Grattis på födelsedagen!

Dessa två människor betyder så otroligt mycket för mig. De har förändrat och format liv till det bättre. 
Jag kan aldrig tacka dem nog, men jag kan åtminstone gratta dem.

Så grattis på fördelsedagen älskade Joanne Rowling och Harry Potter! ♥


Sammanfattning: Juni 2013

Antal lästa böcker: 4
Antal lästa sidor: 1340

Månadens bok: 
Jelllicoe Road av Melina Marchetta.
17-åriga Taylor Markham övergavs av sin mamma på Jellicoe Road när hon var elva. Nu bor hon på boarding school och har sitt liv där, men hennes förflutna är på väg ikapp henne...
En otroligt vacker och fängslande bok som väver ihop två paralella berättelser; Taylor Markham's och den om en grupp tonåringar vars öden vi bit för bit får ta del av. 

Utvärdering av juni:
Väldigt bra och varierad läsning i juni. Lite för lite, kanske, men jag är ändå nöjd. 

Inför juli...
Än en gång är vi långt in i månaden när jag skriver detta. Hittills går läsningen lite sisådär, men jag planerar att blanda  somriga berättelser med action-packade böcker för att få en bra blandning - och för att inte tappa lässuget (som händer lite för ofta under sommarlovet).

Lästa böcker i juni 2013:
The last olympian av Rick Riordan
The great Gatsby av F. Scott Fitzgerald
Jellicoe Road av Melina Marchetta
Blunda och hoppa av Sarah Dessen


Warner bros studio tour: The making of Harry Potter

Där har ni en sammanfattning av de hundratals bilder jag tog inne på touren. En fantastisk upplevelse och ett måste för alla Harry Potter-fans! Och även om du bara sett några av filmerna kan det vara en häftig grej att se.

Jag filmade även där inne och har klippt ihop en film. Mest för personligt bruk, men jag tänkte att jag lika gärna kan dela med mig av den d

Det kommer ytterliggare ett inlägg, med inköp samt lite skriftligt berättande om resan.
(För att komma till första inlägget, bilder av staden London, klicka här.)

/Amelie

Rebellhjärta

Titel: Rebellhjärta                                                                                      Författare: Moira Young
Originaltitel: Rebel heart                  Serie: Dustlands #2                            Sidor: 474
Bokförlag: Rabén & Sjögren                                                                      Utgivning: April 2013

OBS! OM DU INTE LÄST BOK ETT BÖR DU HOPPA ÖVER STYCKET I KURSIV TEXT NEDAN.

Det hade verkat så enkelt. Om hon bara räddade Lugh skulle allt bli som förut.

Nu är Saba och hennes familj istället på väg västerut för att börja sitt nya liv. Men en budbärare hinner ikapp dem med nyheter om Jack.
Hur mycket är sant? Och är Saba beredd att offra det som krävs för att nå dit hon vill?Jag blev väldigt imponerad av Blodröd väg på grund av dess uppslukande spänning och höga tempo. Därför var uppföljaren Rebellhjärta, som jag nu ska prata om, mycket efterlängtad. 
Tyvärr - som med många fortsättningar nu för tiden, tycks det som - lyckades den inte nå samma nivå.

Rebellhjärta känns ganska vilsen, som helhet. Var vill författaren till slut komma med berättelsen, egentligen?
Jag kan erskänna att jag även under läsningen av Blodröd väg fann det oklart vad allt som skedde skulle leda till, men kunde ha överseende med det på grund av den rafflande handlingen. Jag tänkte att svaren skulle komma senare, helt enkelt. Nu kan jag dock konstatera att man snarare fått fler frågor att grubbla på än svar till de gamla.

Men trots att berättelsens mål just nu känns otydligt är det ändå en spännande och bra sådan. Trots att det post-apokalyptiska landskapet allt utspelar sig i ter sig lite väl grått och trist ibland, öppnar det dörrarna för i stort sett vad som helst. Man kan aldrig vara riktigt säker på vad som väntar runt hörnet. Jag var inte alls beredd på de vändningar vissa saker tog!
Jag känner mig dock lite kluven över vad jag tycker om huvudkaraktären Sabas val och dess konsekvenser...

Nja, Rebellhjärta var bra, men inte så mycket mer. En besvikelse efter en så explosiv öppning som första boken var. Men jag gillar fortfarande berättelsen. Nu när Moira Young gett oss så många obesvarade frågor är jag väldigt nyfiken på vad som ska hända härnäst.
Det är dags för lite svar i bok tre, tycker jag. Gärna några oväntade händelser och avslöjanden också. 
Frågan är bara hur länge vi kommer få vänta på den svenska översättningen...

Bokens första mening: "Det är sent på eftermiddagen."

Tidigare böcker i serien: Blodröd väg
Uppföljare: Raging star (engelsk titel, april 2014)

Ny bok från J.K. Rowling - under pseudonym!

Hört talas om boken The Cuckoo's calling av Robert Galbraith?
Det är en deckar-debut som släpptes 30 april i år. Men igår avslöjades att författaren bakom inte alls är en av årets debutanter, utan någon med betydligt längre och beundrad författarkarriär - allas vår J.K. Rowling!

Såhär beskrivs handlingen:

After losing his leg to a land mine in Afghanistan, Cormoran Strike is barely scraping by as a private investigator. Strike is down to one client, and creditors are calling. He has also just broken up with his longtime girlfriend and is living in his
office.
Then John Bristow walks through his door with an amazing story: His sister, the legendary supermodel Lula Landry, known to her friends as the Cuckoo, famously fell to her death a few months earlier. The police ruled it a suicide, but John refuses to believe that. The case plunges Strike into the world of multimillionaire beauties, rock-star boyfriends, and desperate designers, and it introduces him to every variety of pleasure, enticement, seduction, and delusion known to man.

Själv hade jag inte hört talas om romanen förrän nu och, helt ärligt, så hade jag nog inte ängnat den en andra blick om inte den riktiga skaparen bakom verket avslöjats. 
Nu är jag nyfiken, men känner att först kanske det vore bra att ta tag i The casual vacancy? För ja, den står skämmigt nog fortfarande oläst i bokhyllan. 


Blunda och hoppa

Titel: Blunda och hoppa                                                                      Författare: Sarah Dessen          
Originaltitel: This lullaby                                                                    Sidor: 365
Bokförlag: Rabén & Sjögren                                                                Utgivning: Juni 2013

Remy har en krass syn på tillvaron, särskilt när det gäller kärlek. Kanske har det att göra med att hennes mamma är inne på sitt femte äktenskap och att hennes pappa stack innan Remy föddes. Hon tror på korta förhhållanden utan större känslomässigt engagemang och att satsa på sig själv. Hon tar inga risker, lämnar inget åt slumpen och har jobbat stenhårt för att ta sig till Stanford, det prestigefyllda college där hon ska börja till hösten,
Men så träffar hon Dexter: klumpig, slarvig och impulsiv - allt som Remy askyr. Och han vägrar spela efter Remys regler.


Mitt första intryck av Blunda och hoppa var att den tycktes lite annorlunda från de tidigare böcker jag läst av Sarah Dessen (Mitt perfekta liv, Du glömde säga hej då). Här omnämns alkohol, tobak och droger mer samt används även någon enstaka gång av bokens karaktärer - dock mest de två första. Jag tänkte att vi nu kanske skulle få följa en mer vild och vårdslös protagonist.

Snart är det dock tydligt att även Remy är ganska mycket av en "good girl", iallafall under tiden vi får följa henne. Hon är kontrollerande, beräknande och styr och ställer gärna i sitt - och andras - liv. Till exempel planerar hon hela mammans femte bröllop.
Enligt Dessen-manualen möter Remy sedan Dexter, som är denna boks "kille som får den kontrollerade tjejen att slappna av". 
Detta är dock mer ett uppmärksammande av mönster snarare än ett klagomål. Nej, jag är väldigt okej med detta upplägg - för även här fungerar det riktigt bra. 

Sarah Dessen är verkligen en skicklig författare! Hon mixar snyggt ihop kärlek, vänskap och familjerelationer och kryddar rejält med sommar-känsla.
Appropå just familjerelationer gillar jag här hur man får se och dra kopplingar mellan Remy och hennes föräldrar när det kommer till deras hantering av kärleksrelationer. Det är ju naturligt och inte direkt ovanligt att barn tar efter och drar erfarenheter från föräldrarnas liv, men det var intressant att läsa om och var fint framställt i boken.

Blunda och hoppa har inte riktigt samma gnista som de tidigare böcker jag läst av Dessen. Jag blir inte riktigt lika fäst vid berättelsen och dess karaktärer. Jag fann det ibland svårt att relatera till Remy och hennes val och var inte överförtjust i Dexter. Dessutom tycktes Remys tankar upprepas lite för ofta och jag fick en vag känsla av att samma textstycke återvände men med varierande ord och formuleringar.

Men som helhet är detta ännu en mysig bladvändare från Sarah Dessen, som jag helt klart rekommenderar. Perfekt sommarläsning!
 
Bokens första mening: "Låten heter 'This lullaby'."

London i bilder
 
Här är en bildlig sammanfattning av vad jag såg i London - med undantag för Warner Brother's studio tour: The making of Harry Potter som jag anser förtjänar ett eget inlägg. Bilder och dylikt därifrån inom kort, alltså.
Har även filmat lite under resan och min förhoppning är att kunna klippa ihop det till en film - om teknologin vill samarbeta med mig, vill säga. Vi får hålla tummarna!

Bokrelaterade inlägg är också på väg, jag lovar.
Hej så länge!

/Amelie

RSS 2.0