Cinder

Titel: Cinder                                                                            Författare: Marissa Meyer
Serie: The Lunar Chronicles #1                                                   Sidor: 387
Utgivning: Januari 2012                                                           Bokförlag: Puffin (pocketutgåva)

Humans and androids crowd the raucous streets of New Beijing. A deadly plague ravages the population. From space, a ruthless lunar people watch, waiting to make their move.
Cinder, a gifted mechanic, is a cyborg. She’s a second-class citizen with a mysterious past, reviled by her stepmother and blamed for her stepsister’s illness. But when her life becomes intertwined with the handsome Prince Kai’s, she suddenly finds herself at the center of an intergalactic struggle, and a forbidden attraction. Caught between duty and freedom, loyalty and betrayal, she must uncover secrets about her past in order to protect her world’s future.


När pratet om Cinder först nådde mina öron var det två tankar som snurrade i mitt huvud. Det ena var "Askungen med robotar i framtidsmiljö? Njaa..." och det andra var "Askungen som cyborg i framtida Kina? Intressant!". Dessa två vägde ganska jämnt ett tag, men eftersom alla tycktes älska boken kunde jag till slut inte låta bli att köpa och, så småningom, läsa boken i fråga!

Jag är jätteglad att jag gjorde det, för Cinder visade sig vara en av de få fall när en bok faktiskt lyckas leva upp till sin hype.
Jag måste medge att jag var lite skeptisk till konceptet i början av läsningen. Detta släppte dock snabbt, för Marissa Meyer lyckas verkligen bygga upp ett snyggt och intressant samhälle. Den framtida tekniken; cyborgs, robotar och datorerna... Jag gillade det! 
Sedan i kombination med askungen-tema? Det var här det var bära eller brista - men här blev jag glatt överraskad över hur fint de två elementen gick ihop!

Cinder som huuvdkaraktär funkar utmärkt - jag gillade henne! Att hon är en cyborg (delvis robot, ungefär) gjorde henne ännu mer intressant, då man får se hur det påverkar hennes vardag och ger en inblick i hur samhället accepterar (eller snarare, inte accepterar) hennes "sort". 
Sedan har vi den elaka styvmamman och de två styvsystrarna (det vore väl inte Askungen utan dem, eller hur?). Som tur är var styvmamman inte huvudskurken i berättelsen och inte heller direkt "ond" - det hade nog inte gått hem lika väl hos mig. 
Självklart finns även en prins - Kai, heter han här. Jag gillade honom väldigt mycket! Det är inte så vanligt att jag gillar de manliga kärleksintressena i ungdomsböcker nu för tiden då de ofta känns "för perfekta" (och dessutom likadana i varje berättelse som publiceras), men Kai gick hem hos mig. Han ganska lagom underbar, hur konstig den beskrivningen nu låter.

Cinder är även väldigt spännande! Det var aldrig en tråkig stund i boken. Mot slutet satt jag fastklistrad och bläddrade sidor i rasande fart. 
Sammanfattningsvis så är detta helt klart en av mina favoriter från 2013! Intressant koncept, bra karaktärer, spänning, gott flyt och mer - Cinder hade verkligen allt jag söker efter i en bok!

Utläst: 8 September 2013
Uppföljare: Scarlet, Cress, Winter (utkommer februari 2015).

Kommentarer
Postat av: Anna

Alla verkar älska den här boken/serien och det gör mig mer och mer intresserad av att läsa den. Bara av handlingen blir jag dock inte helt övertygad :)

2014-03-06 @ 16:47:02
URL: http://bookshelf.blogg.se
Postat av: Lucy Chen

Älskar Cinder, så himla bra!

2014-03-08 @ 00:25:13
URL: http://bokrygg.blogg.se/
Postat av: Anna

svar: Tack så mycket Amelie! :D Ja, Regan är så sjukt bra på att tipsa om böcker. Jag vill typ läsa allt som hon tipsar om och det är inte bra för min ekonomi ^^

jag håller med om att det är skrämmande att så många High Fantasy är så himla tjocka också!

2014-03-11 @ 18:58:06
URL: http://bookshelf.blogg.se
Postat av: Beate

Bra recension! Du fick mig att bli intresserad av de här boken, trots att jag hört talas om och förkastat den förut :P Men eftersom alla verkar tycka så mycket om den så kanske jag också borde göra ett försök ;)
SV: Yeay för Doctor Who merchandise! ;D Och jag har läst ut Star Wars-boken nu!!! Spoiler: jag älskar den <3 Jag ska skriva recension alldeles strax så den borde komma upp om någon dag eller så ;)

2014-03-11 @ 20:49:29
URL: http://bokbeate.blogspot.com
Postat av: Beate

Amelie! Var bara tvungen att kommentera en gång till, du pratade om TARDIS-temugg och nu finns ett erbjudande på min blogg på 15 %-rabatt av alla DW-grejer!! Kolla länken: http://bokbeate.blogspot.se/2014/03/15-rabatt-pa-alla-doctor-who-prylar.html

Hoppas du hittar muggen du vill ha! :D

2014-03-13 @ 10:02:03
URL: http://bokbeate.blogspot.com
Postat av: Ellen

Har varit så skeptisk till konceptet, men kanske värt att testa ändå, när alla nu verkar älska den så mycket :)

2014-03-15 @ 19:57:43
URL: http://bookaddicted.blogg.se
Postat av: stina liffner

Åh, boken låtar verklgen bra, tror jag ska läsa den någon gång

2014-05-09 @ 19:55:33
URL: http://stinasmusikhemsida.blogg.se
Postat av: Hannah

Hej! Har äntligen kommit igång att blogga igen, länkar dig på min blogg skulle du vilja länka mig?

Btw, bra recension! :)

2014-05-11 @ 15:17:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0