Särskild

Titel: Särskild                                                                                 Författare: Nene Ormes
Serie: De sära #2                                                                             Sidor: 279
Bokförlag: Styxx fantasy                                                                 Utgivning: Augusti 2012

Texten skriven i kursiv stil här nedan kan innehålla spoilers för de som inte läst första boken, så scrolla ner till resten av recensionen!

Det är festival i Malmö, och folkfesten har lockat mer än bara vanliga människor. De sära har kommit till stan för att jaga, slåss och roa sig, och bakom musiken och festivalstånden ruvar mörker och hemligheter.
Udda har börjat drömma igen, och hennes drömmar leder henne tillbaka till den karismatiske hamnskiftaren Hemming och till det gåtfulla Oraklet som bor i toppen av Turning Torso. Uddas förmågor gör henne till både en tillgång och ett hot för de krafter som rör sig i Malmös sära värld. Där finns de hon kan lita på, men också de som fruktar henne och vill förgöra henne, och en sammandrabbning är överhängande. 
Innan festivalen är över kommer Uddas framtid att avgöras - på gott eller
ont.

Här har vi fortsättningen till en riktigt bra (och svensk!) Urban fantasy-bok, Udda verklighet. Bok två, Särskild, är även en av de höstnyheter som jag varit mest sugen på att läsa, då jag verkligen gillade första boken och det koncept som Nene Ormes byggt upp.
I Särskild så får vi, som sagt ovan, följa Uddas liv efter de hemska händelserna i slutet av första boken. Jag var lite rädd för att denna bok skulle kännas lite blek i jämförelse med Udda verklighet, men Nene Ormes har lyckats riktigt bra på den punkten!

Även här så får vi dyka in i mörka, kusliga och spännande drömmar tillsammans med Udda och de avsnitten i boken uppskattar jag väldigt mycket då de ger en väldigt häftig twist på hela handlingen i sig. 
Spänning finns det även gott om i hela boken, även om den inte riktigt når upp till första bokens riktigt ruggiga och riktigt vassa scener. 
Boken i allmänt har ett väldigt bra flyt som gör att jag alltid är intresserad och gärna läser vidare i snabb takt. Mycket av det beror på Nene Ormes språk som har en ganska enkel men ändå väldigt snygg klang, där detaljer kryper in i meningarna utan att sakta ned berättelsen med långa beskrivningar.

Och sedan har vi ju handlingen i sig. Jag är verkligen ett fan av denna "andra värld" som Nene Ormes skapat! Jag gillar hur den inte utstrålar att känslan av att de Sära är större, bättre eller vackrare. Det känns inte alltför tydligt vilka som är goda och onda, vilket gör det mer realistiskt. Det finns liksom både för och nackdelar med att vara annorlunda i den här världen, vilket skapar något av en gråzon där man aldrig är säker på vem man kan lita på.

Trots att jag någon gång ibland tyckte att Särskild kändes lite som en mellanbok eller färdsträcka, så tycker jag ändå att det är en värdig uppföljare i serien om de Sära! Riktigt bra med en unik stil.

Bokens första mening:  "Krusbär krossas under fötterna och taggar drar i hennes t-shirt när hon snubblar genom buskarna ut på gräsmattan."

Tidigare böcker i serien: Udda verklighet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0