Köpt i London

Bättre sent än aldrig, eller hur? 
Det blev verkligen inte en aktiv sommar när det kom till bloggande och nu är det mer än två månader (!) sedan jag besökte London. Hjälp, vad tiden går fort. Imorgon börjar skolan igen...
Men nu till inläggets ämne! Det är inte mycket, men jag lovade ju att visa vad jag köpt - så nu kör vi!

Från Harry Potter Studio Tour...
Bild 1: Chokladgroda! Såklart. Kändes som ett måste. Plus att kartongen är superfin! Innehåller ett famous witch/wizard-kort plus stor groda i choklad (varav den sistnämnda är och lär förbli orörd ett tag till).
Bild 2: Time-turner och Deathly Hallows-symbol. Egentligen ville jag ha halsband, men då de var väldigt dyra och jag inte kunde bestämma mig för ett enda köpte jag nyckelringar istället. Tanken är att jag ska försöka locka fram en pysslig sida någonstans inom mig och göra halsband av dem.


Böcker...
De första två är från Waterstones. Båda ingick i "köp 2 och få 1 för halva priset"-erbjudande.
The selection av Kiera Cass har jag varit nyfiken på länge. Blandningen av prinsar/prinsessor och dystopi låter intressant. The knife of never letting go av Patrick har jag hört så ofantligt mycket bra om och jag är verkligen sugen på att läsa den. Waterstones hade även den i nya omslagsdesignen, som jag bara älskar! 

På flygplatsen innan hemfärden rensade jag plånboken och insåg att jag hade 8 pund i mynt (som kändes onödig att växla) så jag tittade in på WHSmith, ursprungligen efter någon engelsk tidning. Men sedan fann jag där en bokhörna och då fick det bli Boy Nobody av Allen Zadoff. Jag vet knappt vad den handlar om, men hade sett den lite här och var veckorna innan, så den fick det bli av det utbud som fanns.
Om någon läst den (eller kanske någon av de andra två) får ni gärna hojta till!


Och det var allt, faktiskt. Letade efter en fin tröja på Harry Potter-muséet men fann ingen jag ville ha, tyvärr. Dessutom var det först efter hemkomsten  jag hörde talas om ställen som The forbidden planet (typ engelska varianten av SF-bokhandeln), vilket jag är lite sur över - vilken miss!

Hoppas ni haft en superfin sommar!
/Amelie

Länkar till relaterade inlägg:
Bilder från staden LondonBilder (+film) från Harry Potter Studio Tour

Den femte vågen

Titel: Den femte vågen                                                          Författare: Rick Yancey
Originaltitel: The 5th wave                                                  Sidor: 390
Bokförlag: Rabén & Sjögren                                                 Utgivning: Juli 2013

Cassie har överlevt de tre första faserna av en utomjordisk attack. Hennes föräldrar är döda och lillebrodern tillfångatagen. Nu flyr hon för livet, hon flyr från De andra. De andra ser ut som människor, men de har ett uppdrag som de sköter med kallblodig perfektion - att döda alla de ser.
Cassie har valt att inte lita på någon. Hon vet att "ensam är stark" inte bara är ett utnött uttryck, utan det kanske enda sättet att hålla sig vid liv.


Mina första tankar om Den femte vågen är att handlingen är lite av en blandning av Stephanie Meyer's The host och Sofia Nordin's En sekund i taget. Alieninvasion plus överlevnad i en post-apokalyptisk miljö. En vinnande kombination, tänkte jag då.

Och det börjar bra. En sådan där häftig, mystisk epilog och sedan introduceras man för huvudkaraktären Cassie som kämpar för överlevnad i vildmarken. Bitvis får man reda på hur denna alieninvasion gått till och hur den påverkat människorna på jorden, däribland hennes familj. 
Efter drygt 100 sidor och när jag precis börjar bli riktigt fäst vid handlingen och mer bekant vid Cassie... Svisch, ny (och tyvärr sämre) berättarröst! Jag hade inte förväntat detta och märkte därför inte ens av att något var annorlunda förrän efter någon sida, då jag noterade att att det nu visst stod "han" istället för "hon"...

Nja, detta var jag inte förtjust i. Jag kan i efterhand förstå att detta var ett nödvändigt (och nog ganska smart) drag av Rick Yancey, men just då kändes det bara förvirrande att få höra en ny synvinkel på invasionen - just när jag började få koll på allt i Cassies huvud.
Även en tredje berättarröst dyker upp ett fåtal gånger och sedan växlas det lite mellan de tre. Resultatet blir rörigt. 

Tja, jag vet faktiskt inte vad jag tycker om Den femte vågen som helhet. Boken har stor potential, men det känns lite som att författaren försöker blanda in lite för mycket. Det blir mer en irriterande förvirring än ett spännande mysterium. Släng sedan in lite, enligt mig, onödig romans. Hm.

Men spänning finns ändå, stundtals i stora mått, och det gillar jag verkligen. Karaktärerna är dock svaga och jag hinner inte bekanta mig tillräckligt med någon av dem. 
Framåt slutet börjar lite av förvirringen kring handlingen suddas bort och jag ser en väldigt smart uppbyggd handling. Men tyvärr är det alldeles för rörigt och svajigt längs vägen.

Som sagt, potential fanns och boken har sina riktigt fina stunder. Däremot kändes den ojämn och därför kan jag inte riktigt få alla mina åsikter att samsas. Som helhet blir Den femte vågen nog inte mer än okej-bra för mig. 

Bokens första mening: "Det blir inget uppvaknande."
Uppföljare: Det verkar som att det ska komma två, men hittills har ingen av dem fått titlar.

Fjärde riket

Titel: Fjärde riket                                                                Författare: Maria Nygren
Serie: -                                                                               Sidor: 395
Bokförlag: Bonnier Carlsen                                                 Utgivning: Augusti 2013

"Självklart var Hitler ett svin. Men vi ska inte ta hans idéer. Det här handlar inte om vad han sa, utan om hur han sa det. Och om en sådan tönt lyckades skapa ett helt nytt rike borde vi åtminstone kunna ta över klassen."

Blenda är en ensamvarg som drömmer om att få i centrum och bestämma. LSD är överempatisk, bra i skolan men har ingen riktig livsgnista. Penny blir ständigt en kopia av den hon pratar med och har för länge sedan gölmt vem hon är.
Tillsammans studerar de Hitlers väg till makten i ett grupparbete i skolan. Och plötsligt inser de hur de ska göra för att största skolans drottning, Hedvig. Alla som inte vågar vara sig själva, som känner sig osäkra, kränkta eller ar blivit utnyttjade av Hedvig kommer att bli tacksamma. Och det visar sig vara så enkelt!
Men snart glömmer Blenda vad hon egentligen kämpar för. Det enda viktiga blir makten. Att få större makt, och att få behålla den. Till vilket pris som helst...


Detta är en bok jag varit nyfiken på sedan jag först hörde talas om den. En ungdomsbok med en annorlunda twist på något gammalt och välbekant; populäritet samt utanförskap i högstadiemiljö. Men här går det inte riktigt till som det brukar.

De klassiska rollerna i en högstadieklass finns fortfarande med, men de är nödvändiga för berättelsen. Dessutom är dem här inget jag retar mig på, för snart har boken fångat mig i sitt grepp.
Det är väldigt intressant att följa de tre tjejernas kamp mot, vad de tror är, jämlikhet och demokrati i skolan. Jag kan inte låta bli att ryckas med i deras engagemang för sina planer och sedan känna med dem i besvikelsen när de stöter på hinder på vägen. 

Boken har flera berättarröster - ett koncept jag i vanliga fall inte är särskilt förtjust i. Här funkar det dock utmärkt och det är intressant att se händelsernas förlopp från flera synvinklar. Perspektiven är såklart de tre tjejerna – Blenda, Penny och LSD – men även deras ”fiende” Hedvig, skolans drottning. 

Boken har ett gott flyt och jag läser hungrigt vidare. Trots att man vet vilken riktning berättelsen vandrar mot är det ändå spännande. Det är snyggt skrivet och boken är svår att lägga ifrån sig.
Att se grunderna i Hitlers väg till makten användas på en högstadieskolas spelplan är intressant och tankeväckande. Kan man verkligen använda sig av samma, delvis effektiva taktik utan att även hamna inför samma negativa konsekvenser?

Fjärde riket är en riktigt bra bok och en smart tappning på orättvisor och status bland skolelever. Läs den!

Bokens första mening: "Det är skit."

Vinnaren av "Stad av skuggor" är...

Vinnaren är dragen! Dra musen över bilden nedan för att se vem det är...


Stort grattis! Du har fått ett mejl där jag frågar efter din postadress. Se dock till att svara inom 48 timmar (räknade från detta inläggets publicering) - annars går boken till någon annan.

Tack till alla som deltog!

/Amelie

Vinn "Stad av skuggor"!

 
Snart har filmatiseringen av boken City of bones av Cassandra Clare biopremiär! Så nu ger jag er chansen att vinna boken på svenska (Stad av skuggor) här på bloggen!

Enkla regler och villkor, som vanligt. För att tävla behöver du...
1. ... en postadress i Sverige, på grund av fraktkostnader.
2. ... lämna en kommentar till detta inlägg där du meddelar att du vill delta.
Glöm inte att inkludera mejladress och namn i kommentarsfälten. Skriv gärna första boken i ditt efternamn också (ex: Amelie L) så kan jag hålla isär er lättare! 

Du får jättegärna sprida tävlingen vidare via din blogg, twitter eller liknande, men det är absolut inget måste och påverkar inte dina chanser i lottningen.

Du har resten av veckan på dig att delta - jag behöver alltså din anmälan senast 23.59 på söndag, 11/8
Vinnaren avslöjas och kontaktas via den mejl under måndagen. Se till att hålla koll i din inkorg samt här på min blogg då, för om vinnaren inte svarar inom 48 timmar dras en ny.

Om ni har några frågor kring tävlingen är det bara att hojta till!
Annars - lycka till!


RSS 2.0