns alltid bra att ha med en för mycket än en för lite!

Så med det så säger jag hejdå för en vecka. Ha det bra allesammans, och se till att läsa mycket!

/Amelie

Spirit bound


Titel: 
Spirit bound                                                                     Författare: Richelle Mead
Serie: Vampire Academy #5                                                       Sidor: 479
Bokförlag: 
Puffin books                                                             Utgivningsår: 2010

DENNA RECENSION INNEHÅLLER SPOILERS FÖR ER SOM INTE LÄST TIDIGARE DELAR I SERIEN.

Rose Hathaway has been outrunning death ever since she swore to be the protector of her best friend, Lissa, no matter what. She's finally made it back to the haven of St Vladimir's but with Dimitri, the boy she once loved, stalking her, Rose can only run so far.
She failed to kill him when she had the chance, and now her worst fears are about to come true. Dimitri has tasted her blood, and she knows in her heart that he is hunting her. And if Rose won't join him, he won't rest until he has silenced her... forever.


Vampire Academy är en serie som jag började läsa för lite mer än ett och ett halvt år sedan (fick en mindre chock när jag insåg hur lång tid det gått). Jag har dock valt att läsa böckerna med lite mellanrum. Inte för att de är dåliga - nej, absolut inte! - utan för att spara på serien lite och läsa lite andra böcker emellanåt. Men det här gör även att jag halvt glömmer hur bra den här serien verkligen är - det blir en positiv överraskning varje gång man öppnar nästa bok.

Hittills har jag inte riktigt sett på Richelle Mead som en favorit-författare, men den här boken har nog minsann fått mig att ändra mig. Jag har alltid sett på serien som riktigt bra, men nu när denna del visade sig vara en av de bättre utav de fem jag läst än så länge så tror jag nog att den får ansluta sig till min favorit-lista.
Precis som de tidigare delarna i serien så har Spirit bound alla ingredienser som en riktigt, riktigt bra bok behöver. Spänningen finns där ofta, och när den är frånvarande så känner jag ändå alltid ett sug efter att veta mer. Richelle Mead lyckas verkligen med det - att skriva så att man som läsare ständigt är intresserad och nyfiken.

Rose som huvudkaraktär fortsätter att vara lika rolig och stark. Jag gillar hennes berättarröst och personlighet. Helt ärligt så är hon nog en av de bästa kvinnliga karaktärerna jag stött på, vilket säger ganska mycket. Även de mindre karaktärerna i boken är uppskattade och intressanta.
Richelle Mead's språk gillar jag. Det är rappt och en härlig blandning mellan fina beskrivningar och Rose's små kommentarer. 
Jag var aldrig uttråkad när jag läste och tyckte att det hände nya saker hela tiden. Men nu några dagar efteråt så känner jag att det kanske inte hände så mycket.. Det kan nog dock bero på att jag läste den här boken under en ganska kort tid och att jag då inte riktigt hann smälta allt helt innan något nytt kom upp. Men det finns flera spännande moment och en ganska så stor händelse som jag inte kommer att berätta om, med risken att spoila för er som bara läst bok 1-4. Men ni som läst denna vet vad jag pratar om.

Men jo, det här är nog en av de bättre böckerna i serien, antagligen tillsammans med del tre, Shadow kiss. Jag hade dock fått lite spoilat, så två ganska viktiga saker kom inte som en överraskning. Kanske hade jag gillat boken ännu mer annars. Men hur som helst, jag visste att de sakerna skulle hända, men inte HUR, så visst var det fortfarande spännande! Jag ser väldigt mycket fram emot att läsa sista boken. Men jag tror att jag kommer vänta lite igen... Lite på grund av den enorma mängden böcker jag har att läsa de kommande månaderna, men mest för att jag inte alls vill att serien ska ta slut alltför snart.

Bokens första mening: "There's a big difference between death threats and love letters - even if the person writing the death threats still claims to actually love you."

Tidigare böcker i serien: Vampire Academy, Frostbite, Shadow kiss, Blood promise
Uppföljare: Last Sacrifice

Halvårssammanfattning 2012

Nu är hälften av detta år förbi - det låter ju lite skrämmande när man tänker på det! Därför så tänkte jag göra en liten sammanfattning av min läsning de senaste sex månaderna, för att friska upp minnet hos både er och mig själv.

Antal lästa böcker: 24

Antal böcker på svenska: 16
Antal böcker på engelska:
8

Antal böcker av kvinnliga författare: 19½
Antal böcker av manliga författare: 4½

(Klicka på bilderna nedan för att komma till bokens recension)

Favoriter (ej omläsning)


Bottennapp och besvikelser

Jonas bok gillade jag inte alls. Det är inte ofta jag verkligen sågar en bok, men recensionen på denna bok är en negativ sådan. Nej, den boken är inget jag rekommenderar. Varma kroppar var en besvikelse. Ingen dålig direkt, men inte alls så bra som jag hoppats - den hade potentialen, men levde inte upp till den.

Utvärdering: Läsningen det här året har hittills gått hyfsat bra. Hade gärna velat hinna med lite fler böcker, men det antal jag hann med är helt klart godkänt för mig. Däremot så var det ju alldeles för få böcker av manliga författare! Vad hände där? Jag gissar att det beror på att jag inte tänker på vilket kön författaren har när jag plockar upp boken. Lite fler engelska böcker hade ju inte varit fel heller.
Men i överlag så har läsningen detta halvår varit väldigt bra! Det var väldigt få böcker jag inte gillade och många som var riktigt bra - det fanns flera kandidater till "Favoriter" ovan men som fick gallras bort.

För att se listan på alla böcker jag läst under halvåret och länkar till deras recensioner, klicka er in på rubriken "Läst 2012" som ni finner på bloggens startssida - eller så följer ni länken här.

Har ni läst något extra bra under halvåret som gått? :)

/Amelie

The catastrophic history of you and me


Titel: 
The catastrophic history of you and me                                    Författare: Jess Rothenberg
Serie: -                                                                                               Sidor: 375
Bokförlag: Dial books                                                                        Utgivningsår: 2012

Brie's life ends at sixteen: Her boyfriend tells her he doesn't love her, and it breaks her heart - literally.
But now that she's D&G (dead and gone), Brie is about to discover that love is way more complicated than she ever imagined. Back in Half Moon Bay, her family has begun to unravel. Her best friend has been keeping a secret about Jacob, the boy she loved and lost—and the truth behind his shattering betrayal. And then there's Patrick, Brie's mysterious new guide and resident Lost Soul . . . who just might hold the key to her forever after.
With Patrick's help, Brie will have to pass through the five stages of grief before she's ready to move on. But how do you begin again, when your heart is still in pieces?

Jag hade inte alltför höga förväntningar på boken - jag hade faktiskt bara hört en persons omdöme när jag beställde in den från biblioteket. Men det lät som en bok som vore perfekt under sommaren, så jag bestämde mig för att ge den en chans - något som jag nu absolut inte ångrar.
Trots att boken behandlar ett sorgligt ämne så är det inte en tung berättelse. Språket flyter på bra och har en mysig känsla över sig - en känsla som även ligger över hela boken. Handlingen har sina sorgliga stunder och man kan ofta verkligen känna med Brie i det hon upplever. Men här finns också en viss dos av humor och värme som får en att dra på munnen ibland.

Brie som huvudkaraktär gillar jag. Eller rättare sagt, hennes berättarröst. Det är nog en av anledningarna till varför jag verkligen fastnar för den här boken - den har verkligen en närvaro som fångar en redan från sida ett. Ibland känns Brie aningen naiv och trögtänkt - ofta så anade eller visste jag saker långt före henne, vilket irriterade mig, men väldigt lite. Jag kan trots allt förstå att hon inte tänker helt klart - hon har precis dött och går igenom stor sorg.
Sorgen är faktiskt något som jag saknade lite.Trots att jag, som ni kanske märkt om ni läst min blogg än längre tid, helst inte läser böcker som är lite mörkare i tonen och sorgliga. Men här hade det kanske behövts lite mer då jag föreställer mig att "dö men ändå finnas kvar på något sätt" borde vara mer smärtsamt.

Men generellt så gillar jag handlingen i den här boken riktigt mycket. Det är en intressant idé, det här med att hon dör av ett krossat hjärta  - trots att det egentligen låter lite väl kliché - och sedan måste försöka gå vidare. När Brie går igenom de fem stegen för att gå vidare så ser man även en karaktärsutveckling och jag tycker i överlag att berättelsen är bra uppbyggd. Det är dock ibland lite oklart hur saker och ting fungerar, som till exempel vad man kan och inte kan göra efterlivet (som är något i stil med himlen). Detta blir lite förvirrande i vissa stunder och gör att boken - trots att den inte är helt verklighetstrogen till innehållet - blir lite orealistisk. Men det är lyckligtvis inget som stör alltför mycket under läsningens gång.

Som sammanfattning så är det här en riktigt bra bok som jag verkligen fastnar för och som suger in en i berättelsen direkt från start. Den har en härlig blandning av sorg och humor som skapar en fin historia som får med både kärlek och familje-relationer och mer därtill.
Extra roligt var att kapitel i boken hade låttitlar som namn. Jag kände igen väldigt många av dem då jag hört min pappa spela många av dem under min uppväxt. Så ett litet plus i kanten för det.
Det känns lite tråkigt att lämna tillbaka boken till biblioteket - hade gärna haft kvar den i min bokhylla. Men ja, det här är en bok som jag varmt rekommenderar!

Bokens första mening: 
"There's always that one guy who gets a hold on you."

Övrigt: Boken ges ut på svenska av Rabén & Sjögren i september, undet namnet Vår katastrofala historia.

7 Deadly Sins of Reading

Det här med Book-tags (eller bokenkäter) är något som dyker upp lite överallt i bokvärlden - både som videoform på Youtube och i textformat på bloggar. Nu har turen kommit till mig att svara på en sådan enkät då jag blev taggad av Pia ganska nyligen. Den heter 7 Deadly Sins of Reading och är alltså de sju dödssynderna i bok-tolkning! 
Här kommer mina svar:

1. Girighet - Vilken är den dyraste respektive billigaste boken du äger? 
Jag vet faktiskt någon enstaka bok jag äger som har varit sådär extra dyr, men om man kör på bokköp i allmänt så är det dyraste inköpet jag gjort Harry Potter-boxen jag skaffade förra året. De är i inbundna format och på engelska - och priset landade på ca 820 kr! Dyrt och smärtsamt för plånboken - men det var värt varenda öre!
Billigaste boken jag köpt (som jag kommer på i nuläget) måste nog vara Boktjuven som jag hittade i 
pocketutgåva för 25 kr. Den omtalade boken fick givetvis följa med hem när den kostade så lite.

2. Vrede - Vilken författare både älskar och hatar du?
Det här är en svår fråga, för jag tror inte riktigt att jag känner så för någon författare. Men om jag ska välja någon så tror jag att det blir Christopher Paolini. Jag gillar verkligen hans Arvtagaren-serie (Eragon är första boken), men de är så otroligt långsamma i takt och har nästan lite för mycket detalj. Det är helt klart värt att läsa böckerna - men jag har skjutit upp läsandet av sista boken på grund av tjockleken och hans skrivsätt, trots att jag är väldigt nyfiken på hur allt ska sluta. Och jag tror nog aldrig att jag skulle försöka mig på en omläsning.

3. Frosseri - Vilken bok kan du läsa om och om igen utan någon som helst skam?
Den här vet ni väl redan svaret på va? Harry Potter-serien har jag läst fem gånger redan (sjätte boken 6 gånger, sjunde 7 gånger). Har även lyssnat alla böcker som ljudbok 2 gånger. Och trots att den senaste ljudboks-rundan var för någon vecka sedan så längtar jag redan till nästa omläsning och jag misstänker att det kommer att bli många, många fler i mitt liv. De är helt enkelt så bra att jag inte tröttnar. Så fulla av fantasi, magi och... ja, ni behöver väl inte höra mig gå igenom det igen?

4. Lättja - Vilken bok har du valt bort att läsa på grund av lathet?
Här svarar jag Sagan om ringen-böckerna av J.R.R. Tolkien. Jag har hört ganska ofta hur seg den är och om hur Tolkien ägnar en sida åt att beskriva en sten (?). Haha. Har än så länge inte provat att läsa de böckerna, men läste ett utdrag ur den första på en svenska-lektion - och den lilla textbiten var inte något man läste snabbt, kan jag ju säga. Har dock sett filmerna som jag gillar och är lite nyfiken på storyn.(Hintar även lite till sista Arvtagar-boken som omnämns i "Vrede"-delen. Den passar ju också lite in här).

5. Högmod - Vilken bok pratar du om mest för att framstå som en intellektuell läsare?
Nja, jag pratar inte om böcker för att framstå som intellektuell läsare. När jag pratar om böcker (vilket jag gör mer än gärna och kanske lite för mycket) så gör jag det för att det är kul! Böcker är ett av mina stora intressen och jag läser för att jag gillar det. Men visst blir vissa lite imponerade när de märker att jag läser mycket eller när jag läser en speciellt tjock bok. Men jag läser egentligen inte så mycket som skulle kunna göra mig till intellektuell läsare - har inte riktigt fastnat för klassiker eller annan lite "finare litteratur". Jag gillar fantasy, magi, övernaturligt och ungdomsböcker istället.

6. Vällust - Vilka drag finner du mest attraktiva hos manliga/kvinnliga karaktärer?
Manliga karaktärer blir det nog för mig då, eller? Jag gillar när karaktärer har humor, gärna av den lite sarkastiska sorten. Gillar karaktärer som är ganska avslappnade personer med självförtroende - något som jag tror även gäller utanför böckernas värld när det kommer till personligheter. Sen så får de gärna vara lite smarta av sig. Ja, något i den stilen, tror jag.
 
7. Avund - Vilka böcker skulle du helst vilja få i present?
Ge. Mig. Harry Potter: Page to Screen! Jag har suktat något otroligt efter den boken ända sedan den släpptes - speciellt då alla bokbloggare började visa upp sina nyinköpta exemplar på sina bloggar. Men varför måste den vara så dyr?!
Som det Harry Potter-fan jag är så är den ett måste att äga en dag. Den som köper den till mig kommer jag att älska för evigt! Någon frivillig?
Sen så vore det ju alltid trevligt med ett presentkort på sisådär 500-1000 kronor på en valfri bokhandel...

Det var mina svar det. Egentligen så är det meningen att man ska "tagga" fler personer som ska göra denna enkät, men jag skippar den punkten. Men känner ni er manade att prova på - gör det! Lämna en kommentar med en länk om ni gör den (eller redan gjort den)! 

Ha det bra!
/Amelie

Sammanfattning: Juni 2012

Antal böcker: 3
Antal sidor: 663

Månadens bok: 
The catastrophic history of you and me av Jess Rothenberg.
Brie är nästan sexton år när hon dör av ett brustet hjärta - bokstavligen - när hennes
pojkvän säger att han inte älskar henne. Nu är hon i något som skulle kunna liknas
med himlen, men samtidigt som hon försöker gå vidare så avslöjas saker om både
hennes vänner och hennes familj...
En mysig bok som är rolig, sorglig, hjärtskärande och som fångar en från sida ett. 



Utvärdering: Tre böcker är en besvikelse, både med tanke på att två av dem är väldigt
korta och att jag har mycket mer tid nu under sommarlovet. Men ja, jag har lite svårt för
läsning under ledighet, som jag nämnt innan. Några dagar läser jag massor, andra inget
alls. Min läsning går upp och ner, som en berg-och-dalbana ungefär. Jag ska försöka
hinna lite mer än såhär i Juli.

Lästa böcker i juni 2012: Den statistiska sannolikheten för kärlek vid första ögonkastet,
The catastrophic history of you and me, Hide and seek.

Nu när halva 2012 har gått (hjälp!) så ska jag även göra en halvårsrapport som
kommer inom kort.

RSS 2.0