Smitta

Titel: Smitta                                                                                        Författare: Michael Grant
Originaltitel: Plague                            Serie: Gone #4                          Sidor: 351
Bokförlag: B Wahlströms                                                                     Utgivning: Augusti 2012

RECENSIONEN KAN INNEHÅLLA SPOILERS FÖR DIG SOM INTE LÄST DEL 1-3 I GONE-SERIEN.

Problemen i Perdido Beach hopar sig - dricksvattnet börjar ta slut, en dödlig influensa sprider sig som får de smittade att bokstavligen talat hosta upp lungorna och dessutom drabbas en del invånare av insektsliknande djur som äter upp dem inifrån.
Sam ger sig av med ngåra andra tonåringar för att hitta vatten, men det innebär också att det inte finns någon kvar i staden som kan försvara invånarna. När Drake och hans armé av kackerlacksliknande varelser dyker upp blir det fullständigt kaos. Sam inser att han måste samarbeta med Caine för att rädda staden, men Caine kräver något i gengäld...


Livet i den vuxen-lösa Zonen fortsätter, nya katastrofer och problem uppstår och våra karaktärer kämpar för överlevnad. Igen.
Det är fortfarande spännande och bra, men nu börjar jag tyvärr känna att vi står och stampar lite på samma ställe, det vill säga: handlingen rör sig inte riktigt framåt för tillfället. Detta gör att jag som läsare i denna del fyra känner mig otålig och på gränsen till uttråkad

Som vanligt så följer vi ett stort antal karaktärer och återigen så märker jag hur dålig koll jag har på dem alla; vem som är vem, vem som gjort vad, vilka eventuella krafter de har etc etc. De första 50-100 sidorna går i stort sett ut på att uppdatera oss på varje karaktärs nuvarande situation. Lite segt kanske, men sedan så hade jag iallafall fått tillbaka en tydlig bild av varje individ.
Karaktärerna är inte heller bokens starka sida, för dem är inte så pass välutvecklade att man verkligen blir fäst vid dem. Men å andra sidan så passar det böckerna och deras handling, så det är inget jag egentligen känner för att klaga på.

Men som sagt så känns den här boken mest som en upprepning av tidigare händelser. Det är katastrofer och problem, konflikter och maktspel mellan karaktärer och ja, det är liksom inget nytt. En annan sak som jag irriterade mig ganska mycket på var hur en viss karaktär (ursäkta uttrycket, men) vägrar dö. Snälla, kan vi inte slippa hen nu? Ännu ett exempel på hur handlingen fastnat.
Nu börjar jag lessna lite - jag vill komma vidare i handlingen och veta mer om varför de egentligen är i zonen! 

Men annars, det är bra skrivet och flyter på. Spännande, omän inte alls på wow-nivå. Men tillräckligt för att hålla mig relativt intresserad som läsare och fortfarande så fanns där ibland några korta ögonblick med den där lite obehagliga rysarkänslan (jag menar, kom igen: insekter som äter upp folk inifrån? Fy!), men inte även den fanns där tillräckligt mycket eller starkt. 
Så ett ganska ointresserat "mjeh" från mig. Nej, nu är det dags för berättelsen att ta ett stort steg framåt. Jag vill ha nytt, jag vill ha svar och jag hoppas verkligen att bok fem bjuder på detta!

Bokens första mening: "Han balanserade på kanten av en glasskiva."
Tidigare böcker i serien: Övergivna, Hunger, Lögner.
Uppföljare: Fear (engelsk titel), Light (engelsk titel, ej utkommen)

Kommentarer
Postat av: Sara - en bokblogg

Spännande!! :)

2012-11-09 @ 22:55:29
URL: http://uggsdotter.blogg.se/
Postat av: Anna

Svar (ursäkta för sent svar, har haft mycket i skolan): Ja, det funkar tydligen inte att säga till sig själv att inte köpa böcker i alla fall xD

Jag hoppas verkligen att jag också ska tycka om Blodröd väg, trots språket!

Kul att du gillade min video!:D

2012-11-11 @ 19:01:17
URL: http://bookshelf.blogg.se
Postat av: Ebba

SVAR: Vad roligt att du gillade den! Boktema hade varit väldigt roligt, det ska jag fundera på ^^

2012-11-12 @ 08:11:40
URL: http://vitgulstrumpa.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0