The scorch trials


Titel: 
The scorch trials                                                                       Författare: James Dashner
Serie: The maze runner #2                                                                Sidor: 360
Bokförlag: Ember                                                                            Utgivningår: 2010

DENNA RECENSION INNEHÅLLER SPOILERS FÖR ER SOM INTE LÄST DEL 1, THE MAZE RUNNER.
 
Solving the maze was supposed to be the end. No more puzzles. Nor more variables. And no more running. Thomas was sure that escape ment he and the Gladers would get their lives back. But no one really knew what sort of life they were going back to. 
Burned by sun flares and baked by a new, brutal climate, the earth is a wasteland. Government has disintegrated, and with it, order - and now Cranks, people covered in festering wounds and driven to murderois insanity by the infectious disease known as the Flare, roam the crumbling cities hunting for their next victim... and meal.
The Gladers are far from done running. Instead of freedom, they find themselves faced with another trial. They must cross the Scorch, the most burned-out section of the world, and arrive at a safe haven in two weeks. And WICKED has made sure to adjust the variables and stack the odds them against them.
Thomas can only wonder - does he hold the secret to freedom somewhere in his mind? Or will he forever be at the mercy of WICKED?


Efter en så fantastiskt bra och spännande bok som The maze runner så var mina förväntningar på denna uppföljare ganska så höga, som ni kanske förstår. Men tyvärr så märkte jag ganska snabbt att den här boken nog inte skulle nå upp till samma nivå.
Det som jag gillat lite extra med del 1 var känslan av mystik som man fick i the maze. Den mörka, lite kusliga känslan av mystik som fanns invävd i hela handlingen. Men nu när vår karaktärsskara är ute ur labyrinten så har tyvärr mycket av den känslan försvunnit. Alltefter som att mer avslöjas om WICKED och varför de utsätts för alla hemska saker så känns hela konceptet lite mindre intressant, för min del, vilket verkligen är synd.

Men tro nu inte att jag inte gillar boken, för så är inte alls fallet. För boken har fortfarande spänning, hemskheter, mystiska händelser och annat som hör den här serien till.
Karaktärerna var inte berättelsens starkaste sida i första boken och det är något som håller i sig in till denna andra del. Jag tycker nästan att de bleknade lite mer i den här boken. Jag saknar Chuck, Thomas vän och hans frånvaro lyser som ett litet hål genom handlingens förlopp. 

Språket i boken har samma rappa tempo och de korta kapitlen försvinner enkelt förbi. Spänningen finns där och flera gånger dyker det upp cliffhangers. Men trots detta så känner jag inte riktigt att jag kommer in i boken på riktigt. I början så drogs jag inte in i berättelsen på samma sätt som med The maze runner och trots att jag streck-läste andra halvan av boken under en kväll så var det tyvärr något som höll i sig. Jag var alltid nyfiken på vad som skulle hända därnäst, men själva lässuget fanns inte riktigt där. 

Jag vet att det nu låter som att boken inte alls är så bra, men det är svårt att beskriva mina tankar och åsikter om The scorch trials utan att låta lite negativ - för efter en så otrolig bok som The maze runner så blev detta en besvikelse, trots att det är långt ifrån en dålig bok.
Men ja, det här är en bok som jag trots allt gillar och som ständigt höll mig intresserad när jag väl öppnade boken, men som inte alltid såg alltför lockande ut när man lagt den ifrån sig. Lite blandade känslor är det, men jag hoppas att denna bok var ett typiskt fall av  en "mellan-bok" i en serie. Det kan ju inte heller ha varit helt lätt att toppa en bok som The maze runner. 
Men jag ser fram emot sista delen i serien och hoppas att den knyter ihop berättelsen bra! 

Bokens första mening: "She spoke to him before the world fell apart."

Tidigare böcker i serien: The maze runner
Uppföljare: The death cure. Det har även precis släppt en prequel; The kill order alldeles nyligen som utspelar sig innan första boken i serien.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0