Sportlovsläsning!

En fullspäckad vecka har det varit, men nu i fredags fick jag äntligen sportlov! Härliga känsla.
Några böcker vill jag läsa också, så vi får hoppas att jag inte, som vanligt, hoppar över läsningen totalt. Ni som följt mig ett längre tag vet nog hur pass ledighet och läsning (inte) går ihop för mig i de flesta fall.

Men en bokhög har jag iallafall:
Med reservation för ändringar, som man väl säger?

Först ska jag avsluta The Raven Boys av Maggie Stiefvater som är riktigt bra, men som tagit lång tid att läsa på grund av den begränsade lästiden den senaste veckan. Nu är det dock endast 70 sidor kvar och ikväll SKA den bli utläst.
Efteråt blir det nog en "mellanbok"; antingen Annabel eller Raven av Lauren Oliver, som båda är kopplade till hennes Delirium-serie.
Jag lär antagligen behöva något väldigt kort, för därefter ska jag ge mig på Insurgent av Veronica Roth (äntligen!). Den ska helst bli utläst innan februari är över.. hm, vi får se hur det går. 
Sen blir det troligtvis fjärde Percy Jackson-boken; The Battle of the Labyrinth av Rick Riordan. Snabbläst, roligt och actionfyllt blir det där, om jag går efter stilen i de tre första delarna.

Känns som ett väldigt fint urval!
Vad ska ni läsa/läste ni på sportlovet? 

/Amelie

Alla hjärtans dag



Kärlek till...
... Mina bloggläsare!
... De som jobbar med böcker och på ett eller annat sätt ser till att vi boknördar får bra berättelser att läsa!
... Själva böckerna också, såklart!

Glad alla hjärtans dag! <3

/Amelie

Beautiful creatures


Titel: Beautiful creatures                                                              Författare: Kami Garcia & Margaret Stohl
Serie: Caster Chronicles #1                                                           Sidor: 563
Bokförlag: Razorbill                                                                  Utgivning: Februari 2010 (f.u. 2009)

Lena Duchannes is unlike anyone the small Southern town of Gatlin has ever seen, and she’s struggling to conceal her power and a curse that has haunted her family for generations. But even within the overgrown gardens, murky swamps, and crumbling graveyards of the forgotten South, a secret cannot stay hidden forever.
Ethan Wate, who has been counting the months until he can escape from Gatlin, is haunted by dreams of a beautiful girl he has never met. When Lena moves into the town’s oldest and most infamous plantation, Ethan is inexplicably drawn to her and determined to uncover the connection between them.
In a town with no surprises, one secret could change everything...


Nu vet jag äntligen vad all denna hype handlar om! Det känns väldigt skönt att nu veta vad boken innehåller till fullo och inte bara gå efter ord man hört, så som "häxor" och "kärlek".
Jag förstår varför så väldigt många älskar berättelsen, men jag är själv inte riktigt en av dem.

Boken började väldigt svagt. De första hundrafemtio sidorna var händelselösa och faktiskt väldigt ointressanta. Det var verkligen inte vad jag behövde just då; Jag hamnade i en lässvacka och det var inte förrän mer än en vecka senare som jag återvände till Ethan och hans liv. Men strax därpå kom boken igång på riktigt och blev bättre! 
Jag tycker verkligen att författarduon Garcia & Stohl har lyckats få till sin egen twist på temat "häxor", som ju ändå redan har funnits i väldigt mycket ungdomslitteratur. "Casters" kallas de här och det känns nytt och fräscht, även om det även, såklart, finns mycket man känner igen från annat man läst eller sett.

Så konceptet tycker jag om. Mycket. Jag blev även förtjust i miljön där boken utspelar sig.
Vad jag däremot är lite osäker på är karaktärerna. Jag uppskattar verkligen att bokens huvudkaraktär är en kille. Uppfriskande, mitt i havet av osäkra tonårstjejer. Sedan kanske inte Ethan är världens bästa karaktär. Han var ofta lite trögtänkt och det kändes som om jag förstod saker långt före honom. Jag hade även svårt att uppfatta en tydlig personlighet hos honom och fann honom smått tråkig. Även Lena hade jag svårt att få en tydlig bild av.
Övriga karaktärer dock, som Lena's familjemedlemmar - de var intressanta och jag hade gärna fått lära känna dem bättre!

Ethan och Lena's relation sen... Jag vet inte riktigt. Jag gillar den och förstår vad som för dem samman. Jag gillar även att de först bara dras till varandra som människor och inte blir stormförälskade i varandra på en gång. Men även om deras relation var fin så hade jag mindre problem med deras romantiska förhållande. Jag kunde inte riktigt känna kärleken. Den var där, men författarna lyckades inte få mig att uppleva den, om ni förstår.
Det hände faktiskt flera gånger i boken, förresten, att jag inte helt kände för det som skedde.

Tja, mina tankar kring den här boken spretar åt olika håll. Jag älskar konceptet med Casters och allt däromkring. Men berättelsen saknade lite gnista - det där lilla extra som fått mig att verkligen uppleva berättelsen till fullo. Då hade jag nog faktiskt älskat den. 
Sammanfattningsvis så är det dock riktigt bra ändå. Jag gillar det och ser fram emot att läsa uppföljaren - där vi förhoppningsvis gräver ännu djupare i Caster-världen och dess historia!

Bokens första mening: "There were only two kinds of people in our town."
Uppföljare: Beautiful darkness, Beautiful chaos, Beautiful redemption.

Övrigt: 
1. Filmatiseringen av boken har biopremiär här i Sverige idag! Jag ska se den, men antagligen inte förrän nästa vecka.
2. Boken översattes nyligen till svenska, med samma titel, av bokförlaget Semic.

7 böcker jag vill ha just nu

Om cirkus två veckor så fyller jag 18 år. För första gången i mitt liv tänker jag önska mig endast pengar i present. För det första (orelevant för bloggen egentligen) så har jag ett akut behov av att uppdatera lite i min garderob, men för det andra så känns det just nu skönt att bara kunna ha en extra summa med pengar som man kan köpa vad man vill med.

Ja, ni vet ju egentligen fördelarna med att önska sig pengar, för - i motsats till mig - så har ni antagligen gjort det en eller flera gånger förut.
Poängen med detta svammel är då att jag inte kommer att göra en önskelista, som vanligt. Utan ni får en lista på sju böcker som jag suktar efter för tillfället.



Every Day av David Levithan - En bok som verkar väldigt speciell och som jag hört mycket gott om! Den har ju nyligen släppts på svenska och är därför omtalad även här.
Legend av Marie Lu - Jag vet inte varför jag inte äger den här boken ännu, faktiskt. Har velat ha den ända sedan den släpptes. Just nu är jag väldigt sugen på en action-packad dystopi, så ja tack till Legend!
Under the never sky av Veronica Rossi - Verkar ha ett coolt koncept och jag har läst många positiva recensioner!



Unravel me av Tahereh Mafi - Uppföljaren till Shatter me (Rör mig inte!). Och ja... det är ju just därför jag vill ha den. Är nyfiken på vad Warner kommer att göra härnäst efter att ha läst mellanboken Destroy me.
The selection av Kiera Cass - Jag är nyfiken på upplägget med en tv-show där prinsen ska välja sin brud i en framtida dystopivärld.
The archived av Victoria Schwab - Den enda nysläppta boken (förutom Unravel me) som finns med på listan. Vet lite om den, men att människor hålls arkiverade istället för böcker låter som en superhäftig idé!
Across the universe av Beth Revis - Jag känner det är dags att börja läsa lite riktig science fiction nu. Och med riktig menar jag som utspelar sig i rymden.
 

Ja, det var dem! Men det är alltså de jag vill ha just nu, i skrivande stund. Jag lär nog ändra lite på listan, men tanken är att jag ska göra en större bokbeställning när jag fyllt år (pepp!).
Värd att nämna är även Requiem av Lauren Oliver, men den släpps ungefär en vecka efter min födelsedag, så därför fick den inte vara med på den "officiella listan", även om jag antagligen lär klicka med den i samma beställning...

Vilka böcker suktar ni mest efter just nu?

/Amelie

En sekund i taget

Titel: En sekund i taget                                                                     Författare: Sofia Nordin
Serie: ?                                                                                           Sidor: 194
Bokförlag: Rabén & Sjögren                                                            Utgivning: Januari 2013

"Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig. Det finns faktiskt ingen. Alla är döda. Mamma är död. Pappa är död. Min lillebror Ludvig är död. Och förmodligen alla andra också."

Febern har dödat hennes familj, alla i skolan och resten av samhället. Hedvig lämnar allt och ger sig av. Hon måste bort. På gatorna ligger döda och motorvägen är full av krockade bilar. Hon är ensam kvar i världen. Eller finns det någon annan där ute? 
 

En svensk dystopi - ett klart måste att läsa för mig! Men om du nu börjar tänka Hungerspelen och Divergent så är du lite fel ute. I En sekund i taget finns inte ett strikt framtida samhälle, utan snarare en post-apocalyptisk verklighet som egentligen skulle vänta oss runt hörnet, vilken dag som helst. Alla dör i en feber, som dödar snabbt och skoningslöst. Bara trettonåriga Hedvig finns kvar, tycks det som. Helt ensam.

Boken är ingen action-fylld berättelse med wow-händelser i var och vartannat kapitel. Så egentligen, om man ser på det ur den synvinkeln, händer inte särskilt mycket. Men i Hedvigs huvud är det full aktivitet. Tankar och känslor som beskrivs otroligt realistiskt. Det är sorg, skuld, ångest och, framför allt, ensamhet. På det planet så blev jag imponerad och väldigt överväldigad över att Sofia Nordin lyckats få in så mycket på så få sidor - och dessutom lyckas med att verkligen beröra.

Jag som väldigt lätt påverkas av känslor i böcker kunde ibland tycka att det blev för mycket. För mycket mörker och ensamhet. Det är väldigt otäckt och obehagligt att sätta sig in i Hedvigs situation. Hon är helt ensam och kommer förmodligen att vara det för evigt. Jag var tvungen att ta pauser från läsandet ibland för att inte bli alldeles för nedstämd. Men detta är ju ändå ett bevis på att Sofia Nordin lyckats med att beskriva känslor trovärdigt och äkta. Hon gör det nästan för bra, om man kan säga så.

Självklart så finns där även små, små ljusglimtar av hopp mitt i allt det svarta, men det är inte en feel good-bok det här. Vilket inte direkt är meningen, det förstår jag ju.
För att sammanfatta det hela så kan jag säga att det är en väldigt bra bok med ett intressant upplägg och med mycket välbeskrivna känslor och tankar. Ibland blir det lite för kvävande, för min del, men inte så pass att jag på något sätt tappar läslusten. Slutet var fint på sitt sätt, men kändes lite förhastat och lämnade mig med många frågor.
Och även om En sekund i taget skulle fungera fint som fristående bok så kan jag inte låta bli att undra: "Kommer det en fortsättning?" för jag vill veta mer.

Bokens första mening: "Jag flyr, springer nerför trapporna fast det inte finns någon som skulle kunna jaga mig."

I am number four


Titel: I am number four                                                                         Författare: Pittacus Lore
Serie: Lorien Legacies #1                                                                        Sidor: 375
Bokförlag: Penguin                                                                              Utgivning: Februari 2011 (f.u. 2010)

Nine of us came here. We look like you. We talk like you. But we are not you. We can do things you dream of doing. We have powers you dream of having. We are stronger and faster than anything you have ever seen. We are the superheroes you worship in movies and comic books - but we are real.
We have lived among you without you knowing.
But
they know. They caught Number One in Malaysia. Number Two in England. And Number Three in Kenya. They killed them all. 
I am Number Four. I am next.


Jag öppnade den här boken med förväntningar på en snabbläst och actionfylld sci-fi berättelse. Och den började spännande. Men tyvärr så upplevde jag snart att boken nästan var motsatsen till det jag väntat mig.
Det är en action-bok, helt klart. Men jag fann att många partier - några mindre och andra som var ganska stora - tog lång tid att läsa. Mycket av detta beror nog på att boken fokuserar ganska mycket på huvudkaraktären John's tankar, som jag förövrigt ofta upplevde som ointressanta och nästan orelevanta för handlingen.

Men det som jag hade störst problem med var nog ändå karaktärerna. De kändes väldigt ytliga och saknade personlighet. Jag hade till exempel väldigt svårt att se en riktig person i John, trots att man som sagt spenderar mycket tid i hans huvud. Att han sedan givetvis faller för Sarah, skolans typiska populära tjej - som visserligen inte är elak eller självgod, men har den populär ex-pojkvännen... Och dessutom så är hans nya vän, Sam, den klassiska nörden. 
Nej, det var alldeles för mycket stereotyper i den här boken. Jag borde nog även nämna att jag behövde kolla upp namnen på både tjejen och killkompisen inför recensionen - det säger ju ganska mycket om hur minnesvärda de var.

Det fanns också stunder då jag tyckte att vissa saker eller händelser var lite för orealistiska. Man kunde inte riktigt se logiska förklaringar jämt, så att säga. Jag irriterade mig även på att John (och även de andra, ibland) inte funderade över just förklaringar när konstiga saker skedde. "Oj, skumt!" var reaktionen, men sen var det inget mer med det. 
Boken blev bättre under de sista hundra sidorna, ungefär. Då steg tempot en aning och spänningen höjdes en nivå. Men även då så kände jag mig likgiltig till det som hände. 

Nja, jag är faktiskt besviken på I am number four. Den har ett så pass häftigt koncept och en idé som skulle kunna bli hur bra som helst, men den föll bara platt i mina ögon. Det var för många faktorer i boken som inte fungerade och som drog ner vad som kunde ha blivit ett väldigt spännande äventyr.
Något som jag däremot tänkte på när jag läste var att berättelsen skulle göra sig bättre som film. Då skulle nog John's tankar inte få så stort utrymme och action-scenerna få mer fart. Och en filmatisering finns ju redan gjord, så den ska jag helt klart se inom kort!
Vi får dock se om jag fortsätter med den här bokserien. Jag är nyfiken på fortsättningen, det medger jag, men en läsning av andra boken ligger nog ganska långt bort just nu.

Bokens första mening: "The door starts shaking."

Uppföljare: The power of six, The rise of nine (+en fjärde del, hittills utan titel)

Video: Book haul (2)

Dags att visa lite fler nya böcker!


(Videon filmades i tisdags och sedan dess har jag även hunnit få hem nästa bok i bokcirkeln, A monster calls)

Förlåt för att jag pratar lite väl snabbt ibland.. har tyvärr en tendens att göra det. 
Förhoppningsvis så kan ni stå ut med det :)

/Amelie

Blink, blink med stjärnan & Önska bort, önska nytt


Titel: Blink, blink med stjärnan                                                              Författare: Ingrid Olsson
Serie: -                                                                                               Sidor: 128
Bokförlag: Gilla böcker                                                                       Utgivning: September 2012

"En pojke går fram till kanten. Bassängvattnet glittrar. Som en stjärnhimmel fast upp och ner. En himmel man kan dyka ner i, tänker han och lutar sig fram. Om man kan simma. Annars kan man trilla. Bara falla rakt ner i det som gnistrar. Falla och sjunka som en sten."

En pojke vid en bassängkant, en flicka som ser genom taket, en hemstickad tröja som kliar. En mamma som inte lyssnar, en pappa som inget förstår och mormors ängel i tusen bitar.


Blink, blink med stjärnan innehåller 8 korta berättelser där vi får möta lika många barn. Det som de alla har gemensamt är deras fokus på barnens relation till sina föräldrar. Varje sida innehåller ett fåtal meningar och gör därför boken väldigt lätt och snabbläst, men den lyckas ändå verkligen beröra mig.
Känslorna är beskrivna med noggrant utvalda ord och sipprar verkligen ut från papperet, in till läsaren. Man känner flera gånger igen sig i personerna och deras tankar. Jag är väldigt imponerad över hur Ingrid Olsson med så få ord verkligen lyckas fånga de åtta barnens livssituationer.


Titel: Önska bort, önska nytt                                                              Författare: Ingrid Olsson
Serie: -                                                                                             Sidor: 125
Bokförlag: Gilla böcker                                                                     Utgivning: September 2012

"Har du ingen som kan komma och hämta dig?" Sköterskan la sin hand på hans axel.
Han skakade på huvudet. Hans fingrar rörde vid plastpåsens handtag. Det är där hon ligger, tänkte han. Hon som kunde ha hämtat mig ligger i påsen.
En kille med sin mammans saker i en plastpåse, en tjej i en trappuppgång, en ryggsäck som är för tung för en helg i Åre. Ord som inte vill ut, något som tickar i magen, en pappa som inte får finnas.


Önska bort, önska nytt
berättar om lika många personer, men den här gången så är det tonåringar vi får möta. Det är samma upplägg och stil som i Blink, blink med stjärnan, men här är det snäppet mörkare. De problem som skildras här är, såklart, av en annan karaktär då hör till en senare tid i livet. Boken känns även snäppet djupare, mycket antagligen för att jag själv är i samma ålder som karaktärerna. Jag kan ju relatera till och känna med dem på en annan nivå. 
Ja, jag tror nog att Önska bort, önska nytt är den jag gillade bäst av de två - men samtidigt så känns det lite dumt att välja en favorit, då de ju ändå hör ihop på ett vis.


Sammanfattningsvis så är det två riktigt bra böcker vars upplägg och skrivsätt är klockrent. Varje berättelse går in i hjärtat och berör. Jag rekommenderar verkligen att ni läser dem!

Sammanfattning: Januari 2013

Antal böcker:

Antal sidor:
1744

Månadens bok (ej omläsning):
Beautiful creatures av Kami Garcia & Margaret Stohl.
Ethan Wate's liv förändras helt när Lena Duchannes flyttar till in i stan. Hon är annorlunda och han känner sig genast dragen till henne, trots att resten av stadens invånare är helt emot Lena och hennes familj. Men Ethan märker snart att ett dåligt rykte inte är det enda mystiska med Lena...
En riktigt bra bok som har en intressant och egen twist på de element man ofta finner hos liknande böcker. 


Utvärdering av Januari: 
Det fanns inte så mycket att välja mellan när jag skulle utse månadens bok, då bara två av januari-böckerna inte var omläsningar. Men Beautiful creatures var klart bättre än Blodsmagi, så det var ett rättvist val. Dessutom så var det otroligt kul att läsa om Divergent
Sen att det bara blev fyra böcker under månaden är väl inte det bästa, men med tanke på att jag hade en lässvacka under mitten av januari så är jag ändå nöjd. 

Inför februari:
Jag har fortfarande massvis av titlar som jag vill hinna med inom de kommande två månaderna eller så. Förhoppningsvis så hinner jag några av dem nu i februari. Bland annat så kommer jag att prioritera Insurgent av Veronica Roth och Pandemonium av Lauren Oliver.

Alla böcker i januari 2013:
Blodsmagi av Tessa Gratton
Divergent av Veronica Roth (omläsning)
Den femte systern av Mårten Sandén (omläsning för bokcirkel)
Beautiful creatures av Kami Garcia & Margaret Stohl
 
/Amelie

RSS 2.0