Att betygsätta böcker

Att ge böcker ett värdigt betyg är inte alltid det lättaste. För att ge böcker ett omdöme är ju så mycket mer än en siffra på en skala, eller hur? Dessutom så kan det lätt bli så att man ger boken ett betyg den inte förtjänade, typ om man var helt kär i boken precis efteråt och gav den ett väldigt högt betyg, bara för att ångra sig dagen därpå när man fått lite avstånd från den. Eller varför inte ge den ett för lågt betyg för att den kanske behövde några dagar för att riktigt smälta in?

Trots detta så har jag valt att inkludera att betyg på skalan 1-10 i mina recensioner. Men meningen med mina betygssättningar är att de inte ska spela så stor roll i recensionen. Nej, det är mitt skriftliga omdöme ni ska kolla på, kära vänner. Betyget är mest en liten extra vägledning för att säga ungefär hur bra en bok var. Märk väl: Ungefär.

Två helt olika böcker kan få samma betyg och vara totalt olika och kanske även olika bra. Ja, det blir lätt så knasigt det där. Tur att man har en massa text att läsa också.


Lägger upp en av mina höstbilder för att göra inlägget lite roligare.

Betygsätter ni böckerna ni recenserar? 
Hur mycket uppmärksammar ni betygen i andras recensioner?

Kommentarer
Postat av: Nea

Jag brukar aldrig betygsätta böcker eftersom jag inte riktigt känner att jag kan knyta ihop så mycket åsikter till något så litet. Jag får alltid beslutsångest och ångrar mig alltid nästa dag. Det blir bara jobbigt. Men jag tycker om att se vad andra har satt för betyg, hehe.

2011-11-10 @ 21:52:57
URL: http://boknea.blogspot.com
Postat av: Lucy

Åh, har egentligen otroligt svårt för att sätta betyg (såvida inte boken är EXTREMT dålig eller FANTASTISKT bra, haha)... Men har en 1-5 skala eftersom jag tycker det är lättare.

Brukar uppmärksamma betyget ganska mycket, faktiskt. Läser igenom recensionen, och tittar på betyget. Är betyget väldigt bra, och resten av recensionen detsamma.. Ja, då läser jag den oftast! :)

2011-11-10 @ 22:29:15
URL: http://bokrygg.blogg.se/
Postat av: Frida

Jag håller garanterat med dig!!!! :D :D :D

2011-11-10 @ 22:30:52
URL: http://photosandbooks.blogg.se/
Postat av: Frida

SVAR: Ja, det skulle jag hålla mig till! :D Jag gillade mer London än New York :P Det har jag redan räknat ut det :) Men båda städerna är bra ;)

Kände som jag skrec lite lite på förra kommentaren! :P Men du hade liksom redan sagt allt :P

2011-11-10 @ 22:44:42
URL: http://photosandbooks.blogg.se/
Postat av: Lena

Jag förstår vad du menar. Jag är precis likadan men jag försöker recensera boken så gott det går och hoppas verkligen att alla läser recensionen istället för att titta på poängen. För alla är ju faktiskt olika en bok jag kanske ger höga poäng ger någon annan låga.

2011-11-11 @ 12:36:53
URL: http://pocketworld.blogg.se/
Postat av: Vynne

Jag betygsätter aldrig böcker jag läser, jag tycker det är så svårt och jag känner alltid att jag sätter fel betyg... Jag brukar kolla på vad andra sätter för betyg, men jag tycker inte det spelar så stor roll, jag kollar mest på själva recensionen^^

2011-11-11 @ 13:18:37
URL: http://bokkarlek.blogspot.com
Postat av: Monika

Jag sätter betyg på mina böcker och jag använder 1-5, fast jag har halva också, så i praktiken blir det ju 1-10. Jag tycker egentligen inte att det är så svårt att sätta betyg, förutom de gånger det står och väger mellan två.

2011-11-11 @ 18:55:49
URL: http://bokslut.blogspot.com/
Postat av: Elvira

Superduper blogg du har!

Jag började med min ganska nyss och har inte kommigt så värst långt...

Några tips kanske? Vet du vad man kan blogga om när man INTE skriver ett boktips?

/Elvira

2011-11-12 @ 13:32:47
URL: http://minaboktips.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0