Blink, blink med stjärnan & Önska bort, önska nytt


Titel: Blink, blink med stjärnan                                                              Författare: Ingrid Olsson
Serie: -                                                                                               Sidor: 128
Bokförlag: Gilla böcker                                                                       Utgivning: September 2012

"En pojke går fram till kanten. Bassängvattnet glittrar. Som en stjärnhimmel fast upp och ner. En himmel man kan dyka ner i, tänker han och lutar sig fram. Om man kan simma. Annars kan man trilla. Bara falla rakt ner i det som gnistrar. Falla och sjunka som en sten."

En pojke vid en bassängkant, en flicka som ser genom taket, en hemstickad tröja som kliar. En mamma som inte lyssnar, en pappa som inget förstår och mormors ängel i tusen bitar.


Blink, blink med stjärnan innehåller 8 korta berättelser där vi får möta lika många barn. Det som de alla har gemensamt är deras fokus på barnens relation till sina föräldrar. Varje sida innehåller ett fåtal meningar och gör därför boken väldigt lätt och snabbläst, men den lyckas ändå verkligen beröra mig.
Känslorna är beskrivna med noggrant utvalda ord och sipprar verkligen ut från papperet, in till läsaren. Man känner flera gånger igen sig i personerna och deras tankar. Jag är väldigt imponerad över hur Ingrid Olsson med så få ord verkligen lyckas fånga de åtta barnens livssituationer.


Titel: Önska bort, önska nytt                                                              Författare: Ingrid Olsson
Serie: -                                                                                             Sidor: 125
Bokförlag: Gilla böcker                                                                     Utgivning: September 2012

"Har du ingen som kan komma och hämta dig?" Sköterskan la sin hand på hans axel.
Han skakade på huvudet. Hans fingrar rörde vid plastpåsens handtag. Det är där hon ligger, tänkte han. Hon som kunde ha hämtat mig ligger i påsen.
En kille med sin mammans saker i en plastpåse, en tjej i en trappuppgång, en ryggsäck som är för tung för en helg i Åre. Ord som inte vill ut, något som tickar i magen, en pappa som inte får finnas.


Önska bort, önska nytt
berättar om lika många personer, men den här gången så är det tonåringar vi får möta. Det är samma upplägg och stil som i Blink, blink med stjärnan, men här är det snäppet mörkare. De problem som skildras här är, såklart, av en annan karaktär då hör till en senare tid i livet. Boken känns även snäppet djupare, mycket antagligen för att jag själv är i samma ålder som karaktärerna. Jag kan ju relatera till och känna med dem på en annan nivå. 
Ja, jag tror nog att Önska bort, önska nytt är den jag gillade bäst av de två - men samtidigt så känns det lite dumt att välja en favorit, då de ju ändå hör ihop på ett vis.


Sammanfattningsvis så är det två riktigt bra böcker vars upplägg och skrivsätt är klockrent. Varje berättelse går in i hjärtat och berör. Jag rekommenderar verkligen att ni läser dem!

Kommentarer
Postat av: Sanna - en bokbloggare

de böckerna verkar riktigt bra,*skriver upp på min läslista* haha ;)

2013-02-04 @ 15:09:56
URL: http://bokmysarn.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0